Betöltés

Ki örökli a földet? És a hitelt?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-07-17

Hitelfelvételkor nyilván nem az az első gondolatunk, hogy mi lesz a hitellel, ha valamelyik fél meghal. Sajnos azonban az élet sokszor felülírja az elképzeléseinket. Az adós, adóstárs, vagy kezes halála egy hitel kapcsán gyakorlati kérdés, ezért ezt is le kell rendezni. Nem túl hálás téma, de erről is beszélni kell.Ki örökli a hitelt? Mi lesz az adóssággal?

A bankok általános hitelezési szabályzata szerint az adós házastársát adóstársként be kell vonni az ügyletbe. Függetlenül attól, hogy szerez-e tulajdont az ingatlanban, vagy nem.  Ez azt is jelenti, hogy a felek felelőssége egyetemleges. 

Vannak azonban esetek, amikor a házastársat ki lehet hagyni egy hitelből:

 • a házaspár elvált és ezt válási határozattal is alá tudják támasztani
 • a felek közjegyző, vagy ügyvéd előtt vagyonközösség megszüntető nyilatkozatot tesznek a hitellel érintett ingatlanra vonatkozóan

Picit térjünk ki a vagyonjogi megállapodásra!

Ha hitelfelvétel kapcsán tesszük ezt a nyilatkozatot, akkor:

 • a felvételre kerülő hitel fennállásának időtartamára visszavonhatatlanul nyilatkozunk 
 • a hitelből kimaradó fél a fedezetül felajánlott ingatlan terheit NEM viseli, és hasznait NEM élvezi
 • az ingatlan, amely a szóban forgó hitel fedezetéül szolgál az adós, mint házastárs külön vagyonát képezi, 
 • a hitelben adósként nem szereplő házastárs kijelenti, hogy fenti ingatlanra semmilyen formában és jogcímen igényt nem támaszt, 
 • a hitelt az adós, az ő különvagyonának tekintett forrásból törleszti.

Minden egyéb esetben a házastárs vagy élettárs adóstársként történő bevonása kötelező a hitelügyletbe. 

Ha az adós vagy adóstárs meghalt

Ha szerencsétlen módon az egyik fél elhunyt, akkor a másik félnek kell helytállnia. A banki hitelszerződés az adós halála után is fennáll, tehát aki a hitelszerződés megkötésekor adóstársként került bevonásra, ez a státusz az adós halála után sem változik, az adóstársi szerep ugyanúgy megmarad. Egy hitelügyletbe adósként, vagy adóstársként bevont személyek pedig egyformán felelnek a kölcsön visszafizetéséért. Ha az adós nem fizet – elhalálozik, vagy bármilyen egyéb okból kifolyólag nem törleszt – akkor a bank az adótárstól fogja követelni a havi törlesztő részlet megfizetését. Éppen ezért az egyik fél halála esetén a bankok nem szoktak új hitelszerződést kötni.

A bank szemszögéből érvényes hitelszerződésről van szó, ezért az adós elhunytával nem végez újabb hitelbírálatot. A törlesztési kötelezettség tehát az adóstársra marad.

Ha haláleset történik, kiállítanak egy halotti anyakönyvi kivonatot. Ezt kell bemutatni a pénzintézetnél. Nem kell az eredetit otthagyni, csak a másolást megengedni. 

Amikor a bank tudomást vesz a halálesetről, a hiteltartozást bejelenti az illetékes jegyzőnek. Természetesen nem csak a hiteltartozást jelentik be, hanem a bankban található betétet, bankszámlát, stb. is. Az örökösök elfogadhatják, de le is mondhatnak az örökségről. Az örökösök a hiteltartozásért az örökölt vagyon mértékéig felelnek. A tartozás visszafizetéséről az örökösök egymás közt meg is állapodhatnak, kérhetik a banktól a szerződésmódosítást. 

A bank csak a hagyatéki végzés alapján intézkedhet, attól fogja követelni a tartozást, aki megörökölte azt.  

Fontos azonban, hogy függetlenül az örökös személyétől, az adós halála nem mentesíti a kölcsönszerződésben szereplő kezeseket, adóstársakat a vállalásuk alól!  

Ha a kezes meghalt

A kezességvállalás nem örökölhető! Ilyenkor az elhunyt kezes örököseinek nem kell emiatt aggódni. Feltéve, ha a kezes életében a hitellel elmaradás nem volt. Ugyanis ha még a kezes életében elmaradt tartozása volt az adósnak, akkor a kezes örökösei az elmaradt tartozás mértékéig felelnek.

Legyünk előrelátóak!


Kössünk hitelfedezeti biztosítást! Ez a szolgáltatás szinte minden banknál elérhető, mértékét a havi törlesztő százalékában határozzák meg.

Általában 3 különböző csomag érhető el:

 • munkanélküliség és keresőképtelenség
 • munkanélküliség, keresőképtelenség és baleseti halál
 • munkanélküliség, keresőképtelenség és minden nemű halál

A havi díjat a fennálló tőke illetve a havi törlesztőrészlet százalékában határozzák meg.

Gondolkodj előrelátóan! Nézd meg, hogy mekkora törlesztőt bír el a pénztárcád!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Babi541

  Ha csak adós van és sem adóstárs,sem kezes nincs,akkor ki örökli a hitelt az adós halála után?

 2. Luptàk József

  Ha csak adós van és sem adóstárs,sem kezes nincs,akkor ki örökli a hitelt az adós halála után ha semmi nincs a nevén csak haszonélvező egy ingatlanba!?

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Legyél észnél! Váltsd ki a hiteleid!

Nem marad elég pénzed a hónap végére a hiteleid törlesztése után? Úgy érzed, gúzsba köt a tartozásod? Szeretnél levegőhöz jutni? Hiteleid mellett több pénzt szeretnél beosztani havonta? Ez a cikk...

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

2018. 08. 14.

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

A nagy lakáshitel megoldás

2018. 08. 10.

Segítséget kért tőlünk egy olvasónk. Azt kérdezte, hogy 38 millió forintos lakás megvásárlásához 20% önerő mellett hol kaphatna hitelt. Megvizsgáltuk a lehetőségeit, és sok megoldásra bukkantunk, melyek közül vannak elég...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.