Ki örökli a földet? És a hitelt?

2014. 07. 17. szerző: bankmonitor

Hitelfelvételkor nyilván nem az az első gondolatunk, hogy mi lesz a hitellel, ha valamelyik fél meghal. Sajnos azonban az élet sokszor felülírja az elképzeléseinket. Az adós, adóstárs, vagy kezes halála egy hitel kapcsán gyakorlati kérdés, ezért ezt is le kell rendezni. Nem túl hálás téma, de erről is beszélni kell.Ki örökli a hitelt? Mi lesz az adóssággal?

A bankok általános hitelezési szabályzata szerint az adós házastársát adóstársként be kell vonni az ügyletbe. Függetlenül attól, hogy szerez-e tulajdont az ingatlanban, vagy nem.  Ez azt is jelenti, hogy a felek felelőssége egyetemleges. 

Vannak azonban esetek, amikor a házastársat ki lehet hagyni egy hitelből:

 • a házaspár elvált és ezt válási határozattal is alá tudják támasztani
 • a felek közjegyző, vagy ügyvéd előtt vagyonközösség megszüntető nyilatkozatot tesznek a hitellel érintett ingatlanra vonatkozóan

Picit térjünk ki a vagyonjogi megállapodásra!

Ha hitelfelvétel kapcsán tesszük ezt a nyilatkozatot, akkor:

 • a felvételre kerülő hitel fennállásának időtartamára visszavonhatatlanul nyilatkozunk 
 • a hitelből kimaradó fél a fedezetül felajánlott ingatlan terheit NEM viseli, és hasznait NEM élvezi
 • az ingatlan, amely a szóban forgó hitel fedezetéül szolgál az adós, mint házastárs külön vagyonát képezi, 
 • a hitelben adósként nem szereplő házastárs kijelenti, hogy fenti ingatlanra semmilyen formában és jogcímen igényt nem támaszt, 
 • a hitelt az adós, az ő különvagyonának tekintett forrásból törleszti.

Minden egyéb esetben a házastárs vagy élettárs adóstársként történő bevonása kötelező a hitelügyletbe. 

Ha az adós vagy adóstárs meghalt

Ha szerencsétlen módon az egyik fél elhunyt, akkor a másik félnek kell helytállnia. A banki hitelszerződés az adós halála után is fennáll, tehát aki a hitelszerződés megkötésekor adóstársként került bevonásra, ez a státusz az adós halála után sem változik, az adóstársi szerep ugyanúgy megmarad. Egy hitelügyletbe adósként, vagy adóstársként bevont személyek pedig egyformán felelnek a kölcsön visszafizetéséért. Ha az adós nem fizet – elhalálozik, vagy bármilyen egyéb okból kifolyólag nem törleszt – akkor a bank az adótárstól fogja követelni a havi törlesztő részlet megfizetését. Éppen ezért az egyik fél halála esetén a bankok nem szoktak új hitelszerződést kötni.

A bank szemszögéből érvényes hitelszerződésről van szó, ezért az adós elhunytával nem végez újabb hitelbírálatot. A törlesztési kötelezettség tehát az adóstársra marad.

Ha haláleset történik, kiállítanak egy halotti anyakönyvi kivonatot. Ezt kell bemutatni a pénzintézetnél. Nem kell az eredetit otthagyni, csak a másolást megengedni. 

Amikor a bank tudomást vesz a halálesetről, a hiteltartozást bejelenti az illetékes jegyzőnek. Természetesen nem csak a hiteltartozást jelentik be, hanem a bankban található betétet, bankszámlát, stb. is. Az örökösök elfogadhatják, de le is mondhatnak az örökségről. Az örökösök a hiteltartozásért az örökölt vagyon mértékéig felelnek. A tartozás visszafizetéséről az örökösök egymás közt meg is állapodhatnak, kérhetik a banktól a szerződésmódosítást. 

A bank csak a hagyatéki végzés alapján intézkedhet, attól fogja követelni a tartozást, aki megörökölte azt.  

Fontos azonban, hogy függetlenül az örökös személyétől, az adós halála nem mentesíti a kölcsönszerződésben szereplő kezeseket, adóstársakat a vállalásuk alól!  

Ha a kezes meghalt

A kezességvállalás nem örökölhető! Ilyenkor az elhunyt kezes örököseinek nem kell emiatt aggódni. Feltéve, ha a kezes életében a hitellel elmaradás nem volt. Ugyanis ha még a kezes életében elmaradt tartozása volt az adósnak, akkor a kezes örökösei az elmaradt tartozás mértékéig felelnek.

Legyünk előrelátóak!


Kössünk hitelfedezeti biztosítást! Ez a szolgáltatás szinte minden banknál elérhető, mértékét a havi törlesztő százalékában határozzák meg.

Általában 3 különböző csomag érhető el:

 • munkanélküliség és keresőképtelenség
 • munkanélküliség, keresőképtelenség és baleseti halál
 • munkanélküliség, keresőképtelenség és minden nemű halál

A havi díjat a fennálló tőke illetve a havi törlesztőrészlet százalékában határozzák meg.

Gondolkodj előrelátóan! Nézd meg, hogy mekkora törlesztőt bír el a pénztárcád!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Babi541

  Ha csak adós van és sem adóstárs,sem kezes nincs,akkor ki örökli a hitelt az adós halála után?

  2014.07.24.10:12

 2. Luptàk József

  Ha csak adós van és sem adóstárs,sem kezes nincs,akkor ki örökli a hitelt az adós halála után ha semmi nincs a nevén csak haszonélvező egy ingatlanba!?

  2016.12.27.15:47

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Gyengül a forint, mi lesz a hitelemmel?

Sokan felkaphatták a fejüket az utóbbi napokban a forintgyengülésre, érdekes módon viszont az utóbbi fél évben látható hozamemelkedés ekkora felhajtást nem okozott. Pedig, ha jobban megnézzük, akkor elsősorban utóbbira kellene...

Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!

2018. 05. 20.

Az ingatlanárak az elmúlt két évben a fővárosban 40%-kal, míg országos szinten 24%-kal is feljebb kerültek. Ilyen körülmények között egyre nehezebb is ingatlanhoz jutni, hiszen az átlagbérekből kiindulva, a lokációtól...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi lesz velünk EU-pénzek nélkül?

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Baksay Gergely, az MNB költségvetési igazgatója és Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője arról, hogy milyen hatásuk volt...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.