Kézbe vennéd a pénzügyeidet? Mutatunk ehhez néhány családi költségvetés-kalkulátort

Kézbe vennéd a pénzügyeidet? Mutatunk ehhez néhány családi költségvetés-kalkulátort
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-29
 

Szeretnéd rendezni a pénzügyeidet? Annyi halogatás után végre megcsinálni a családi költségvetéseteket, hogy lásd, mikor, mire és mennyit költesz? Mutatunk néhány remek háztartási költségvetés-kalkulátort. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

A jelenlegihez hasonló bizonytalan időkben hatalmas előnyt jelenthet, ha valaki nagy pontossággal le tudja követni a személyes pénzügyeinek alakulását, mert ez alapján sokkal könnyebb lesz helyes döntéseket hoznia mind bevételi, mind kiadási oldalon. Az otthon töltött idő alatt érdemes különösen nagy figyelmet szentelni ennek a területnek, amihez számos online felületet is segítségül hívhatunk. Ebben a cikkben olyan kalkulátorokat mutatunk be, amelyek lehetővé teszik a családi költségvetés megtervezését, sőt akár annak a tesztelését is, hogy a gyakorlatban mennyire sikerül betartanunk az elhatározásainkat.

1. MNB háztartási költségvetés-kalkulátor

A Magyar Nemzeti Bank sok energiát fordít a pénzügyi tudatosság népszerűsítésére, amelynek egyik hozadéka az úgynevezett „háztartási költségvetés-kalkulátor”. Ezen a felületen (a felhasználási útmutató elfogadása után) elsőként a havi bevételeinket sorolhatjuk fel, akár egy összegben, akár részekre bontva. A második lépés a kiadások felvezetése: itt már számos különböző kategória szerint csoportosíthatjuk az elköltendő összegeket, ami a legtöbb ilyen kalkulátorban közös elemnek számít. Ha ezzel is megvagyunk, az oldal egy rövid véleményt mond a kasszánk egyensúlyáról, és igyekszik az élethelyzetünknek megfelelő tippeket is adni az előre lépéshez, valamint egy kördiagramon szemlélteti az egyes kiadási kategóriák részarányát. A kapott eredményeket elmenthetjük PDF- és Excel-fájlként is.
link: MNB költségvetés-kalkulátort

Hirdetés

Hirdetés

2. Raiffeisen családi kalkulátor

A Raiffeisen Bank kalkulátora saját megfogalmazásuk szerint arra szolgál, hogy a felelős hitelfelvételi döntés meghozatalában segítsen ügyfeleiknek, ugyanakkor a felületet azok is jól ki tudják használni, akik csupán szeretnének rálátást kapni személyes pénzügyeik alakulására. Az MNB-kalkulátorhoz hasonlóan itt is bevételek következnek először, a kiadások másodszor, a végén pedig láthatóvá válik a kettő különbözete, ami pozitív egyenlegnél havi megtakarítást, negatívnál pedig hitelfelvételt jelent. Ez az oldal leginkább arra alkalmas, hogy különböző kombinációkat próbálgatva felmérjük, melyik költségtípusra mennyi pénzt szánhatunk legfeljebb, ha közben arra is szeretnénk odafigyelni, hogy csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér.
link: Raiffeisen családi kalkulátor

3. Okosanapenzzel.hu

A Nemzeti Pénzügyi Tudatosság Munkacsoport tagjait bizonyos állami szervezetek alkotják, akiknek közös céljuk a lakosság pénzügyi ismereteinek bővítése. Az általuk üzemeltetett weboldalon elérhető kalkulátor annyiban nyújt többet a fentieknél, hogy a felvitt bevételi és kiadási adatok alapján éves összegeket is számít, sőt lehetőségünk van nem csak havonta, hanem évente egyszer felmerülő pénzmozgásokat is feltüntetnünk, úgymint bónusz, befektetések jövedelmei, támogatások, lakásfelújítás stb. Az információk megadása után szintén egy kördiagramon ábrázolja az éves költségek megoszlását, ami a vizuális típusok számára jelenthet nagy könnyebbséget. A kapott eredményeket elmenthetjük PDF- és Excel-fájlként is.
link: okosanapenzzel.hu

4. Koin alkalmazás

A Koin egy magyar startup saját fejlesztésű mobilapplikációja, amely elsősorban a pénzmozgások feljegyzésére szolgál, de a saját igényeink szerint más módszerekkel kiegészítve az egyik leghasznosabb kalkulátor lehet a témában. A Koin alkalmazás némely bankkártyákkal is összepárosítható, így a tranzakciók után akár azonnal megjelenhetnek rajta a kiadásaink pontos összegei, természetesen a megfelelő kategóriában, anélkül, hogy mi magunk bármit tennénk. A Koin hónapokra lebontva tárolja a statisztikákat, amelyek a bevételekre, kiadásokra és megtakarításokra is kiterjednek. Szinte bármilyen okostelefonra letölthető, felhasználóinak száma 200 000 környékén jár.
link: Koin alkalmazás

5. SunLife kalkulátor

A SunLife oldala csak angolul érhető el, ezért minimális nyelvtudás szükséges a használatához, viszont cserébe nem csak pénzügyeinkkel kapcsolatos számításokat végezhetünk náluk, hanem számos egyéb területre (például várható élettartam becslésére) is vannak a fejlesztéseik. A költségvetési kalkulátoruk felülete az egyik legkényelmesebben kezelhető, akár egy csúszka segítségével is beállíthatjuk a megfelelő értékeket, ha nincs kedvünk mindent egyesével begépelni. Amivel meg kell barátkoznunk, hogy forint helyett dollárban méri az összegeket. A költségvetés elkészítése után számos látványos ábrával szemlélteti az eredményünket, de az adatok módosításával még ezután is tovább kísérletezhetünk, végül lehetőségünk nyílik számos – témába vágó – cikket is elolvasni.
link: SunLife kalkulátor

A fenti táblázatban összegyűjtöttük az egyes verziók előnyeit, hogy mindenki megtalálhassa a neki leginkább megfelelőt, attól függően, hogy melyik szempont érvényesülése mennyire fontos számára. Nyújtson ez segítséget ahhoz, hogy kihasználva az adódó lehetőséget, könnyebben meghatározhassuk a család jövőbeni pénzügyi céljait, és erőfeszítéseket tegyünk, hogy el is érjük azokat.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés