Betöltés

Kell-e tartanunk a folyamatosan csökkenő áraktól?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-07-11

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 0,3%-kal voltak alacsonyabbak, mint 2013 azonos időszakában. A háztartási árszínvonal így már zsinórban harmadszor csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. Az árak csökkenésével párhuzamosan pénzünk vásárlóereje növekszik. Mindenki örül, igaz? Azonban az úgynevezett deflációs spirál – a fogyasztói árak folyamatos csökkenése következtében fellépő gazdasági visszaesés – kialakulása esetén hamar megüthetjük a bokánkat. Utánajártunk, mennyire valószínű ez a forgatókönyv!

Az elmúlt évben a tartós fogyasztási cikkek, a ruházkodási cikkek, az élelmiszerek valamint a háztartási energia ára csökkent, mialatt a szolgáltatások, a szeszes italok, a dohányáruk és az üzemanyagárak drágultak.  A rezsicsökkentésnek köszönhetően legjobban a háztartási energiaárak mérséklődtek 12,3%-kal. Azonban akadt kivétel is az átlagos árcsökkenés ellenére: a szeszes italok és a dohányáruk 7%-ot meghaladóan drágultak.

kiadasiszerkezet_20140711

Az árszínvonal csökkenése, azaz a defláció kedvező hatása, hogy reálértéken az egy évvel ezelőtt megtakarított
pénzünk többet ér, mint korábban. Ez alapján mindenki azt szeretné, hogyha az árak megállíthatatlanul esnének, hiszen akkor később arányaiban többet tudnának vásárolni. De akkor a Jegybank az inflációs célkövetés jegyében, az árstabilitás érdekében miért éppen 3%-os középtávú inflációs célt határozott meg?

Miért veszélyes hosszú távon az árcsökkenés?

A defláció legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy egy önmagát gerjesztő folyamat, mely komoly gazdasági visszaeséssel jár.

deflaciosspiral

 1. Deflációs környezetben, azaz tartósan csökkenő árak mellett a lakosság elhalasztja kiadásainak egy részét, annak reményében, hogy néhány hónappal később ugyanazt a terméket alacsonyabb árcédula mellett vásárolja meg.
 2. A visszaeső értékesítési volumen hatására csökken a vállalatok jövedelmezősége, ezért elállnak beruházási terveiktől.
 3. Nincs szükség az eddig előállított termékek és szolgáltatások szintjére (mennyiségére), így megindul a gyártókapacitások és a munkaerő leépítse.
 4. Mivel alacsonyabb foglalkoztatási szint mellett is elő lehet állítani a kereslet kielégítéséhez szükséges javakat, ez elbocsátásokhoz vezet, ami a munkanélküliség növekedését eredményezi.
 5. A keresőképesek számának csökkenése alacsonyabb rendelkezésre álló, azaz fogyasztásra elkölthető jövedelmet eredményez, tehát lecsökken a fizetőképes kereslet.
 6. Az alacsonyabb kereslet az árak csökkenését vonja maga után.
 7. A kör bezárul, a hatások egymást erősítik, a gazdaság teljesítménye visszaesik (csökken a jólét és a GDP).

Szerencsére fellélegezhetünk, ugyanis hazánkban a legtöbb jel arra mutat, hogy a fenti folyamat (Japánnal ellentétben) nem fog megvalósulni, mivel:

 • Az idei GDP növekedés az MNB legfrissebb előrejelzése szerint bőven 2% fölé várható
 • Az alacsony kamatkörnyezet fogyasztás ösztönző hatású (továbbá nagy valószínűséggel még nem értünk el az alapkamat-csökkentési sorozat végére, a kamatvágás újabb munícióval látná el a belső keresletet)
 • A negatív előjelű inflációs adathoz jelentős mértékben hozzájárult a rezsicsökkentés, azaz kormányzati beavatkozás
 • Az árak csökkenéséért nem recessziós környezet a felelős
 • A foglalkoztatottak száma majdnem 200 ezer fővel bővült 
 • A bruttó átlagkeresetek 2,4%-kal emelkedtek
 • Az ipari termelés a KSH előzetes becslése szerint közel 10%-kal nőtt májusban 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Így hallgatnak a jegybankok

2018. 10. 13.

A fogyasztói árinfláció a jegybankok szerint rendben van. Vagyis talán ennek köszönhető, hogy ölbe tett kézzel nézik, ahogy az árak emelkednek. A 2000-es évek közepén, még a 2008-as válság előtt...

A világ és benne Hazánk egy hitelminősítő szemével

2018. 09. 29.

A Fitch a 3 legnagyobb és legismertebb hitelminősítő egyike. A cég Nyugat-Európa osztályán dolgozó, a portugál és a francia hitelbesorolásért felelő vezető elemzője, Kiss Gergely Balásy Zsoltnak adott interjút. Így...

Újra csúcsra juthatnak Amerikában

2018. 07. 23.

A nyári uborkaszezonban az amerikai részvények főként emelkednek, az utóbbi napok tétova mozgása ellenére a januári történelmi csúcsoktól az S&P 500 indexnél mindössze 2,5%-os távolságra vagyunk. A legtöbben arra kérdésre...

Ha nem akarsz bukni a pénzeden, akkor ezt tedd!

2018. 07. 19.

Az árszínvonal nagyobb megemelkedése ellenére továbbra is nagyon sokan tartják a pénzüket lekötetlenül, szimplán készpénzben vagy bankszámlán. Sokkal jobb helyet is lehetne találni a megtakarításunknak, ezt mutatja be friss videónk...

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.