Kapacitásbővítés, iroda vagy telephely vásárlás – 0%-os hitel? Növekedési Hitel? Széchenyi Hitel?

 • 2016.08.17.
 • szerző: bankmonitor.hu

Számos kedvezményes vállalkozói hitellehetőség áll rendelkezésre ma a cégtulajdonosoknak: a 0%-os hitel, a Növekedési Hitel, és a Széchenyi Hitel. A legfőbb kérdés ma az, hogy megfelel-e a cégünk a kiszemelt kedvezményes hitel igénybevételi feltételeinek, és melyik hitelt milyen célra lehet felhasználni egyáltalán. Kapacitásbővítésnél nem mindegy például, hogy vásárolni, vagy építeni szeretnénk. Saját iroda vásárlásnál nem mindegy, hogy a kiszemelt ingatlan lakó-, vagy üzleti ingatlanként van nyilvántartva.

Vállalkozásunk mely kedvezményes hitelek felvételre alkalmas?

Ezt alapvetően a társasági forma, illetve cégünk nagysága határozza meg. A támogatott hitelek célközönsége a KKV szektor szereplői, azaz azon kis-, és középvállalatok, melyek Bt., Kft. vagy Zrt. formában működnek és

 • alkalmazottaik létszáma max. 250 fő és
 • vagy árbevételük kevesebb, mint 15 milliárd forint,
 • vagy mérlegfőösszegük alacsonyabb 13 milliárd forintnál.

A Növekedi Hitel ugyan csak a fent megnevezett társaságok számára érhető el, a 0%-os hitel, valamit a Széchenyi Hitel azonban egyéni vállalkozók és szövetkezetek számra is hozzáférhető.

Másik, igen fontos szempont vállalkozásunk gazdasági múltja, azaz hány éves működési tudhat a cég maga mögött.

Széchényi Beruházási Hitel esetében belépő a minimum két lezárt üzleti év. A Széchenyi Forgó, illetve Folyószámla hitelnél az elvárt minimális gazdasági múlt 1 év, de az igényelt hitelnagyságtól függően (25 m Ft felett) már itt is 2 évre nő az elvárás.

0%-os hitelnél 150 m forintos hiteligény felett elvárás az 1 lezárt üzleti év, Növekedési Hitelnél azonban egyáltalán nincs elvárás a működési múltat illetően!

Táblázat_KKV_20160817Melyik célra, melyik hitelt lehet használni?

Nyilván mindenki számára a 0%-os hitel a legvonzóbb. Abban az esetben, ha telephelyet szeretnénk vásárolni – üzemet, csarnokot, irodát, vagy akár csak az induló telket -, sajnos más támogatott hitelforma után kell néznünk, mert ez a hitel ingatlan vásárlásra gyakorlatilag nem vehető igénybe. Bővítésre, fejlesztésre azonban igen. Ha ilyen szándékunk van, a Növekedési Hitel fix 2,5%-ával járunk a legjobban.

Ha továbbértékesítési céllal vágunk lakóingatlan építésbe, kizárólag minimum 5 lakásból álló, energiatakarékos lakások fejlesztésére igényelhető Növekedési Hitel. A 0%-os hitel ilyen projektek finanszírozását sem támogatja.

A Széchenyi Hiteleknél nem kizáró ok sem a vásárlás (sőt!), sem a fejlesztés. Itt nehézséget az értékesítési célú fejlesztés esetén az jelenthet, hogy a maximálisan igényelhető 50 millió forintos hitelnagyság sem éri el azt a nagyságrendet, ahol a bankoknak megérné egy projekt hitelt kezelni.

Abban az esetben, ha saját cégünk számára kívánunk irodát vásárolni, egy döntő szempontot szeretnénk kiemelni csak: a megvásárolni kívánt ingatlan hogyan van nyilvántartva a tulajdoni lapon. A Növekedési Hitel kizárólag üzlethelységként, vagy irodaként bejegyzett ingatlan vételét teszi lehetővé. Más a helyzet a Széchenyi Hitel esetében, ahol nem éltek ilyen kitétellel a szabályozók.

Ha már látod, hogy vállalkozásod melyik hitel felvételére alkalmas milyen hitelcélból, a Bankmonitor vállalati hitel-kalkulátorából azt is megtudhatod, hogy mekkora az a hitelösszeg, amit fel tudtok így venni.

Kedvezményes vállalati hitel kereső
Széchenyi hitelek

1 / 9

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?

millió Ft
2 / 9
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
3 / 9

Alábbi hitelekre alkalmas a céged:


Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?

4 / 9

Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?


Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
5 / 9
5 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
7 / 9
7 / 9
7 / 9
8 / 9

A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:

 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
8 / 9

Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:


Tájékoztatást kérek, hogy:

 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Kérd szakértőnk segítségét!

m Ft
m Ft
m Ft

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 • farkas ferenc 2017-03-15 10:56:21 - Válasz

  a kft összesen egy autómetöre felvett 5 m hitellel rendelkezik más tartozása nincs és nem is volt soha telephelyet vásárolnák 30m + áfa erre vennék fel 25 m 0- v 2.5 % ha lehet 10 évre

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.