Betöltés

Kérem, vigyázzanak; az árfolyamrések záródnak!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-07-03

Mi az az árfolyamrés? Miért tisztességtelen? Most már nem lesz soha, sehol vételi és eladási árfolyam közötti különbség? Bemutatjuk a problémakör hátterét és tisztázunk néhány félreértést is.

Az árfolyamrés annyit jelent, hogy különbözik a vételi és eladási árfolyam. Különbözhet devizánál, de eltér a részvény, kötvény vételi és eladási árfolyama is az adott pillanatban. Ha használt autót adunk el, akkor azt pár óra múlva drágábban fogja árulni a kereskedő: a vételi és eladási ár itt is eltér. Az adott tranzakcióval, deviza váltással, áruval munka van, infrastruktúrát kell hozzá biztosítani, tehát költsége van. Ebből adódóan nem lehet egyenlő a vételi és eladási árfolyam. Még az állam által forgalmazott pénzügyi termékek esetében is (lásd pl. államkötvények) van vételi és eladási árfolyam, ami nem azonos. 

Az árfolyamrés tehát nem eredendő bűn. Nem fog kikerülni az életünkből. (Jelen írásnak nem célja, hogy megítélje a devizahitel szerződéseknél alkalmazott árfolyamrés jogosságát. Az ezzel kapcsolatos szabályozói döntéseket adottságként elfogadjuk.)

Tekintettel arra, hogy az árfolyamrés tisztességtelensége naponta pár százszor elhangzik a médiában, néhányan nem helyes következtetések levonásáig jutnak el. El kell fogadnunk, hogy árfolyamrés – ha tetszik, ha nem – az életünk része, lesz a jövőben is.   

Álljon itt egy problémafelvetés egyik kedves Bankmonitor felhasználónktól: “Életbiztosításomra befizetett Forintot vételi árfolyamon váltják EUR-ra, bár a nyilvántartást HUF-ban számolják. Kérdésemre azt válaszolták, a futamidő végén eladási árfolyamon számolt Forintot kapok, kivéve, ha van devizaszámlám, mert arra tudnak csak EUR-t utalni. Itt is tisztességtelen az árfolyamrés?”

Válaszunk egyértelmű nem. Devizában történő befektetés esetén ez teljesen normális eljárás. Az csupán egy technikai művelet, hogy a deviza befektetés értékét forintban kimutatják. Jól látszik az adott esetben, hogy a befektetés valóban devizában történik meg, mert ha van deviza számlája az ügyfélnek, akkor euróban is hozzáférhető lesz az összeg a lejáratkor. 

Hol fogtok árfolyamréssel találkozni: 

 • deviza/valuta váltás
 • devizás befektetések
 • kötvény és részvény befektetések
 • külföldön kártyás fizetés forint számláról
 • stb.

Az árfolyamrés egyértelműen költség számunkra. Így angolosan fogalmazva: Mind the gap! Azaz figyelj a résre, a rés nagyságára!

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

2018. 08. 14.

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

A nagy lakáshitel megoldás

2018. 08. 10.

Segítséget kért tőlünk egy olvasónk. Azt kérdezte, hogy 38 millió forintos lakás megvásárlásához 20% önerő mellett hol kaphatna hitelt. Megvizsgáltuk a lehetőségeit, és sok megoldásra bukkantunk, melyek közül vannak elég...

Mutatjuk az optimális lakáshitel receptjét

2018. 08. 07.

Mostanában nagyon gyakran eszünkbe jut a lakástéma. Az ingatlanárak elszabadultak, a hitelköltségek a mélypontjuk közelében tartózkodnak. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő, kiszámítható hitelt, és éljünk még az olcsó hitel...

Blogajánló

 • alapblog

  Önvezető forradalom

  Senki sem tud majd elugrani előle? Amikor gimnazisták voltunk és valakit nem akartunk, hogy velünk jöjjön az estébe, elég volt azt mondani neki, hogy a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.