Kapacitásbővítés, iroda vagy telephely vásárlás – 0%-os hitel? Növekedési Hitel? Széchenyi Hitel?

szerző: Szabics Zsolt
2016. 08. 17.

Számos kedvezményes vállalkozói hitellehetőség áll rendelkezésre ma a cégtulajdonosoknak: a 0%-os hitel, a Növekedési Hitel, és a Széchenyi Hitel. A legfőbb kérdés ma az, hogy megfelel-e a cégünk a kiszemelt kedvezményes hitel igénybevételi feltételeinek, és melyik hitelt milyen célra lehet felhasználni egyáltalán. Kapacitásbővítésnél nem mindegy például, hogy vásárolni, vagy építeni szeretnénk. Saját iroda vásárlásnál nem mindegy, hogy a kiszemelt ingatlan lakó-, vagy üzleti ingatlanként van nyilvántartva.

Vállalkozásunk mely kedvezményes hitelek felvételre alkalmas?

Ezt alapvetően a társasági forma, illetve cégünk nagysága határozza meg. A támogatott hitelek célközönsége a KKV szektor szereplői, azaz azon kis-, és középvállalatok, melyek Bt., Kft. vagy Zrt. formában működnek és

 • alkalmazottaik létszáma max. 250 fő és
 • vagy árbevételük kevesebb, mint 15 milliárd forint,
 • vagy mérlegfőösszegük alacsonyabb 13 milliárd forintnál.

A Növekedi Hitel ugyan csak a fent megnevezett társaságok számára érhető el, a 0%-os hitel, valamit a Széchenyi Hitel azonban egyéni vállalkozók és szövetkezetek számra is hozzáférhető.

Másik, igen fontos szempont vállalkozásunk gazdasági múltja, azaz hány éves működési tudhat a cég maga mögött.

Széchényi Beruházási Hitel esetében belépő a minimum két lezárt üzleti év. A Széchenyi Forgó, illetve Folyószámla hitelnél az elvárt minimális gazdasági múlt 1 év, de az igényelt hitelnagyságtól függően (25 m Ft felett) már itt is 2 évre nő az elvárás.

0%-os hitelnél 150 m forintos hiteligény felett elvárás az 1 lezárt üzleti év, Növekedési Hitelnél azonban egyáltalán nincs elvárás a működési múltat illetően!

Táblázat_KKV_20160817Melyik célra, melyik hitelt lehet használni?

Nyilván mindenki számára a 0%-os hitel a legvonzóbb. Abban az esetben, ha telephelyet szeretnénk vásárolni – üzemet, csarnokot, irodát, vagy akár csak az induló telket -, sajnos más támogatott hitelforma után kell néznünk, mert ez a hitel ingatlan vásárlásra gyakorlatilag nem vehető igénybe. Bővítésre, fejlesztésre azonban igen. Ha ilyen szándékunk van, a Növekedési Hitel fix 2,5%-ával járunk a legjobban.

Ha továbbértékesítési céllal vágunk lakóingatlan építésbe, kizárólag minimum 5 lakásból álló, energiatakarékos lakások fejlesztésére igényelhető Növekedési Hitel. A 0%-os hitel ilyen projektek finanszírozását sem támogatja.

A Széchenyi Hiteleknél nem kizáró ok sem a vásárlás (sőt!), sem a fejlesztés. Itt nehézséget az értékesítési célú fejlesztés esetén az jelenthet, hogy a maximálisan igényelhető 50 millió forintos hitelnagyság sem éri el azt a nagyságrendet, ahol a bankoknak megérné egy projekt hitelt kezelni.

Abban az esetben, ha saját cégünk számára kívánunk irodát vásárolni, egy döntő szempontot szeretnénk kiemelni csak: a megvásárolni kívánt ingatlan hogyan van nyilvántartva a tulajdoni lapon. A Növekedési Hitel kizárólag üzlethelységként, vagy irodaként bejegyzett ingatlan vételét teszi lehetővé. Más a helyzet a Széchenyi Hitel esetében, ahol nem éltek ilyen kitétellel a szabályozók.

Ha már látod, hogy vállalkozásod melyik hitel felvételére alkalmas milyen hitelcélból, a Bankmonitor vállalati hitel-kalkulátorából azt is megtudhatod, hogy mekkora az a hitelösszeg, amit fel tudtok így venni.

Kedvezményes vállalati hitel kereső Széchenyi hitelek

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
Alábbi hitelekre alkalmas a céged:
Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?
Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?
Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:
 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:
Tájékoztatást kérek, hogy:
 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Kérd szakértőnk segítségét!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

1 Hozzászólás

 1. farkas ferenc

  a kft összesen egy autómetöre felvett 5 m hitellel rendelkezik más tartozása nincs és nem is volt soha telephelyet vásárolnák 30m + áfa erre vennék fel 25 m 0- v 2.5 % ha lehet 10 évre

  2017.03.15.10:56

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

2018. 06. 18.

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Mutatjuk a matekot, amivel meglesz az önerő a lakásra

2018. 06. 01.

Sokan szeretnének lakást vásásrolni, de egyelőre nem tudják biztosítani a szükséges önerőt a hitelfelvételhez. Most megmutatjuk, hogy a lakástakarékkal miként kerülhet az ember közelebb az álmához. Nem könnyű a dolgunk...

Blogajánló

 • alapblog

  Záróra

  Egy régen neves cuki végleg bezárt, egy másik még csak átmenetileg, mert nincs munkaerő, egy harmadik étterem azt választotta, hogy vasárnap délutántól szerda délig zárva...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.