Betöltés

Két beszédes ábra a fővárosi ingatlanpiacról! Mi változott egy év alatt?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-24

Hatalmas változásokon ment keresztül a fővárosi ingatlanpiac az elmúlt egy évben. A statisztikák szerint, amíg egy évvel ezelőtt Budán az adásvételek negyedét, a pesti oldalon a tranzakciók 43%-át kétszázezer forint alatti négyzetméteráron kötötték, addig mára ez az ársáv a budai oldalon szinte teljesen eltűnt, a pesti oldalon is már csak minden hatodik ügylet sorolható ide. Eközben a 400 ezer forint feletti négyzetméteráron eladott lakások aránya Budán megháromszorozódott, Pesten megnégyszereződött!

Felszívta a piac az olcsó budai lakásokat

Egy évvel ezelőtt a budai oldalon százból két adásvételi szerződést még 150 ezer forintos négyzetméterár alatt kötöttek, mára ez az ársáv alig kimutatható részarányt képvisel az ingatlanpiacon. Tavaly még az összes budai ügylet 25%-a esetén 200 ezer forint alatt volt a négyzetméterár, idén augusztusra alig 2%-ra olvadt ezek aránya.

Megfigyelhető, hogy az elmúlt évben a kétszázezres és a háromszázezres ársáv is 31-31%-os részarányt tett ki, de 2015-re némi eltolódás alakult ki a drágább lakások irányába. A kétszázezres ingatlanok az összes tranzakció negyedével, a háromszázezres lakások pedig 36%-ával képviseltették magukat idén augusztusban. A 400 ezer forint feletti ügyletek aránya 13%-ról 37 %-ra nőtt, vagyis kis híján megháromszorozódott.

A vevők 41%-a 40 és 60 négyzetméter közötti lakást vásárolt, 29%-uk egy 60-80 négyzetméter közötti ingatlanban találta meg új otthonát. A száz négyzetméter feletti lakások a piac 10%-át tették ki idén augusztusban. Tavaly a vevők 43%-a megúszta 15 millió forint alatt az ügyletet, mára az ő részarányuk 25%-ra csökkent (a tízmillió forint alattiak pedig 1%-ra).

A pesti adatokból is kitűnik a drágulás

Egy évvel ezelőtt még 100 ezer forint alatti, illetve 100-150 ezer forint közötti tranzakciókat is tartalmaztak a kimutatások, de a budai oldalhoz hasonlóan ezen tételek aránya az alig kimutatható szint környékére süllyedt 2015-re.

A 200 ezer forint alatti négyzetméteráron értékesített ingatlanok aránya egy év alatt 43%-ról 17%-ra zsugorodott, ugyanakkor a kétszázezres ingatlanok aránya csupán három százalékponttal csökkent. Összességében egy éve még a háromszázezer alatti ingatlanok uralták a Duna bal partján a tranzakciók 83%-át, 2015-ben alig több mint a felét (54%-át).

A háromszázezres ingatlanok részaránya eközben megduplázódott, a 400 ezer forint feletti lakóingatlanok pedig négyszer akkora arányban képviseltetik magukat a tranzakciós piacon, mint egy éve – derült ki a Duna House által közzétett adatokból.

Pesten a vevők negyede 40 négyzetméter alatti lakást vásárolt, az előző évvel megegyezően a 37%-uk 40 és 60 négyzetméter közötti, 20%-uk 60 és 80 négyzetméter közötti lakóingatlant talált. A 10 millió forint alatti adásvételek 43%-ról 19%-ra estek egy év alatt, a 10-15 millió forint közötti szerződések változatlanul 36-37%-ot tettek ki, míg a 15 millió feletti ügyletek aránya a korábbi 19%-ról 44%-ra nőtt.

Amennyiben melletted is gyorsabban mentek el a lakásárak, mint amilyen ütemben az önerőd gyarapodott, akkor tekintsd meg a legkedvezőbb lakáshitel ajánlatokat a Bankmonitor oldalán:

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Garázsvásárlás befektetésként. Hitelből is mehet?

2019. 10. 22.

Nem csak a lakóingatlanok ára lőtt ki rakétaként, hanem a garázsoké és kocsibeállóké is, az előbbieknél egy év alatt 21%-kal drágultak az Ingatlan.com szerint, míg a bérleti díjak 13%-kal nőttek....

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.