Betöltés

Kerüljük a befektetési alapokat, pedig nincs miért félni

szerző: Bankmonitor.hu
2013-05-17

A Budapest Alapkezelő kutatásából kiderül, hogy bár ismerjük, hogy a befektetési alapok többet is hozhatnak például a bankszámla kamatoknál, mégsem használjuk ki ezt a lehetőséget. Az egyik fő indok az, hogy a befektetők félnek a tőke és a hozam elvesztésétől és nem ismerik a tőke- illetve hozamgarancia lehetőségét. Az olyan alapokkal, amik ezt nyújtják, sem a befektetett pénz, sem a hozam nem veszhet el.

Tény, hogy hazánkban relatív kevesen rendelkeznek megtakarítással: a felmérés szerint 34% halmozott fel kisebb-nagyobb összeget a korábbi évek során. Ebből azonban 22% folyószámlán, 10% bankbetétben tartja pénzét és csupán 5% tartja befektetési alapban a megtakarítást.

befektetések megoszlása

Forrás: Budapest Alapkezelő kutatás


A szabad pénzzel is óvatosan bánunk

A kutatás szerint, akkor is kivételesen óvatosak vagyunk, ha 1 millió forint újonnan érkezett pénzt kell elhelyezni: 24% bankbetétben és 17% bankszámlán helyezné el a pénzt. Befektetési alapokat ebben az esetben 11% választana.

1 millió befektetése_kicsi

Forrás: Budapest Alapkezelő kutatás

A legfőbb szempont az emberek 61%-a számára a tőke biztonsága. Erre azonban van megoldás, hiszen választhatunk olyan alapot is, ami tőke- és hozamgaranciát nyújt. Ezen kívül is, a legfontosabb befektetési alapokkal kapcsolatos ellenérvek mindegyikére van megoldás: sok befektetési alapba fektetett pénzhez relatív gyorsan hozzá lehet férni és kisebb összeggel is el lehet indulni.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A Budapest Alapkezelő, a kutatás eredményeire is válaszolva két befektetési alapot indított el, melyek 100%-ban illetve 95%-ban tőkegarantáltak és e mellett hozamgaranciát is vállalnak. Ezek a US100 Plusz Alap, illetve a US95 Plusz Alap.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 1. pb2003

  A bankbetétekre 100.000 Eur OBA van, de mennyi van az Alapokra?

 2. bankmonitor.hu

  A térítés maximális határa 20.000 EUR, amit mindig az aktuális MNB árfolyamon forintosítanak (Jelenleg körülbelül ez 5.800.000 Forint). A követelésünket készpénzben térítik meg egymillió forintig száz százalékig az a feletti rész kilencven százalékát. A hozamnál száznyolcvan nap átlagárfolyamán fizetik ki a követelést.
  Többet is olvashat itt: link to bankmonitor.hu; illetve az oldalunkról letölthető e-bookban is megtalálja a tudnivalókat.

 3. bogyi06

  Az elmult 5 év tapasztalata alapján én még mindig rosszabbul jártam a befektetési alapokkal. Akciós kamatlekötésekkel több nyereséget lehetett realizálni, és ez tuti, nincs benne rizikó.Volt olyan esetem, hogy 3 év alatt szó szerint ráfizettem.Most is van egy 5 éves futamidejü amire 15 % ot fizetnek ami 5 évre bontva évi 3 %.És még nem vontam le a költségeket.

 4. bankmonitor.hu

  A befektetési lapok kiválasztásánál fontos, hogy kockázati szintünknek megfelelő alapot válasszunk. Vannak főként bankbetétekbe fektető alapok is (Pénzpiaci, vagy likviditási alapok.) Ráadásul a zártvégű befektetési alapokkal szemben a nyíltvégű alapoknak megvan a rugalmassága, hogy bármikor eladható, ha úgy tűnik, nem fogja hozni a kívánt hozamot.
  Egyelőre valóban jó lehetőséget nyújtanak a lekötött betétek. Ám érdemes felkészülni a jövőre, hiszen a kamatok már esni kezdtek…

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Hírcsokor

  1.Számomra a hét, sőt a hónap legfontosabb híre az, hogy Kínában esnek az autóeladások, 1992 óta először (negyedéves alapon). Illetve az okostelefon-eladások is esnek. Ez...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.