Betöltés

Kártyával fizetsz? Neten vásárolsz? Segít az EU!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-04-03

Bankközi jutalék. Ez a kifejezés jó eséllyel kevés embernek mond valamit. Pedig mindenki megfizeti, aki bankkártyával vásárol. A díjat a kártyaelfogadó terminált működtető kereskedők minden egyes tranzakció után leróják a bankoknak. Aztán természetesen azt a költséget is beépítik az áraikba. Az Európai Unió most felső határt szabna a bankközi jutaléknak, hogy olcsóbb legyen a kártyás vásárlás.

Évente több
tízmilliárd eurót fizetnek ki a fogyasztók azért, hogy bankkártyájukat használhassák a boltokban. Az Európai Unió most ezeket a kiadásokat
szeretné lefaragni a bankközi jutalék korlátozásával. Az Európai Parlament döntése szerint a bankok által a kereskedőkre kivetett díj
hitelkártyás fizetés esetén a vásárlás értékének legfeljebb 0,3 százaléka, betéti kártyák esetén pedig a 0,2 százaléka vagy 7 eurócent lehet. Ez a felső határ az országhatárokon belül és a tagállamok közti tranzakciókra egyaránt érvényes. A csökkenő díjak a döntéshozók reményei szerint
alacsonyabb árakat eredményeznek.
Magyarországon sok változást a döntés nem fog hozni. Ezév január elsejétől él ugyanis az a szabályozás, amelyik hajszálpontosan ugyanekkora százalékban maximálta a bankközi jutalékot.

Az Európai Parlament másik döntésének már inkább lehet hatása. Ha Interneten vásárolunk, akkor
egyértelmű tájékoztatást kell kapnunk a fizetés összköltségéről, a teljesítés idejéről, a szolgáltató elérhetőségéről illetve a váltási rátáról.
Ha valaki jogtalanul fizet a nevünkben a világhálón és ezt jelezzük, akkor
a pénzt 24 órán belül vissza kell kapnunk, de 50 euróig (15500 forintig) a veszteségeket a kártya tulajdonosának kell állnia. Könnyebbséget fog jelenteni az is, hogyha pénzforgalmi szolgáltatón (ilyen például a Paypal) keresztül rendezzük tartozásunkat, akkor ezért az eladó külön díjat nem számolhat fel.
Az EU a fizetési díjakat a bankközi jutalékhoz hasonlóan
rögzítené.

Kalkulátorunkkal könnyen megtalálhatod a legolcsóbb hitelkártyát!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Trükkök, melyekkel a nyaraláson is ezreket spórolhatsz!

2018. 07. 05.

Akik külföldön töltik a nyaralásukat, azok szerencsésnek mondhatják magukat, de ha nem figyelnek a cikkünkben felsorolt származékos költségekkel, akkor könnyedén tízezrek csúszhatnak ki a kezükből. Most különösen érzékeny a téma,...

Sokan megtanulhatták, milyen a bankkártya nélküli lét!

2018. 06. 04.

Tízezrek életét keserítette meg egy technikai hiba pénteken, ugyanis a Visa kártyákkal világszerte nem lehetett fizetni órákig (péntek késő délutántól szombat reggelig), megoldásként  az ATM-es készpénzfelvétel vagy egy alternatív (nem-Visa)...

Blogajánló

  • alapblog

    Van hova feküdni

    Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.