Készpénzmentes utazás – kártyával külföldön

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 12. 02.

A külföldre utazás két csúcsszezonja a nyári üdülés, és a téli síelés. Az egyiken már rég túl vagyunk, de a másik még csak most következik. Az utazók egy része már nem a valutaváltóknál kezdi a nyaralást, ugyanis egyre többen használják külföldön is aktívan bankkártyájukat. Milyen előnyöket nyújthat egy bankkártya külföldön? Milyen intézkedéseket tegyünk a felhőtlen pihenés érdekében?

Külföldi utazásnál vannak olyan teendők, amit mindenképpen még itthon el kell, hogy intézzünk. Ilyen a csomagolás, a menetjegyek megvásárlása, vagy az utasbiztosítás megkötése. Ha pedig a bankkártyánkat is szeretnénk használni az utazás során, akkor érdemes még néhány további intézkedést is tenni!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Utazás előtt

Az utazás előtt legfontosabbként
ellenőrizzük, hogy érvényes-e még a kártyánk. Ezt könnyű megtenni, csak rá kell pillantanunk az előlapjára, ahol két-két számot találunk perjellel elválasztva. A 05/16 például azt jelenti, hogy 2016 májusáig érvényes a kártyánk. Ha ezzel megvagyunk, akkor
érdemes felhívni a bankunkat, és megérdeklődni, hogy gond nélkül tudjuk-e használni a kártyánk abban az országban, ahová utazunk. Erre az esetek túlnyomó többségében természetesen igen lesz a válasz. Mégsem haszontalan beszélni a bankunkkal, mert így tudathatjuk, hogy külföldre készülünk. Ez azért fontos, mert a bankok folyamatosan figyelik a szokványostól eltérő költéseket. Ilyen a külföldi vásárlás is, hacsak nem rendszeresen tesszük ezt. Tehát érdemes
bejelenteni, hogy mettől meddig tartózkodunk külföldön, nehogy letiltsák a kártyánkat visszaélés gyanúja miatt.

De ha már az ügyintézővel beszélünk,
kérdezzünk rá a napi vásárlási, és készpénzfelvételi limitünkre is, nehogy ott álljunk a szálloda halljában azzal a kínos felismeréssel, hogy nem tudjuk kifizetni a számlánkat. 

Derítsük ki azt is, hogy tartozik-e
utazási biztosítás a
kártyánkhoz. Ha igen, érdeklődjük meg a részleteit: megfelelő védelmet nyújt-e számunkra. Ha nem tartozik biztosítás a kártyánkhoz, kérdezzünk rá milyen kiegészítő biztosítás köthető hozzá. Ha szimpatikus a bank utasbiztosítási ajánlata, akkor azt általában telefonon is megköthetjük.

A biztonságot szolgálhatja az
SMS értesítés beállítása legalább a külföldi tartózkodásunk idejére. Ilyenkor ugyebár minden költésünk után egy rövid szöveges üzenetet kapunk, amiből gyorsan kiderül, ha valaki tudtunkon kívül használja a kártyánkat.

Ha leraktuk a telefont,
érdemes elmenteni a bankunk számát nemzetközi (azaz +36 vagy 0036) formátumban, hogyha külföldön elvesztenénk, vagy ellopnák a bankkártyánkat, akkor minél hamarabb le tudjuk tiltani.
Érdemes a kártyaszámunkat is feljegyezni valahová (csak a kártya előlapján található számokat), hogy még gyorsabban megtehessük a szükséges intézkedéseket.

Mindezek után már csak annyi teendőnk maradt, hogy indulás előtt mind a bankkártyánkat, mind egy személyazonosításra alkalmas iratot bepakoljunk utazótáskánkba. Ez utóbbi ugyanis elengedhetetlen egy nagyobb összegű vásárlásnál. Indulás előtt még gyorsan ellenőrizzük az egyenlegünket, vegyük számba, hogy számíthatunk-e nagyobb összegű terhelésre, vagy jóváírásra a közeljövőben. Fokozottan ügyeljünk rá, hogy mindig elég fedezetünk maradjon a külföldi fizetésekre!


Külföldön

Sokan még mindig azt hiszik, hogy a külföldi kártyahasználat igen költséges. Pedig ha csak
vásárlásra használjuk a plasztikot, ugyanannyit fizetünk érte, mintha itthon tennénk mindezt (azaz
a legtöbb banknál ez még mindig költségmentes). Ellenben ha
külföldi bankautomatából veszünk fel készpénzt az igen drága mulatság lehet. Ezzel a lehetőséggel tehát csak akkor éljünk, ha másként végképp nem oldható meg a fizetés.

Külön érdekes az
autó, vagy szállodai szoba foglalása. Ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy
csak dombornyomott kártyával fizethetünk, ráadásul gyakran egy elég
magas összegű kauciót zárolnak a számlánkon. Ez annyit jelent, hogy a kaucióval megegyező összeget nem tudjuk elkölteni, miközben az összeg valójában rendelkezésre áll a számlánkon. Igen kellemetlen meglepetés lehet, ha kiszámoltuk a költéseinket, de mégsem tudjuk őket kifizetni a foglalás miatt bankkártyánkkal. Fontos tudni, hogy sokszor nem a bank hibája, ha a bérlés befejeztével még mindig nem szabadították fel a lefoglalt összeget. Az esetek egy részében a kölcsönző küldi késve a felszabadítási engedélyt a bank részére.

Az ilyen esetek elkerülésére sokan a hitelkártyájukat használják: a hitelkeretükből egy bizonyos összeget zárolnak költségmentesen és így, nem a saját, hanem a bank pénze kerül letétbe. 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


És az egyik legérdekesebb kérdés: a külföldi tranzakciók forintosítása. Magyarországon kibocsátott
bankkártyák alkalmasak mind
euró, mind
dollár elszámolásra. Az euro elszámolás azt jelenti, hogy külföldi vásárlást először euróra váltják, majd forintra. Természetesen, ha eurót költöttünk a kint tartózkodásunk alatt, akkor csak egy váltás szükségeltetik. Viszont, ha Ausztria, Szlovákia és Franciaország helyett Svájcba megyünk síelni, akkor a svájci frankot először euróra, majd az eurót forintra váltják. Azt is fontos tudni, hogy a váltások nem esnek a fizetéssel egy időpontra. Tehát az árfolyam mind kedvezőtlen, mind kedvező irányba mozoghat a tényleges átváltásig (ami egyébként néhány napon belül megtörténik.)

Természetesen a külföldi készpénzfelvételnél és a kártyás fizetésnél ugyanolyan körültekintően kell eljárnunk, mint belföldön. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen:

Használd biztonsággal a kártyádat!

Egy kis itthoni felkészüléssel sok bosszúságot meg tudunk spórolni és gondtalanul élvezhetjük a jól megérdemelt pihenést!


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Sokan megtanulhatták, milyen a bankkártya nélküli lét!

2018. 06. 04.

Tízezrek életét keserítette meg egy technikai hiba pénteken, ugyanis a Visa kártyákkal világszerte nem lehetett fizetni órákig (péntek késő délutántól szombat reggelig), megoldásként  az ATM-es készpénzfelvétel vagy egy alternatív (nem-Visa)...

Blogajánló

  • alapblog

    Tények – különkiadás

    – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.