loading

Kínszenvedés a rezsi befizetése? Ez lehet a megoldás

A magyar lakosság pénzügyi szokásait számos nehezen megváltoztatható régi berögződés jellemzi, nincs ez másképp a közüzemi díjak kiegyenlítésének területén sem. Sokan a „régi jó” sárga csekkes befizetésre esküsznek, mások már átálltak a banki átutalásra és a csoportos beszedési megbízásra. A jegybank kalkulációi szerint az elektronikus fizetési módokra történő átállás össztársadalmi szinten évi százmilliárd forintos megtakarítást eredményezne, ehhez nagyban hozzájárulna a rezsiköltségek utalása vagy beszedéssel történő kiegyenlítése.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Komoly kihívás a sárga csekkeseket rávenni a váltásra

Egy felmérés szerint a magyarok 90%-a sárga vagy fehér csekket használ a számlák befizetéséhez, a válaszadók harmada már élt a csoportos beszedési megbízás lehetőségével, minden hatodik honfitársunk pedig kezdeményezett elektronikus banki átutalást a költségek kiegyenlítésére.

Hiába a postai sorban állás idővesztesége, az eltérő fizetési határidők miatti esetleges késedelmi kamatok és egyéb díjak (sokan bevárják az összes csekket és egyszerre adják fel, miközben a korábbi tételek fizetési határideje lejár) a háztartások döntő többsége nem képes szakítani a sárga csekkekkel.

Érvelésképpen hallani olyan hangokat, hogy „az a biztos, amit én befizetek”, vagy „majd többet vonnak le a számlámról, aztán még én járhatok utána” és a beletörődés szavai „jó volt ez eddig is, ezután is jó lesz így”. A magyarok közel fele egy összegben felveszi a havi bevételét a számlájáról, majd befizeti a csekkeket és elmegy vásárolni készpénzért, közben lehet, hogy a bankkártyája ott lapul a zsebében.

Átutalás, beszedési megbízás: vége a sorban állásnak

Az egyedi vagy rendszeres banki átutalást választó ügyfelek is rendelkeznek az „az a biztos, amit én befizetek” érv szabadságával, mivel a tranzakciót ők kezdeményezik, az összeget és a fizetési határidőt ők állítják be a szolgáltató által kiállított, esetleg elektronikus úton megküldött számla alapján. Van egy ettől kevesebb macerával járó és kevésbé időigényes fizetési mód, a csoportos beszedési megbízás.

A pénz iránya változatlan, vagyis az ügyféltől vándorol a szolgáltató felé, de az előző módozatoktól eltérően a tranzakciót a jogosult kezdeményezi a fogyasztó banki felhatalmazása alapján. Ezzel az automatizált folyamattal a számlavezető és a szolgáltató leveszi a vállunkról a számlák befizetésével járó ügyintézést.

Akik attól tartanak, hogy a tényleges fogyasztásuknál magasabb összeget vonnak le a számlájukról, azok is megnyugodhatnak, mert a levonás már a folyamat vége. Előtte ugyanúgy megérkezik a számlalevél a terhelendő összeggel és a fizetési határidővel, így elegendő időnk marad a megfelelő lépésekre, amennyiben nem értünk egyet annak tartalmával.

Így akarok fizetni, mi a teendő?

Egyedi vagy rendszeres banki átutalás és csoportos beszedési megbízás is kezdeményezhető bankfiókban és netbankon keresztül egyaránt. A rögzítéshez szükségünk lesz a számlalevélre, mely tartalmazza a szolgáltató nevét, azonosítóját, továbbá a fogyasztó azonosítóját. Utalás esetén az ügyfél adja meg, hogy mikor, mennyit és hová szeretne átutalni, csoportos beszedésnél pedig felhatalmazzuk a bankot, esedékességkor leemelje a számlánkról a szolgáltatónak járó összeget. A felhatalmazás módosítható, törölhető, limit beállításával pedig korlátozható a teljesítés felső határa.

Keress egy olcsó számlacsomagot bankszámla kalkulátorunkkal, utald a rezsit és felejtsd el a postán kígyózó sorokat!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
siker
Nagyon jó hír érkezett a Revolut számlásoknak!

Múlt hónapban A Revolut e-mailben értesítette a magyar felhasználókat arról, hogy módosítják a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Most egy új levélben arról tájékoztatnak, hogy elmarad a...

Újabb magyar banknál érhető el az Apple Pay

Már a Budapest Banknál is elérhető az Apple Pay fizetési szolgáltatás, így elég az iPhone telefont vagy az Apple Watch okosórát az üzlet POS termináljához tartani az érintésmentes bankkártyás fizetéshez. ...

Blogajánló
  • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

    Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

  • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

    Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

  • Haszon.hu Itt a lista, jelen állás szerint így alakul a nyári fesztiválszezon

    A Sziget Fesztivál szervezői hivatalosan is bejelentették, hogy a járvány miatt idén is elmarad a rendezvénysorozat. A VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot már korábban lefújták. A hvg.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint hogyan alakul a nyári fesztiválszezon. A listán sok a bizonytalanság, de az összesítéséből kiderül, hogy mi az, ami már biztosan elmarad, mi az, ami megmarad, illetve...