Betöltés

Kedvezményes lakáshitelek: megéri vagy átverés?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-24

Bevett szokás már a bankoknál, hogy lakáshitel felvételekor próbálják az ügyfeleket egyéb banki termék igénybevételével is magukhoz kötni. Cserébe kedvezőbb kamatfeltételekkel kínálják hitelkonstrukciójukat, amellyel a teljes futamidő alatt jelentős pénzügyi előny érhető el. Ha nem ódzkodunk attól, hogy gúzsba kössenek minket, találunk olyan bankot, amelyiknél még a kapcsolt termék fenntartási költségével számolva is milliós nagyságrend takarítható meg a futamidő alatt!

Lakáshitel felvételekor a legtöbb banknál különböző feltételek teljesítésekor kamatkedvezmény járhat a teljes futamidőre. Ilyenek például:

1. jövedelmedet teljes egészében, vagy részben a választott bankhoz utalod,

2. a banknál nyitott számlán meghatározott tranzakciókat bonyolítasz (pl. kártyás vásárlás, eseti vagy rendszeres átutalás a számláról, csoportos beszedés),

3. a bank által kínált lakásbiztosítást kötöd a fedezetül szolgáló ingatlanra,

4. a bank által kínált életbiztosítást kötsz,

5. megtakarításaidat a választott banknál helyezed el.

Ez azt jelenti, hogy ha teljesíted a bank által megadott feltételeket, akkor a hitelkamat egy bizonyos részét elengedik. A feltételeket a teljes futamidő alatt vizsgálják, és ha egy adott hónapban, vagy vizsgált periódusban (pl. negyedévben) elmulasztod teljesíteni, akkor a kamatkedvezményt megvonják, így magasabb lesz a törlesztőrészleted.

Van olyan bank, amelyik a fenti esetben a teljes futamidőre megvonja a kamatkedvezményt, és van olyan, amelyiknél ha újra teljesíted a vállalt feltételt, újra a kedvezményes törlesztőrészletet fizetheted.

Mivel a leggyakoribb kamatkedvezmény az aktív bankszámlahasználathoz kapcsolódik, ezzel a feltétellel vizsgáltuk meg az elérhető legjobb (THM mutató szempontjából legkedvezőbb) lakáshiteleket.

Kedvezményes lakáshitelek

Többe kerül-e a leves, mint a hús?

Gyakran merül fel kérdésként a hitelfelvevők részéről, hogy érdemes-e a fenti kedvezményeket teljesíteni. Azaz érdemes-e az adott pénzintézetnél vezetett számlát aktívan használni, vagy az általuk kínált lakásbiztosítást megkötni. A kérdésre úgy lehet válaszolni, ha megvizsgáljuk, hogy

• mennyibe kerül a kedvezményhez kapcsolt termék fenntartása a futamidő alatt, és

• mennyivel kevesebb a teljes visszafizetés a kamatkedvezménnyel.

Az elérhető hitelek kondíciója számos dologtól függ, mint például a hitelösszeg és ingatlanérték aránya, jövedelem típusa és összege, a háztartás egyéb hiteltartozásai, stb. Így nagyon fontos, hogy a saját igényeidre és jövedelmi helyzetedre vonatkozó ajánlatokat vizsgálj!

Ha a megfelelő lakáshitelt keresed, az alábbi kalkulátor lesz a segítségedre!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az általunk vizsgált esetek mindegyikében megéri a banknál előírt folyószámla használatot vállalni. Egy 7 millió Ft-os, 20 éves futamidejű lakáshitel esetén a banknál fenntartott és aktívan használt bankszámla költségével is számolva átlagosan 700 ezer Ft-tal kell kevesebbet visszafizetni a banknak a kamatkedvezmény következtében!

Lakáshitelek bankszámlával

Ugyanilyen elv mentén vizsgálhatod meg, hogy megéri-e egy adott lakásbiztosítást, életbiztosítást, vagy egyéb terméket igénybe venni a banknál a lakáshitel mellé.

Fontos, hogy mind a bankszámla, mind az egyéb termékek fenntartási költsége függ az egyedi szokásoktól, paraméterektől, és ezek a futamidő alatt megváltozhatnak!

Ha egy-egy feltételt hajlandó vagy teljesíteni, több bank ajánlatából tudsz választani!

Vannak olyan banki ajánlatok is, amelyek kötelezően írják elő a pénzintézetnél történő számlavezetést és/vagy a bankszámlára meghatározott összegű jövedelem utalását. Azaz nem kamatkedvezmény jár érte, hanem egész egyszerűen csak akkor vehetsz fel ott lakáshitelt, ha teljesíted az előírtakat.

Ezeket az ajánlatokat sem szabad figyelmen kívül hagyni! Ha eleve tudod, hogy jövedelmed egy részét vagy egészét át tudod utalni majd a választott bankhoz, akkor az ilyen kizáró feltétellel elérhető ajánlatokat is érdemes megnézned, mert adott esetben ezekkel érheted el a legkedvezőbb kondíciókat. Azaz ne csak azt a variációt vizsgáld, hogy egy adott banknál mennyi a kamat, ha teljesíted a feltételt, és mennyi akkor, ha nem. Azt is nézd meg, ha teljesíted az adott feltételt, milyen további bankok ajánlata jöhet szóba.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.