Betöltés

Készüljünk, jön heteken belül a foteles bankszámla!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-07-06

Végre a célegyenesben vagyunk és a közeljövőben már valósággá válhat, hogy otthon a fotelben ülve ne csak pizzát rendeljünk, hanem egy bankszámlát is megnyissunk. A jegybank a bankokkal gőzerővel dolgozik a részletszabályokon, és ha minden jól megy, akkor még ebben a hónapban élesíthetik a banki rendszereket. Azért, hogy legyen valami elképzelésünk, hogy miként megy majd a videó alapú azonosítás, megnéztük, hogy mindez miként megy egy német mobilbanknál. Lássuk a részleteket!

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!


Ki ne tette volna már fel magának a kérdést, hogy miért is nem lehet itthon a fotelből bankszámlát nyitni, ha már szinte mindent a netről rendelünk? Egészen mostanáig a jogszabályi háttere ennek nem volt meg, most viszont már semmi akadálya sincs távolról bankszámlát nyitni (az új Pmt. június 26-ával hatályos).

Pontosabban csak elviekben, mert további pontosításra van szükség, a jegybank pedig a banki források szerint gőzerővel dolgozik azon a szektorral, hogy egy mindenki által elfogadható megoldás szülessen. Ahogy azt megtudtuk, több bank is képletesen szólva már felállt a síkfutás döntőjére, mindössze arra várnak, hogy a rajtpisztolyt elsüssék. Magyarul, amíg a jegybank állásfoglalása nem jön ki, addig senki sem fogja élesíteni a rendszerét.

Azt nem sikerült megtudunk, hogy pontosan mikorra várható a jegybank rendelete, viszont az egyeztetésben résztvevő banki források úgy fogalmaztak, hogy nem kell sokat rá várni. A többség szerint nagy valószínűséggel július folyamán befejeződhet az egyeztetés, és pont kerülhet az ügy végére. Ebbe persze belefér az is, hogy akár két héten belül megszületik a végső álláspont.

A bankszámlanyitás egyik sarkalatos pontja éppen az, amikor a számlanyitó ügyfelet azonosítják. Az új szabályok szerint nem szükséges a személyes jelenlét, elegendő, ha egy a felügyelet által elfogadott „elektronikus hírközlő eszközzel” végzik el az azonosítást. A valóságban ez a videó chat alapú azonosítás lesz, amit megerősít, hogy a Gránit Bank és az MKB Bank is ilyen irányú fejlesztéseket vitt véghez.

Nem tűnik elsőre olyan ördöginek a folyamat és a valóságban nem is az, viszont hogy a procedúra kellően vonzó legyen (ergo fogyasztóbarát) és mellett kellő biztonságot nyújtson, ahhoz sok dolgot tisztázni kell. Ilyen például az is, hogy legalább milyen felbontása legyen a webkamerának vagy mobiltelefonnak, hogy az azon küldött információk beazonosíthatók legyenek.

Azért, hogy legyen elképzelésünk, hogy a közeljövőben milyen formában is nyithatunk majd bankszámlát a fotelből ülve, megnéztük, hogy egy nagyon sikeres mobilbank, a német N26 hogyan is csinálja ezt. Ha nem is ugyanerre, de nagyon hasonló folyamatra készülhetünk mi is fel. Csak összehasonlításképpen, ott már 2014 óta van erre lehetőség, nem véletlen, hogy az N26 ilyen gyorsan ügyfélbázist tudott magának építeni.

A videó chat alapú azonosítás lépései a német példa alapján

Mindenekelőtt elküldjük az alapadatokat és megerősítjük az e-mail címünket. Ez még az azonosítási folyamatot megelőzi, egy banki honlapra gondolva azt képzeljük el, hogy egy űrlapot kell kitöltenünk, amin a fontosabb adataink szerepelnek.

Ezt követően nincs más dolga az embernek, mint hogy letöltse a mobilbank applikációját, amin keresztül elvégezhető az azonosítás. Megfelelő képességű okostelefonnal kell rendelkeznünk, plusz gyors és megbízható internetkapcsolattal. Az appba bejelentkezve kiválasztjuk egy kattintással az azonosítást. Egy itthoni bank esetében sem lesz ez másként.

