Betöltés
loading

Katás adózóként, vagy alkalmazottként lehet több hitelt felvenni?

A katás adózás előnyeiről és hátrányairól már sokat lehetett hallani: a bevétel nagyobb része marad a vállalkozónál, ugyanakkor a kisebb járulékfizetési kötelezettség miatt például az állami nyugdíj jóval alacsonyabb lesz, mint egy hasonló nagyságú alkalmazotti jövedelem esetében. A Bankmonitor szakértői most azt vizsgálták meg, hogy hitelfelvétel szempontjából jelent-e valamilyen előnyt, vagy hátrányt a katás adózás.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Mi a kisadozó vállalkozások tételes adója (KATA)?

Ez a kisebb cégek – egyéni vállalkozás, egyéni cég, bt, kkt – által választható adózási forma. Roppant egyszerű és könnyen átlátható, hiszen havonta – főállású vállalkozóként – az adófizetési kötelezettség 50 ezer forint. Ennek feltétele, hogy az éves bevétel ne haladja meg a 12 millió forintot, az ezt meghaladó részre 40 százalékos adót szükséges fizetni.

A havi 50 ezer forint – a vállalkozás döntése alapján megemelhető havi 75 ezer forintra is – megfizetésével gyakorlatilag a vállalkozó szinte az összes adó- és járulékfizetési kötelezettségét teljesíti. Vagyis várhatóan bevételének jelentős része nettó jövedelemként megmarad a kata adózást választóknál.

Mekkora a nettója egy katás bevételnek és egy alkalmazotti fizetésnek?

Érdekes lehet összehasonlítani egy kata adózású vállalkozást az alkalmazotti jövedelmekkel. Különösen most, hiszen a tervek szerint a kisadozó vállalkozások tételes adóját várhatóan jelentősen átalakítják a jövő évtől. A változások miatt pedig könnyen elképzelhető, hogy sok vállalkozó inkább az alkalmazottként fog a jövőben tevékenykedni.

A tervek szerint 2021-től a a kata adózás megváltozik: ha ugyanazon féltől kiállított számlák értéke éves szinten meghaladja a 3 millió forintot, akkor a kifizetőnek az ezen összeghatárt meghalad részre 40 százalék adót kell fizetnie. Ez akkor lehet fontos, ha a vállalkozó jellemzően egy cégnek dolgozik, ezért bevételének jelentős része egy helyről származik. A megemelt adót a kifizető cégnek és nem a vállalkozásnak szükséges megfizetni, ugyanakkor várhatóan ezt megpróbálják a kifizetők áthárítani a katás vállalkozásokra. Ami könnyen eredményezheti azt, hogy ezen vállalkozók adózási formát változtatnak, esetleg alkalmazottként kerülnek be korábbi partnerükhöz.

Mekkora a nettó bevétele egy katás vállalkozásnak és egy alkalmazottnak?

Érdemes a döntés előtt megnézni, hogy mekkora a nettó jövedelem között a különbség katásként és alkalmazottként. Kiindulásként tételezzük fel azt, hogy a partner cég/munkaadó havonta ugyanazt az összeget hajlandó kifizetni az elvégzett munkáért. A példában ez legyen 1 millió forint, így – kedvezményes adófizetés felső határának megfelelő – 12 millió forintot számlázná ki a katás vállalkozás.

Jól látható, hogy az alkalmazott jóval kevesebbet kap meg – közel 58 százalékát a katás nettó bevételnek – a munkaadója által kifizetett összegből: Az 1 millió forint közel felét, 450 ezer forint elvonásra került. A vállalkozó a bevétele után azonban csupán havi 50 ezer forint adót fizetett.

Mekkora hitelösszegre lehet jogosult egy katás vállalkozó és egy alkalmazott?

Érdekes módon hitelfelvételkor a kata adózási formának nincs szinte semmi előnye egy alkalmazotti jövedelemmel szemben. Ez részben érthető is, hiszen egy vállalkozás bevétele jellemzően jóval bizonytalanabb, mint egy havi fizetés. A tényleges oka ennek azonban egy kicsit más, a katás vállalkozás NAV jövedelemigazolásán ugyanis az éves árbevételnek csupán 60 százaléka szerepel, a hazai bankok pedig ebből fognak kiindulni amikor a vállalkozó nettó jövedelmét számítják ki.

