Betöltés

Két beszédes ábra a fővárosi ingatlanpiacról! Mi változott egy év alatt?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-24

Hatalmas változásokon ment keresztül a fővárosi ingatlanpiac az elmúlt egy évben. A statisztikák szerint, amíg egy évvel ezelőtt Budán az adásvételek negyedét, a pesti oldalon a tranzakciók 43%-át kétszázezer forint alatti négyzetméteráron kötötték, addig mára ez az ársáv a budai oldalon szinte teljesen eltűnt, a pesti oldalon is már csak minden hatodik ügylet sorolható ide. Eközben a 400 ezer forint feletti négyzetméteráron eladott lakások aránya Budán megháromszorozódott, Pesten megnégyszereződött!

Felszívta a piac az olcsó budai lakásokat

Egy évvel ezelőtt a budai oldalon százból két adásvételi szerződést még 150 ezer forintos négyzetméterár alatt kötöttek, mára ez az ársáv alig kimutatható részarányt képvisel az ingatlanpiacon. Tavaly még az összes budai ügylet 25%-a esetén 200 ezer forint alatt volt a négyzetméterár, idén augusztusra alig 2%-ra olvadt ezek aránya.

Megfigyelhető, hogy az elmúlt évben a kétszázezres és a háromszázezres ársáv is 31-31%-os részarányt tett ki, de 2015-re némi eltolódás alakult ki a drágább lakások irányába. A kétszázezres ingatlanok az összes tranzakció negyedével, a háromszázezres lakások pedig 36%-ával képviseltették magukat idén augusztusban. A 400 ezer forint feletti ügyletek aránya 13%-ról 37 %-ra nőtt, vagyis kis híján megháromszorozódott.

A vevők 41%-a 40 és 60 négyzetméter közötti lakást vásárolt, 29%-uk egy 60-80 négyzetméter közötti ingatlanban találta meg új otthonát. A száz négyzetméter feletti lakások a piac 10%-át tették ki idén augusztusban. Tavaly a vevők 43%-a megúszta 15 millió forint alatt az ügyletet, mára az ő részarányuk 25%-ra csökkent (a tízmillió forint alattiak pedig 1%-ra).

A pesti adatokból is kitűnik a drágulás

Egy évvel ezelőtt még 100 ezer forint alatti, illetve 100-150 ezer forint közötti tranzakciókat is tartalmaztak a kimutatások, de a budai oldalhoz hasonlóan ezen tételek aránya az alig kimutatható szint környékére süllyedt 2015-re.

A 200 ezer forint alatti négyzetméteráron értékesített ingatlanok aránya egy év alatt 43%-ról 17%-ra zsugorodott, ugyanakkor a kétszázezres ingatlanok aránya csupán három százalékponttal csökkent. Összességében egy éve még a háromszázezer alatti ingatlanok uralták a Duna bal partján a tranzakciók 83%-át, 2015-ben alig több mint a felét (54%-át).

A háromszázezres ingatlanok részaránya eközben megduplázódott, a 400 ezer forint feletti lakóingatlanok pedig négyszer akkora arányban képviseltetik magukat a tranzakciós piacon, mint egy éve – derült ki a Duna House által közzétett adatokból.

Pesten a vevők negyede 40 négyzetméter alatti lakást vásárolt, az előző évvel megegyezően a 37%-uk 40 és 60 négyzetméter közötti, 20%-uk 60 és 80 négyzetméter közötti lakóingatlant talált. A 10 millió forint alatti adásvételek 43%-ról 19%-ra estek egy év alatt, a 10-15 millió forint közötti szerződések változatlanul 36-37%-ot tettek ki, míg a 15 millió feletti ügyletek aránya a korábbi 19%-ról 44%-ra nőtt.

Amennyiben melletted is gyorsabban mentek el a lakásárak, mint amilyen ütemben az önerőd gyarapodott, akkor tekintsd meg a legkedvezőbb lakáshitel ajánlatokat a Bankmonitor oldalán:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Egészséges paranoia

  A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.