loading

Katás adózóként, vagy alkalmazottként lehet több hitelt felvenni?

A katás adózás előnyeiről és hátrányairól már sokat lehetett hallani: a bevétel nagyobb része marad a vállalkozónál, ugyanakkor a kisebb járulékfizetési kötelezettség miatt például az állami nyugdíj jóval alacsonyabb lesz, mint egy hasonló nagyságú alkalmazotti jövedelem esetében. A Bankmonitor szakértői most azt vizsgálták meg, hogy hitelfelvétel szempontjából jelent-e valamilyen előnyt, vagy hátrányt a katás adózás.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Mi a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA)?

Ez a kisebb cégek – egyéni vállalkozás, egyéni cég, bt, kkt – által választható adózási forma. Roppant egyszerű és könnyen átlátható, hiszen havonta – főállású vállalkozóként – az adófizetési kötelezettség 50 ezer forint. Ennek feltétele, hogy az éves bevétel ne haladja meg a 12 millió forintot, az ezt meghaladó részre 40 százalékos adót szükséges fizetni.

A havi 50 ezer forint – a vállalkozás döntése alapján megemelhető havi 75 ezer forintra is – megfizetésével gyakorlatilag a vállalkozó szinte az összes adó- és járulékfizetési kötelezettségét teljesíti. Vagyis várhatóan bevételének jelentős része nettó jövedelemként megmarad a kata adózást választóknál.

Mekkora a nettója egy katás bevételnek és egy alkalmazotti fizetésnek?

Érdekes lehet összehasonlítani egy kata adózású vállalkozást az alkalmazotti jövedelmekkel. Különösen most, hiszen a tervek szerint a kisadozó vállalkozások tételes adóját várhatóan jelentősen átalakítják a jövő évtől. A változások miatt pedig könnyen elképzelhető, hogy sok vállalkozó inkább az alkalmazottként fog a jövőben tevékenykedni.

A tervek szerint 2021-től a a kata adózás megváltozik: ha ugyanazon féltől kiállított számlák értéke éves szinten meghaladja a 3 millió forintot, akkor a kifizetőnek az ezen összeghatárt meghalad részre 40 százalék adót kell fizetnie. Ez akkor lehet fontos, ha a vállalkozó jellemzően egy cégnek dolgozik, ezért bevételének jelentős része egy helyről származik. A megemelt adót a kifizető cégnek és nem a vállalkozásnak szükséges megfizetni, ugyanakkor várhatóan ezt megpróbálják a kifizetők áthárítani a katás vállalkozásokra. Ami könnyen eredményezheti azt, hogy ezen vállalkozók adózási formát változtatnak, esetleg alkalmazottként kerülnek be korábbi partnerükhöz.

Mekkora a nettó bevétele egy katás vállalkozásnak és egy alkalmazottnak?

Érdemes a döntés előtt megnézni, hogy mekkora a nettó jövedelem között a különbség katásként és alkalmazottként. Kiindulásként tételezzük fel azt, hogy a partner cég/munkaadó havonta ugyanazt az összeget hajlandó kifizetni az elvégzett munkáért. A példában ez legyen 1 millió forint, így – kedvezményes adófizetés felső határának megfelelő – 12 millió forintot számlázná ki a katás vállalkozás.

Jól látható, hogy az alkalmazott jóval kevesebbet kap meg – közel 58 százalékát a katás nettó bevételnek – a munkaadója által kifizetett összegből: Az 1 millió forint közel felét, 450 ezer forint elvonásra került. A vállalkozó a bevétele után azonban csupán havi 50 ezer forint adót fizetett.

Mekkora hitelösszegre lehet jogosult egy katás vállalkozó és egy alkalmazott?

Érdekes módon hitelfelvételkor a kata adózási formának nincs szinte semmi előnye egy alkalmazotti jövedelemmel szemben. Ez részben érthető is, hiszen egy vállalkozás bevétele jellemzően jóval bizonytalanabb, mint egy havi fizetés. A tényleges oka ennek azonban egy kicsit más, a katás vállalkozás NAV jövedelemigazolásán ugyanis az éves árbevételnek csupán 60 százaléka szerepel, a hazai bankok pedig ebből fognak kiindulni amikor a vállalkozó nettó jövedelmét számítják ki.

