Betöltés

Kaphatnak lakáshitelt a katások?

szerző: Fülöp Norbert
2019-01-24

Már 300 ezernél is többen választották a kata adózási formát, ami érthető, hiszen ők havi 50 ezer Ft befizetésével letudhatják a társasági- és személyi jövedelemadót, a járulékokat, valamint a szociális hozzájárulási adót. De mire számíthatnak a katás kisvállalkozók, ha lakáshitelt vennének fel? Adnak hitelt a pénzintézetek katás jövedelemre? Vagy a kisadózók lemaradnak a jelenlegi, „még” kedvező hitelkamatokról?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A katás adózás előnyeit nem kell ecsetelni, hiszen meglehetősen jó ajánlat, hogy a kisvállalkozó 50 ezer Ft megfizetéséért cserébe letudhatja az iparűzési adó kivételével az összes fizetnivalóját: a járulékokat, a társasági- és személyi jövedelemadót, valamint a szociális hozzájárulási adót. Ráadásul az adminisztrációs teher is minimális, így akár könyvelőre sincs szükség. Sok katás szembesül azonban azzal, hogy lakáshitel felvételekor nehézségei adódnak, és bár a hitelhez jutás nem lehetetlen, pár dologról mindenképp tudni kell.

Mi számít igazolt jövedelemnek?

Először azt kell tisztázni, hogy katás vállalkozó esetében mi számít igazolt jövedelemnek, hiszen a bankok ez alapján határozzák meg a vállalható hiteltörlesztő nagyságát. A JTM-mutató – jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató – határozza meg, hogy a nettó jövedelemből legfeljebb mekkora részt lehet hiteltörlesztésre fordítani. Ezért nagyon fontos, hogy a katás bevételt hogyan, milyen mértékben fogadják el a bankok!

Igazolt jövedelemnek minden esetben a NAV jövedelemigazoláson szereplő összeg minősül, ami az adott lezárt évben kiszámlázott összeg 60%-a. Vagyis, ha egy katás vállalkozó havonta 400 000 Ft-ot számlázott 2018-ban, akkor 240 000 Ft (4,8 millió Ft x 60%/12) lesz a havi igazolt jövedelme.

Bonyolít a dolgon, ha nem egyéni vállalkozóról, hanem Betéti Társaságról (Bt.) van szó, aminek minimum két tagja kell, hogy legyen. Ebben az esetben a tagok jövedelme feleződik, vagyis a fenti példánál maradva mindössze 120 000 Ft lesz a NAV igazolás szerinti havi jövedelem. Ez akkor is így van, ha a Bt-ben csak az egyik tag aktív, és a katás jövedelmet valójában teljes egészében ő költi el.

A másik fontos korlátozás, hogy Bt. esetében kizárólag arra a tagra állít ki jövedelemigazolást a NAV, aki be van jelentve, vagyis fizeti maga után a kata összegét. Ennek ellenére a kisadózó tag jövedelmét a számlázott összeg 50%-ának alapján határozzák meg.

Milyen előélet kell a hitelezhetőséghez?

A bankok nagyon különbözőképpen állnak hozzá a kérdéshez:

1. Vannak bankok, amelyek két teljes lezárt naptári évhez kötik a hitelezhetőséget. (Eszerint legalább 2017. január 1-től kell működnie a vállalkozásnak, ha lakáshitelt venne fel a vállalkozó.)
2. Más bankok legalább egy teljes lezárt naptári év meglétéhez ragaszkodnak. (Eszerint 2018. január 1-jén már katás vállalkozásként kellett működnie annak, aki lakáshitelt venne fel.)
3. Néhány pénzintézet megelégszik 12 hónapnyi működéssel is. Ám ebben az esetben kizárólag a lezárt év bevételei szerepelnek majd a NAV jövedelemigazoláson. Ráadásul a bank ezt osztja el 12-vel, és ez alapján számítja ki a figyelembe vett havi jövedelmet.

Mivel a bankok feltételei nagyon különbözőek, katás vállalkozóként így tudhatod meg leggyorsabban, hogy milyen lehetőségeid vannak a lakáshitelhez jutást illetően:

1. Keresd meg a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával a legjobb ajánlatot.
2. A kalkulátorban alap esetben a 2018-ban kiszámlázott összeg 60%-ával számolj, mint jövedelem.
3. 24 órán belül keresni fog a Bankmonitor szakértője, aki mindenben a segítségedre lesz és minden kérdésedre válaszolt a hitellehetőségekkel kapcsolatban. 

Sokat számít az okos hitelválasztás

A fentiek alapján már látható, hogy a katás vállalkozások esetében legjobb esetben is a kiszámlázott összeg 60%-a lesz az igazolt jövedelem, ami alapvetően meghatározza a vállalható hiteltörlesztő nagyságát. Sokat múlik ugyanakkor az okos lakáshitel-választáson, mert azonos hitelösszeg esetén is nagyok lehetnek a különbségek. Egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidőre felvett, 10 évre fixált (vagyis alacsony kamatkockázatú) lakáshitel törlesztőjében például csaknem havi 10 ezer Ft lehet a különbség a legjobb és a legdrágább ajánlat között a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor adatai szerint. 

A katásokra vonatkozó jövedelemszámítás és a JTM-korlát miatt ezen pedig akár a lakáshitel is elcsúszhat! 
Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Európa csúcsán – pénzromlásban

    Ki kaszál ezen? Az állam, évente több száz milliárd plusz adóbevétellel, illetve inflálhatja a kiadásait, ezért is nem tesz semmit az infláció kordában tartására, zéró(közeli)... The post Európa csúcsán – pénzromlásban appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.