Betöltés

Kérem, vigyázzanak; az árfolyamrések záródnak!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-07-03

Mi az az árfolyamrés? Miért tisztességtelen? Most már nem lesz soha, sehol vételi és eladási árfolyam közötti különbség? Bemutatjuk a problémakör hátterét és tisztázunk néhány félreértést is.

Az árfolyamrés annyit jelent, hogy különbözik a vételi és eladási árfolyam. Különbözhet devizánál, de eltér a részvény, kötvény vételi és eladási árfolyama is az adott pillanatban. Ha használt autót adunk el, akkor azt pár óra múlva drágábban fogja árulni a kereskedő: a vételi és eladási ár itt is eltér. Az adott tranzakcióval, deviza váltással, áruval munka van, infrastruktúrát kell hozzá biztosítani, tehát költsége van. Ebből adódóan nem lehet egyenlő a vételi és eladási árfolyam. Még az állam által forgalmazott pénzügyi termékek esetében is (lásd pl. államkötvények) van vételi és eladási árfolyam, ami nem azonos. 

Az árfolyamrés tehát nem eredendő bűn. Nem fog kikerülni az életünkből. (Jelen írásnak nem célja, hogy megítélje a devizahitel szerződéseknél alkalmazott árfolyamrés jogosságát. Az ezzel kapcsolatos szabályozói döntéseket adottságként elfogadjuk.)

Tekintettel arra, hogy az árfolyamrés tisztességtelensége naponta pár százszor elhangzik a médiában, néhányan nem helyes következtetések levonásáig jutnak el. El kell fogadnunk, hogy árfolyamrés – ha tetszik, ha nem – az életünk része, lesz a jövőben is.   

Álljon itt egy problémafelvetés egyik kedves Bankmonitor felhasználónktól: “Életbiztosításomra befizetett Forintot vételi árfolyamon váltják EUR-ra, bár a nyilvántartást HUF-ban számolják. Kérdésemre azt válaszolták, a futamidő végén eladási árfolyamon számolt Forintot kapok, kivéve, ha van devizaszámlám, mert arra tudnak csak EUR-t utalni. Itt is tisztességtelen az árfolyamrés?”

Válaszunk egyértelmű nem. Devizában történő befektetés esetén ez teljesen normális eljárás. Az csupán egy technikai művelet, hogy a deviza befektetés értékét forintban kimutatják. Jól látszik az adott esetben, hogy a befektetés valóban devizában történik meg, mert ha van deviza számlája az ügyfélnek, akkor euróban is hozzáférhető lesz az összeg a lejáratkor. 

Hol fogtok árfolyamréssel találkozni: 

  • deviza/valuta váltás
  • devizás befektetések
  • kötvény és részvény befektetések
  • külföldön kártyás fizetés forint számláról
  • stb.

Az árfolyamrés egyértelműen költség számunkra. Így angolosan fogalmazva: Mind the gap! Azaz figyelj a résre, a rés nagyságára!


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:

Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.