Betöltés

Kápé vagy kártya? Így fizet a magyar!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-02-13

Készpénz és bankkártya. Nem meglepő módon ez a két legelterjedtebb fizetési módszer Magyarországon. A gond csak az, hogy a kettő közül elsöprő fölénnyel vezet a készpénzhasználat. Az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének megteremtése miatt ez a helyzet a közeljövőben aligha fog változni, jóllehet a ropogós bankjegyek nyomtatása, szállítása, terítése meglehetősen drága. Az árat pedig közvetetten mi fogyasztók fizetjük.

A magyarok 57 százaléka készpénzt használ – derül ki a Nielsen piackutató cég felméréséből. Szerencsére azért nem nálunk használják a legtöbben ezt a fizetési módszert, hanem a görögök. Ott a legmagasabb, 84 százalékos ez az arány, miközben a franciák és a norvégek 15 százaléka mondta, hogy ő bizony a kápét részesíti előnyben.

Csökkennek a hozamok és nem tudod mihez kezdj a pénzeddel? Szeretnéd befektetésed okosan, ám mégis jövedelmezően fialtatni? Nem tudod mekkora hasznot remélhetsz 2014-ben? Gyere el és beszéljük meg! Jelentkezz INGYENES pénzügyi tereferénkre! Ne feledd: tőlünk bármit kérdezhetsz, válaszolunk! Találkozzunk 2014 február 25-én!

Tízből négy magyar zsebében lapul hitelkártya. Egy emberre átlagosan 1,4 darab plasztik jut Magyarországon, Európában viszont 1,6. Az online fizetést a magyarok 3 százaléka részesíti előnyben. Az európai átlag 6 százalék. A bankkártya birtoklásban Törökország az éllovas, ott egy főre 2,1 darab kártya jut.

A magyar bankok zöme egyébként nem számít fel díjat a kártyás vásárlásért. Kivétel az MKB, amely minden egyes számlacsomagjában 0,3 százalékos, de maximum 6 ezer forintos díjat számít fel a kártyás vásárlások után. Hasonló modellt követ a CIB is, de ott csak 10 forintot kell fizetni a vásárlás után. Fizetni kell a Budapest Bank és az Raiffeisen Bank egyes számlacsomagjaiban valamint az FHB egyik számlacsomagjában is a kártyás vásárlások után.

Ami pedig a jövő fizetési megoldásait illeti, a magyar megkérdezettek 38 százaléka használná vásárláshoz egy valódi üzletben okostelefonját vagy tabletjét, ha a készülék biztonságosan kezeli vásárlói, bank- vagy hitelkártyája, valamint személyes adatait. Nemmel válaszolt 36 százalék, további 26 százalék pedig azt mondta, hogy „talán”. Ezek az arányok lényegében ugyanakkorák, mint az európai átlag.

Ha pénzt szeretnél keresni vásárlásaiddal, válassz egy erre alkalmas hitelkártyát!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Legyél észnél! Váltsd ki a hiteleid!

2018. 08. 15.

Nem marad elég pénzed a hónap végére a hiteleid törlesztése után? Úgy érzed, gúzsba köt a tartozásod? Szeretnél levegőhöz jutni? Hiteleid mellett több pénzt szeretnél beosztani havonta? Ez a cikk...

Még mindig nem szeretjük eléggé a hiteleket

2018. 08. 06.

Azt hinnénk, hogy Magyarországon kelendőek a hitelek. Azonban ha jobban utánanézünk, kiderül, hogy erről egyáltalán nincs szó. Mind a régiós és az európai statisztikákat megvizsgálva arra derül fény, hogy a...

Megmutatjuk, hogyan szabotálja a hitel a nyugdíjunkat

2018. 07. 27.

Nagyobb kiadásaink finanszírozásához rendszerint hitelre van szükségünk, azonban előfordul, hogy meggondolatlanul eladósodunk. Ez azért is kulcskérdés, mert a nyugdíjban szűkölködhetünk a túlzott eladósodottság miatt. A Marketwatchon találtunk egy cikket arról,...

A bankodtól erre számíts, ha nem megy a kártyás fizetés

2018. 07. 19.

Magyarországon az elmúlt bő egy hónapban kétszer is probléma volt a kártyás fizetéssel. A helyzet relatíve gyorsan megoldódott, azonban belefutottunk olyan esetekbe, amikor valamilyen kárunk származott a hibából. Annak jártunk...

Blogajánló

  • alapblog

    Olasz bánat

    Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.