Betöltés

Kápé vagy kártya? Így fizet a magyar!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-02-13

Készpénz és bankkártya. Nem meglepő módon ez a két legelterjedtebb fizetési módszer Magyarországon. A gond csak az, hogy a kettő közül elsöprő fölénnyel vezet a készpénzhasználat. Az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének megteremtése miatt ez a helyzet a közeljövőben aligha fog változni, jóllehet a ropogós bankjegyek nyomtatása, szállítása, terítése meglehetősen drága. Az árat pedig közvetetten mi fogyasztók fizetjük.

A magyarok 57 százaléka készpénzt használ – derül ki a Nielsen piackutató cég felméréséből. Szerencsére azért nem nálunk használják a legtöbben ezt a fizetési módszert, hanem a görögök. Ott a legmagasabb, 84 százalékos ez az arány, miközben a franciák és a norvégek 15 százaléka mondta, hogy ő bizony a kápét részesíti előnyben.

Csökkennek a hozamok és nem tudod mihez kezdj a pénzeddel? Szeretnéd befektetésed okosan, ám mégis jövedelmezően fialtatni? Nem tudod mekkora hasznot remélhetsz 2014-ben? Gyere el és beszéljük meg! Jelentkezz INGYENES pénzügyi tereferénkre! Ne feledd: tőlünk bármit kérdezhetsz, válaszolunk! Találkozzunk 2014 február 25-én!

Tízből négy magyar zsebében lapul hitelkártya. Egy emberre átlagosan 1,4 darab plasztik jut Magyarországon, Európában viszont 1,6. Az online fizetést a magyarok 3 százaléka részesíti előnyben. Az európai átlag 6 százalék. A bankkártya birtoklásban Törökország az éllovas, ott egy főre 2,1 darab kártya jut.

A magyar bankok zöme egyébként nem számít fel díjat a kártyás vásárlásért. Kivétel az MKB, amely minden egyes számlacsomagjában 0,3 százalékos, de maximum 6 ezer forintos díjat számít fel a kártyás vásárlások után. Hasonló modellt követ a CIB is, de ott csak 10 forintot kell fizetni a vásárlás után. Fizetni kell a Budapest Bank és az Raiffeisen Bank egyes számlacsomagjaiban valamint az FHB egyik számlacsomagjában is a kártyás vásárlások után.

Ami pedig a jövő fizetési megoldásait illeti, a magyar megkérdezettek 38 százaléka használná vásárláshoz egy valódi üzletben okostelefonját vagy tabletjét, ha a készülék biztonságosan kezeli vásárlói, bank- vagy hitelkártyája, valamint személyes adatait. Nemmel válaszolt 36 százalék, további 26 százalék pedig azt mondta, hogy „talán”. Ezek az arányok lényegében ugyanakkorák, mint az európai átlag.

Ha pénzt szeretnél keresni vásárlásaiddal, válassz egy erre alkalmas hitelkártyát!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mi alapján dönt a bank, hogy ad-e Neked hitelt?

2018. 09. 26.

A mai napig azt tapasztaljuk, hogy a legtöbbször még mindig nem egyértelmű az „átlagember” számára: mi alapján dönt a bank arról, hogy ad-e hitelt, és milyen összegben. Praktikus információk, több...

A hitelkártya előnyei és hátrányai

2018. 09. 06.

Szeretnéd a bank pénzét ingyen használni? Örülnél, ha a kártyás vásárlásaid után pénzt kapnál vissza az elköltött pénzedből? Elégedett lennél, ha végre Te is kapnál pénzt a bankodtól? Be tudod...

Mit kell tudni a teljes hiteldíj mutatóról, a THM-ről?

2018. 09. 03.

A mindennapi életben minden hitelnél találkozunk egy sokak számára rejtélyes fogalommal. A teljes hiteldíj mutatóra (THM) gondolunk. Miért van szükség erre a mutatóra? Mit jelent ez az általánosan használt fogalom?...

Hiteltörlesztési kisokos: rendezd le a hiteleidet!

2018. 08. 31.

Sok embernek gondot okoz, hogy a hiteleinek törlesztését a lehető legkönnyebben meg tudja oldani. Ha Te is köztük vagy, írásunkból megtudhatod, melyik hitelnél milyen törlesztési móddal és ütemezéssel járhatsz a...

Blogajánló

  • alapblog

    Hírcsokor

    1.Számomra a hét, sőt a hónap legfontosabb híre az, hogy Kínában esnek az autóeladások, 1992 óta először (negyedéves alapon). Illetve az okostelefon-eladások is esnek. Ez...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.