Betöltés
loading

Kérdezz-felelek: őszintén a nyugdíjról

Minden, amit tudni akartál a nyugdíjhelyzetről és az önkéntes nyugdíjpénztárakról, de nem merted megkérdezni.

Miért van szükséges nyugdíjcélra félretenni?

A jelenlegi – ún. felosztó-kirovó – nyugdíjrendszerben az jelenleg dolgozók nyugdíjjárulékaiból fizetik a már nyugdíjasok nyugdíját. Ez a rendszer azonban csak abban az esetben fenntartható, ha a nyugdíjasok és a dolgozók aránya megfelelő (kevesebb nyugdíjas van, mint dolgozó).

Számos jel utal arra (pl. öregedő társadalom), hogy az állami nyugdíjak nem tudnak a jövő nyugdíjasai számára megfelelő életkörülményeket biztosítani, ezért a nyugdíjcélú megtakarítás fontossága egyre inkább meghatározó. Ennek legelterjedtebb, és nagy tömegek számára legoptimálisabb formáját az önkéntes nyugdíjpénztárak (ÖNYP) jelentik.

Hogyan működnek az önkéntes nyugdíjpénztárak?

Az ÖNYP-k nagy előnyét jelenti azok egyszerű, pénzügyi tudást nem igénylő konstrukciója: a megtakarító minden hónapban befizet a pénztárába, a pénz pedig egy általa választott portfólióba kerül. A pénzt ezt követően profi szakemberek kezelik a választott portfólió kockázati szintjétől (óvatos, kiegyensúlyozott, dinamikus) függően. Az ÖNYP-k tehát saját számlákon gyűjtött megtakarítások, amelyek az elmúlt években a hozamok terén is igen jól teljesítettek.

Te mekkora nyugdjra számíthatsz? Kalkulátorunk segítségedre lesz a válaszban.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mekkora összeggel támogatja az állam az önkéntes nyugdíjpénztárakat?

Az állam is próbálja ösztönözni a lakosságot az időskori öngondoskodásra. Az éves önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket ugyanis azok további 20%-ával, maximum 150 ezer forinttal toldja meg adójóváírás formájában. Ezt a maximális összeget 750 ezer forintos éves, vagyis 62 500 forintos havi befizetéssel lehet kihasználni.

Mi a különbség a magánnyugdíjpénztárak és az önkéntes nyugdíjpénztárak között?

Kis túlzással a magánnyugdíjpénztárak és az önkéntes nyugdíjpénztárak egyedül a nevükben hasonlítanak. Míg a magánnyugdíjpénztárakba a bruttó fizetésekből amúgy is levonásra kerülő (adók módjára működő) járulékok kerültek (ezeket csatornázta vissza magához a kormány), amíg az ÖNYP-k már adózott jövedelemből származó megtakarítások. Nem kell tehát attól tartani, hogy ezeket is „elveszi az állam”, hiszen ha erre sor kerülne, az épp olyan lenne, mintha a bankbetéteket csapolnákmeg.

Mikor férek hozzá a megtakarításomhoz?

Az ÖNYP-k deklarált célja, hogy a nyugdíjas évek anyagi biztonságát megteremtsék, ezért szabályaikat is úgy alakították, hogy az idő előtti pénzkivételtől eltántorítsák a megtakarítókat. A befizetetésekhez éppen ezért a megtakarítás első 10 éve során semmilyen esetben nem lehet hozzányúlni. A nyugdíjba vonulást megelőzően pedig a 10 év letelte után is csak magas adóterhek mellett van erre mód. 21 évtől azonban már adómentes a megtakarítás.

Mennyit kell adóznom a megtakarításom után?

Ha a kifizetés nyugdíjba vonulás (és a megtakarítás 10. éve) után történik, a teljes vagyon kivehető, azt semmiféle adó nem terheli. Azt megelőzően azonban a kivett tőke után 15%-os SZJA-t és 27%-os EHO-t kell fizetni. Igaz, az idő előrehaladtával a megfizetendő adó mértéke egyre csökken, és a befizetéseket követő 21. évtől már adómentesen is lehet azokat venni. Viszont fontos tudni, hogy ez a 21 éves időszak minden egyes befizetésre külön vonatkozik! Így folyamatos befizetés esetén mindig van a pénznek egy olyan része, ami nyugdíjig adóköteles.

Milyen formában lehet hozzáférni a megtakarításokhoz nyugdíjba vonulás után?

A kifizetésre történhet egy összegben, járadék formájában vagy a kettő keverékeként (a megtakarítás egy részét egy összegben, a fennmaradó részt pedig járadék formájában).

Örökölhető az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás?

Mivel a nyugdíjcélú megtakarítások hosszú időre, akár több évtizedre szólnak, nem szabad figyelmen kívül hagyni azt az eshetőséget sem, ha a megtakarítóval történne valami. Az ÖNYP-kben összegyűjtött vagyon ebben az esetben teljes egészében az örökösre (vagy kedvezményezettre) száll, egy forintot sem kell belőle adózni. Öröklés esetén a pénztár azt sem vizsgálja, hogy mennyi ideje futott a megtakarítás, a teljes addig összegyűjtött vagyont kifizeti.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk...

Blogajánló
 • alapblog Pénznyomtatás limit nélkül, bitcoin feleződés

  A bitcoin feltalálója és első bányásza, az ismeretlen Satoshi Nakamoto, a blokklánc legelső, genezis blokkjába egy üzenetet kódolt bele. Az üzenet a The Times 2009.... The post Pénznyomtatás limit nélkül, bitcoin feleződés appeared first on alapblog.