Kártyát elfogadnak?

Kártyát elfogadnak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-11-08
 

Lassan a kisebb boltokban is fizethetünk kártyával. Ez a legolcsóbb módja a számla kiegyenlítésének, hiszen általában ingyenes. Ám még mindig akad olyan üzlet, ahol nem fogadnak el bankkártyát. Nem meglepő módon ilyenkor is a bankártyával csökkenthetjük a készpénzfelvételünk költségét!

Egyre gyakrabban használhatjuk a bankkártyánkat a kisebb boltokban is. Ahol tudunk
érdemes kártyával fizetni, hiszen ez jellemzően díjmentes, szemben a készpénzfelvétellel, ami általában költséges mulatság. Nagy sajnálatunkra még mindig számos olyan üzlet van, ahol nem tudunk kártyával fizetni. Ilyenkor ugyebár előre kell gondoskodnunk a vásárláshoz szükséges készpénzről, vagy kutathatjuk a legközelebbi ATM-et a környéken. Ez sok esetben nem csak körülményes, de legtöbbször igen költséges (főként, ha bankunknak nincs automatája a közelben) is. Persze még ilyen esetekben is a kártyánkat érdemes segítségül hívni. Még véletlenül se essünk abba a hibába, hogy ATM helyett bankfiókban vesszük fel a szükséges összeget!

1

Megvizsgáltuk, hogy kedvezmények nélkül (tehát a számlacsomagok alap kondícióival számolva) átlagosan mennyibe kerül a kártyás vásárlás, vagy a készpénzfelvétel. A legtöbb esetben természetesen ezek a díjak a tranzakció összegétől függnek, ezért különböző szokásokat vettünk górcső alá: 1.000 forint, 10.000 forint és tízszer 1.000 forint értékű vásárlás, illetve készpénzfelvétel költségét hasonlítottuk össze.

kpvscard20131108.jpg

Nem meglepő, hogy legjobban akkor járunk, ha kártyánkkal egyenlítjük ki a vásárlás számláját. Ebben az esetben ugyanis akár tized annyit fizethetünk ugyanazért a tranzakcióért, mintha a legdrágább készpénzforrást, a bankfióki pénztárat választjuk. 1.000 forint esetében áltagosan alig 1 forintot kell fizetnünk, ha a kártyás vásárlást választjuk, a bankunk saját ATM-éből a készpénzfelvétel átlagosan 199 forintba kerül, míg ha más bank ATM-ét használjuk, akkor 486 forintot kell fizetnünk. De még az utóbbi esetben is jobban járunk, mintha egyáltalán nem lenne kártyánk, hiszen átlagosan 618 forintot kellene kifizetnünk egy bankfiókban történő készpénzfelvételért.

Fontos kihangsúlyozni azonban, hogy ezek átlag értékek.
A legtöbb esetben ugyanis
a kártyás vásárlás ingyenes. Egyedül a CIB Bank és az MKB Bank terhel minden számlacsomagja esetén díjat az ilyen típusú tranzakciókért, míg a Budapest Bank, Citibank, FHB Bank és Raiffeisen Bank kizárólag bizonyos díjcsomagjai esetén számít fel díjat a vásárlásokra. A CIB Bank esetében például fix 10 forintot kell fizetnünk tranzakciónként (igaz csak abban az esetben, ha elektronikus típusú kártyával rendelkezünk), míg a többi bank esetében 0,3%, 6.000 forintos maximummal (Citibank esetében 6.020 forint ez a maximális díjterhelés) kell számolnunk. 

A bankok általában valamilyen feltételhez kötik az ingyenes készpénzfelvételt (jellemzően jövedelemérkeztetéshez, aktív számla-, kártyahasználathoz). Tehát abban az esetben, ha van közelünkben bankunknak automatája, akár még ingyenesen is készpénzhez juthatunk bankkártyánkkal. Ha viszont más bank automatáját vagyunk kénytelenek használni, akkor közel dupla akkora díjra számíthatunk, mintha a bankunk saját automatájából vennénk ki pénzt a kedvezményes lehetőségeken felül.
1.000 forint felvétele akár 1.124 forintba is kerülhet!

A legrosszabbul azok járnak, akik nem rendelkeznek bankkártyával. Nekik sajnos nincs más lehetőségük, mint
a bankfióki készpénzfelvétel. Ez
a legköltségesebb alternatíva és itt egyáltalán nincs ingyenes készpénzfelvételi lehetőség. A legkedvezőbb kondíciók mellett mindössze 6 forintba kerül 1.000 forint felvétele, viszont az átlagot tekintve ez már 618 forintba kerül, és akár 1.430 forintot is elkérhet bankunk ezért.

És, hogy tovább borzoljuk a kedélyeket, vessünk egy pillantást arra a szélsőséges esetre, ha 10.000 forintot 10*1.000 forintonként veszünk fel a számlánkról. Ebben az esetben közel 10%-kal több díjat fizetünk ugyanazért a pénzmennyiségért, mintha 10.000 forintot egyben vettünk volna fel! 

Összefoglalva nem fér kétség hozzá, hogy egyelőre még mindig jobban megéri kártyával vásárolni, mint készpénzt felvenni. Ha a törvényi szabályozás miatt megnyílik a lehetőség az ingyenes készpénzfelvételre, akkor is érdemesebb a kártyánkat vásárlásra használni, és biztonsági okokból, csak a szükséges készpénzt magunknál tartani. Ha pedig mindenképp ragaszkodunk a készpénzhez, akkor is inkább bankkártyát érdemes használni, hiszen segítségével olcsóbban jutunk készpénzhez az ATM-ekből.

És melyik banktól igényelj bankkártyát? Keresd meg a számodra legkedvezőbbet:



Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés