Kínai nyugdíjas akarok lenni!

2014. 06. 27. szerző: bankmonitor

Meglepő eredményeket hozott az Aegon Biztosító globális nyugdíj felmérése. Az eredmények alapján ma a kínaiak számítanak leginkább arra, hogy kényelmes nyugdíjas életük lesz, míg Magyarországon 100-ból csupán 11 ember vélekedik így. A nyugdíjra való pénzügyi felkészülés terén borzasztóan el vagyunk maradva: mindössze hazánk lakosságának 5%-a rendelkezik leírt tervvel. A Bankmonitor saját tapasztalatai szerint az átlag feletti vagyonnal és jövedelemmel rendelkező rétegen belül is nagyon alacsony a nyugdíj célú megtakarítások aránya, melynek elsődleges oka a nagyon hosszú távhoz kapcsolódó pénzügyi bizonytalanság.

Ha már nyugdíj: Kína vagy Magyarország?

Első számú meglepetés: a kínai lakosság több mint fele úgy véli kényelmes élete lesz nyugdíjas korában. Magyarországon ez az arány 11% mindössze, de ezzel is megelőzzük Franciaországot és Japánt. Mindenesetre nem túl megnyugtató, hogy 100 emberből hazánkban mindössze 11 számít várakozásának megfelelő életszínvonalra nyugdíjas éveiben.
kenyelmes_nyugdijaselet_abra20140627
Felkészülünk, vagy lesz, ami lesz?

A felmérés szerint globális jelenség, hogy döbbenetesen alacsony az írott pénzügyi tervvel rendelkezők aránya a nyugdíjas évekre történő pénzügyi felkészülést illetően. Mindössze Brazíliában (!) haladja meg a 20%-ot azok aránya, akik papírra vetettek valamit a felkészülés jegyében. Hazánk ebben a vonatkozásban a sereghajtók közé tartozik 5%-kal.

nyugdijra_felkeszules_abra20140627

Miért pont a kínai nyugdíjasnak a legjobb a világon? 

Mielőtt azt hinnénk, hogy a kínai nyugdíjrendszer kimagaslóan adakozó lenne, eláruljuk, hogy a megoldás nem itt keresendő. A reformszocializmus globális éllovasának számító Kínában ugyanis nem az állam nyújtja a gondoskodást, hanem az emberek saját megtakarításai. Az országban ugyanis minden megkeresett 100 jüanból 50 jüant félretesznek az emberek. És ez a hatalmas megtakarítási ráta nem azért valósul meg, mert minden családnak van már két autója, egy nyaralója és rendelkezik a legmodernebb technikai eszközökkel, azaz nincs igazán mire költeni már… Nem. A megtakarítás egészen egyszerűen egy társadalmi beidegződés: a megtakarítás fontosabb, mint a fogyasztás ebben az országban.

megtakrata_abra20140627

A magyarok minden megkeresett 100 Ft-ból 5 Ft-ot tesznek félre, ami pont a tizede a kínai átlagnak. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy ez nem kirívóan alacsony érték Európában. Az persze megint egy másik kérdés, hogy a nyugat-európai országokban a háztartások pénzügyi vagyona ennek ellenére (még ha az eltérő fizetési szinteket is figyelembe vesszük) lényegesen magasabb a hazainak.

A Bankmonitor saját tapasztalatai

Havonta több száz ember pénzügyi kérdéseivel találkozunk. Ezen tapasztalatokból a következő kép körvonalazódott számunkra a magyarok nyugdíjra való pénzügyi felkészülését illetően:

1., Rövid távon gondolkozunk: akinek van megtakarítása, az is jellemzően 3 maximum 5 évben gondolkozik előre. Még a vagyonos réteg jelentős része is úgy gondolja, hogy a „nyugdíj túl messze van…” Ennek következtében nem kerülnek áttekintésre a nyugdíjcélú, jellemzően állami támogatással is rendelkező megtakarítási formák.

2., Bizonytalan a pénzügyi rendszer: a legtöbb esetben azt látjuk, hogy sokan kételkednek a nyugdíjcélú megtakarítások stabilitásában a magánnyugdíj-pénztárak államosítása miatt. Nem válik szét a fejekben az önálló döntés alapján félretett pénzek sorsa és az állami szabályozó által előírt kötelező megtakarítás sorsa. Ebből adódóan sokakban nincs érdemi különbség az önkéntes nyugdíjpénztár és a magánnyugdíj-pénztár között pl.

3., Pénzügyi terv: maximum 3-5 évre szeretne a tudatos megtakarító is tervezni.

4., Az állami nyugdíj ajándék. Ma az átlag feletti jövedelemmel és megtakarítással rendelkezők többsége úgy véli, hogy ha valamit kap majd nyugdíjas korában az államtól, akkor az „ajándék lesz, nem igazán számolok vele”. Ennek ellenére a 3-5 éves tervezési időtáv megmarad, melynek egyenes következménye, hogy:

 • a hosszabb távon ésszerű pénzügyi megoldások nem kerülnek képbe (kihagyott pénzügyi előny)
 • a felhalmozott vagyon jelent majd fedezetet kiadásainkra a nyugdíjas korban, de meg se próbáljuk számszerűsíteni, hogy mégis az mire lesz elegendő.

5., Legritkább esetben sikerül konzisztensen kezelni, ha egy háztartásban egyszerre van jelen a
hitel és a megtakarítás.

Ha tudatosan szeretnéd kezelni a pénzügyi jövődet, szeretnél egy kézzelfogható pénzügyi tervet, ajánljuk figyelmedbe a
Bankmonitor.hu személyes pénzügyi tanácsadását.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi ideig leszünk egészséges nyugdíjasok?

2018. 05. 18.

Várhatóan több, mint 16 évet töltünk majd nyugdíjban (nőként többet, férfiként kevesebbet). Ráadásul ez az időszak folyamatosan nő. Ám a várható egészségben eltöltött idő esetében nem ilyen egyértelmű a növekedés....

A fiatalok nem bíznak már az állami nyugdíjban

2018. 05. 15.

A mostani nyugdíjasok számára megélhetésében még az állami nyugdíj jelentős szerepet játszik, azonban kérdéses, hogy a fiatalabb korosztályok körében ez miként fog alakulni. Egyáltalán miből lesz pénze a jövő nyugdíjasainak...

Baj lesz, ha nyugdíjasként sokáig élünk

2018. 05. 12.

A demográfiai viszonyok miatt egyre kevesebb aktív dolgozó tart el egyre több nyugdíjast. Ráadásul ez csak a nyugdíjrendszert ostromló egyik folyamat. A másik, hogy bizony egyre tovább is élünk. Ha...

Mit veszel majd, nyugdíjasként?

2018. 05. 11.

Nyugdíj témában mindenki a nyugdíjrendszer kimerüléséről, a csökkenő bevételekről és ezért szükséges megtakarításokról beszél. Pedig nyugdíjasként nem csak a bevételeink, de a kiadásaink is átrendeződnek. De mennyivel lesz drágább, vagy...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi lesz velünk EU-pénzek nélkül?

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Baksay Gergely, az MNB költségvetési igazgatója és Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője arról, hogy milyen hatásuk volt...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.