Az N26 annyival egyszerűsítette meg a dolgát, hogy nem épített ki saját azonosítási rendszert, inkább egy másik német cég, az IDnow szolgáltatását építette be a sajátjába. Utóbbi társaság pont a videó alapú azonosításban jár az élen. Néhány ellenőrző kérdés és a szerződési feltételek elfogadása után már beszélhetünk is az ügyintézővel. Itt biztos lesz eltérés, mert úgy látszik, hogy a bankok inkább saját fejlesztéssel oldják ezt meg, de ez részletkérdés.

Külön felhívják a figyelmet az N26-nál, hogy a mobiltelefon és a netes kapcsolat mellett szükség lesz természetes fényre vagy erős benti világításra, hogy a kamera jó képet tudjon rögzíteni. Plusz az is előny, ha körülöttünk csönd van, tehát ne egy koncert közepén próbáljunk számlát nyitni, ha lehet.

Az előlapi kamerával készítünk egy fényképet magunkról, majd a hátlapi kamera elé tartjuk a személyazonosító okmány (személyi igazolvány vagy útlevél). Mivel külön biztonsági elemek vannak az okmányokon, ezért a program automatikusan bekapcsolja a vakut, és a kamera előtt úgy kell mozgatni például a plasztikkártyát, hogy azon láthatóvá váljanak a biztonsági elemek.

Ha minden jól ment és az előírásoknak megfelelően sikerült az azonosítás, akkor kapunk egy megerősítő sms-t. A kapott kóddal pedig aktiválhatjuk a számlánkat és kész. Mivel az IDnow nemcsak elektronikus azonosítást, hanem a digitális aláírást is kezeli, így teljesen papírmentesen lehet számlát nyitni.

Valószínűleg valami hasonló folyamat léphet életbe nálunk is. Érdemes megjegyezni, hogy a német szabályozás pont júniusban szigorodott és például olyan új feltételeket kötöttek ki, mint:

 • a videó alapú azonosítás egész folyamatát (kép és hang egyszerre) rögzíteni kell, és azt legalább 5 évig megőrizni
 • a felvétel során a beszélgetésnek megfelelő biztosítású csatornán kell folynia, ha nincs meg a kellő titkosítás, akkor nem fogadható el a jövőben (Skype például titkosítás)
 • az azonosításkor az okmányon három véletlenszerűen kiválasztott biztonsági elemet is meg kell vizsgálni, ami miatt a folyamat időben hosszabb lesz.

Villámgyorsan ellenőrizheted, hogy most milyen havi díjas bankszámlát nyithatnál. Használd bátran a kalkulátorunk!

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

2 Hozzászólás

 1. Laya

  És akkor ennyi erővel már inkább német bankszámlát nyitok…

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Laya! Ez alapesetben nem jelent megoldást. Mégpedig azért nem, mert ha lehetne is ott egyszerűbben nyitni bankszámlát, akkor sem tudnának olyan bankkártyát adni, amivel forintban lehet kedvező feltételekkel fizetni. Teljesen felesleges ezért egy olyan eurós kártyát fenntartani, amit egyébként fizetésre csak drágán lehet használni.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan használd a hitelkártyádat?

2019. 02. 19.

A fejlett Nyugaton, mind Amerikában, mind Nyugat-Európában elterjedt a hitelkártyák használata. Vajon valaha idehaza is utolérjük őket ebben? Mégis mire lehet jó, ha lesz hitelkártyád? Kinek lehet érdemes használnia? Mik...

Céges megbeszélés laptoppal

Mitől ingyenes egy bankszámla?

2019. 02. 15.

A bankszámlák Magyarországon számos költségelemet tartalmazhatnak. Néha nem is olyan könnyű eligazodni az információk tengerében, ezért most bemutatjuk, milyen költségeket spórolhatsz meg, ha egy ingyenes folyószámla mellett teszed le a...

Blogajánló

 • alapblog

  Infokommunikációs kockázatok és mellékhatások

  Az amerikai részvényindexek ismét célba vették korábbi csúcsaikat, az idei évi intenzív emelkedés következtében néhány százaléknyi távolságra tartózkodnak attól. A technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq 100...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.