Ráadásul a nettó bevétel meghatározására a hazai bankok akár három eltérő gyakorlatot is követhetnek:

 • A NAV jövedelemigazoláson szereplő éves bevételt elosztják 12-vel, az így kapott összeget tekintik a vállalkozás nettó jövedelmének.
 • A NAV jövedelemigazoláson szereplő összeget elosztják 12-vel. Az így kapott összegből pedig még levonják a vállalkozó által havonta megfizetett tételes adó – jellemzősen 50 ezer forint – összegét.
 • A NAV jövedelemigazoláson szereplő összeget elosztják 12-vel és az így kapott havi összeget még korrigálják belső kockázati szabályaiknak megfelelően. (Van olyan bank, amelyik a havi összeg 80%-át fogadja el csupán a vállalkozás nettó jövedelmeként.)

Mekkora összegű lakáshitelt, személyi kölcsönt igényelhet egy katás vállalkozó és egy alkalmazott?

Bármely banki gyakorlatot is nézzük közel azonos lesz a pénzintézetek által elfogadott nettó jövedelme egy katás vállalkozásnak és egy alkalmazottnak – azt feltételezve, hogy a munkaadó/megbízó azonos összeget fizet ki. A bank által elfogadható nettó jövedelem igen fontos, hiszen ez alapján határozza meg a hitelező azt, hogy mekkora törlesztőrészletet bírna el a jövedelme az igénylőnek.

Ha a vállalkozó a maximális 12 millió forintos bevétellel rendelkezik és az alkalmazott fizetése is ennek megfelelő, akkor a bank által elfogadható nettó fizetés havi 480 – 600 ezer forint között lesz. Ennek egy meghatározott részét teheti ki a hitel törlesztőrészlete egy személyi kölcsönnél, lakáshitelnél. A példában mi lakáshitelnél 45 százalékkal, míg személyi hitelnél 35 százalékkal számoltunk. (A jogszabály 500 ezer forintot elérő fizetésnél 60%-os jövedelem terhelést enged meg, ettől azonban jellemzően a bankok szigorúbb irányban eltérnek.)

Az igénylő 37,3-46,7 millió forint összegű 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt vehetne fel – a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján a három legolcsóbb lakáshitel kamatával számolva –  ehhez azonban egy megfelelő értékű ingatlanfedezetre is szükség lenne.

Az adós jövedelme alapján 9,7-12,2 millió forint összegű, 6 éves futamidejű személyi hitelt lehetne felvenni – a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora alapján a három legolcsóbb konstrukció átlagos kamatával számolva -, azonban a maximális hitelösszeg 10 millió forint ennél a konstrukciónál.

Hitelfelvétel szempontjából nincs előnye a nagyobb nettó jövedelemnek. Ugyanakkor hátránya lehet. A vállalkozói jövedelmeket – különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben – sokkal szigorúbban fogadják el a bankok. Van pénzintézet, amelyik el sem fogadja, míg mások a jövedelem kisebb részét engedik megterhelni hitellel, mint mondjuk egy sima alkalmazott esetében. Ezek alapján elmondható, hogy a kata adózás sok vállalkozónak segít – nettó jövedelmük ugyanis jóval magasabb lehet -, azonban a nagyobb jövedelem ellenére is inkább hátrányt jelenthet egy hitel igénylésekor.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Végrehajtónak adta ki magát a börtönben ülő rabló, bejött

  Vádat emelt a Nyíregyházi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki elítéltként a börtönből telefonon zsarolt ki 19 embertől csaknem kétmillió forintot - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. A jelenleg rablás miatt jogerős fegyházbüntetését töltő vádlottat 2017-ben és 2018-ban egy budapesti börtönben tartották fogva. A férfi több, ismeretlen módon megszerzett mobiltelefonnal véletlenszerűen, illetve a rabtársaitól kapott tippek alapján hívott fel embereket,...