Ráadásul a nettó bevétel meghatározására a hazai bankok akár három eltérő gyakorlatot is követhetnek:

 • A NAV jövedelemigazoláson szereplő éves bevételt elosztják 12-vel, az így kapott összeget tekintik a vállalkozás nettó jövedelmének.
 • A NAV jövedelemigazoláson szereplő összeget elosztják 12-vel. Az így kapott összegből pedig még levonják a vállalkozó által havonta megfizetett tételes adó – jellemzősen 50 ezer forint – összegét.
 • A NAV jövedelemigazoláson szereplő összeget elosztják 12-vel és az így kapott havi összeget még korrigálják belső kockázati szabályaiknak megfelelően. (Van olyan bank, amelyik a havi összeg 80%-át fogadja el csupán a vállalkozás nettó jövedelmeként.)

Mekkora összegű lakáshitelt, személyi kölcsönt igényelhet egy katás vállalkozó és egy alkalmazott?

Bármely banki gyakorlatot is nézzük közel azonos lesz a pénzintézetek által elfogadott nettó jövedelme egy katás vállalkozásnak és egy alkalmazottnak – azt feltételezve, hogy a munkaadó/megbízó azonos összeget fizet ki. A bank által elfogadható nettó jövedelem igen fontos, hiszen ez alapján határozza meg a hitelező azt, hogy mekkora törlesztőrészletet bírna el a jövedelme az igénylőnek.

Ha a vállalkozó a maximális 12 millió forintos bevétellel rendelkezik és az alkalmazott fizetése is ennek megfelelő, akkor a bank által elfogadható nettó fizetés havi 480 – 600 ezer forint között lesz. Ennek egy meghatározott részét teheti ki a hitel törlesztőrészlete egy személyi kölcsönnél, lakáshitelnél. A példában mi lakáshitelnél 45 százalékkal, míg személyi hitelnél 35 százalékkal számoltunk. (A jogszabály 500 ezer forintot elérő fizetésnél 60%-os jövedelem terhelést enged meg, ettől azonban jellemzően a bankok szigorúbb irányban eltérnek.)

Az igénylő 37,3-46,7 millió forint összegű 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt vehetne fel – a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján a három legolcsóbb lakáshitel kamatával számolva –  ehhez azonban egy megfelelő értékű ingatlanfedezetre is szükség lenne.

Az adós jövedelme alapján 9,7-12,2 millió forint összegű, 6 éves futamidejű személyi hitelt lehetne felvenni – a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora alapján a három legolcsóbb konstrukció átlagos kamatával számolva -, azonban a maximális hitelösszeg 10 millió forint ennél a konstrukciónál.

Hitelfelvétel szempontjából nincs előnye a nagyobb nettó jövedelemnek. Ugyanakkor hátránya lehet. A vállalkozói jövedelmeket – különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben – sokkal szigorúbban fogadják el a bankok. Van pénzintézet, amelyik el sem fogadja, míg mások a jövedelem kisebb részét engedik megterhelni hitellel, mint mondjuk egy sima alkalmazott esetében. Ezek alapján elmondható, hogy a kata adózás sok vállalkozónak segít – nettó jövedelmük ugyanis jóval magasabb lehet -, azonban a nagyobb jövedelem ellenére is inkább hátrányt jelenthet egy hitel igénylésekor.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek”

  Mi lesz velük, ha elveszik tőlük az ajándékot? Rosszat vagy inkább nagyon rosszat hozhat az úgynevezett populista autoriter rezsimek számára, ha Donald Trump távozni kényszerül... The post Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek” appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?

  Szerintem lassan mindenkinek volt már dolga „pénzügyi tanácsadóval”, aki azt ígéri, hogy 20 év múlva gazdag lesz. De akkor miért is nem vagyunk még gazdagok? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. A mai bejegyzés célja nem egy iparág, vagy egyes emberek megélhetésének lehúzása. Arra keresem a választ, hogy Tovább olvasom "Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?" → The post Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés? appeared first on KonyhaKontrolling.