Kínszenvedés a rezsi befizetése? Ez lehet a megoldás

2015. 05. 18. szerző: bankmonitor

A magyar lakosság pénzügyi szokásait számos nehezen megváltoztatható régi berögződés jellemzi, nincs ez másképp a közüzemi díjak kiegyenlítésének területén sem. Sokan a „régi jó” sárga csekkes befizetésre esküsznek, mások már átálltak a banki átutalásra és a csoportos beszedési megbízásra. A jegybank kalkulációi szerint az elektronikus fizetési módokra történő átállás össztársadalmi szinten évi százmilliárd forintos megtakarítást eredményezne, ehhez nagyban hozzájárulna a rezsiköltségek utalása vagy beszedéssel történő kiegyenlítése.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: bankszámla 5000 Ft jóváírással, vagy végezz személyre szabott bankszámla költség számítást a kalkulátorunkkal!

Komoly kihívás a sárga csekkeseket rávenni a váltásra

Egy felmérés szerint a magyarok 90%-a sárga vagy fehér csekket használ a számlák befizetéséhez, a válaszadók harmada már élt a csoportos beszedési megbízás lehetőségével, minden hatodik honfitársunk pedig kezdeményezett elektronikus banki átutalást a költségek kiegyenlítésére.

Hiába a postai sorban állás idővesztesége, az eltérő fizetési határidők miatti esetleges késedelmi kamatok és egyéb díjak (sokan bevárják az összes csekket és egyszerre adják fel, miközben a korábbi tételek fizetési határideje lejár) a háztartások döntő többsége nem képes szakítani a sárga csekkekkel.

Érvelésképpen hallani olyan hangokat, hogy „az a biztos, amit én befizetek”, vagy „majd többet vonnak le a számlámról, aztán még én járhatok utána” és a beletörődés szavai „jó volt ez eddig is, ezután is jó lesz így”. A magyarok közel fele egy összegben felveszi a havi bevételét a számlájáról, majd befizeti a csekkeket és elmegy vásárolni készpénzért, közben lehet, hogy a bankkártyája ott lapul a zsebében.

Átutalás, beszedési megbízás: vége a sorban állásnak

Az egyedi vagy rendszeres banki átutalást választó ügyfelek is rendelkeznek az „az a biztos, amit én befizetek” érv szabadságával, mivel a tranzakciót ők kezdeményezik, az összeget és a fizetési határidőt ők állítják be a szolgáltató által kiállított, esetleg elektronikus úton megküldött számla alapján. Van egy ettől kevesebb macerával járó és kevésbé időigényes fizetési mód, a csoportos beszedési megbízás.

A pénz iránya változatlan, vagyis az ügyféltől vándorol a szolgáltató felé, de az előző módozatoktól eltérően a tranzakciót a jogosult kezdeményezi a fogyasztó banki felhatalmazása alapján. Ezzel az automatizált folyamattal a számlavezető és a szolgáltató leveszi a vállunkról a számlák befizetésével járó ügyintézést.

Akik attól tartanak, hogy a tényleges fogyasztásuknál magasabb összeget vonnak le a számlájukról, azok is megnyugodhatnak, mert a levonás már a folyamat vége. Előtte ugyanúgy megérkezik a számlalevél a terhelendő összeggel és a fizetési határidővel, így elegendő időnk marad a megfelelő lépésekre, amennyiben nem értünk egyet annak tartalmával.

Így akarok fizetni, mi a teendő?

Egyedi vagy rendszeres banki átutalás és csoportos beszedési megbízás is kezdeményezhető bankfiókban és netbankon keresztül egyaránt. A rögzítéshez szükségünk lesz a számlalevélre, mely tartalmazza a szolgáltató nevét, azonosítóját, továbbá a fogyasztó azonosítóját. Utalás esetén az ügyfél adja meg, hogy mikor, mennyit és hová szeretne átutalni, csoportos beszedésnél pedig felhatalmazzuk a bankot, esedékességkor leemelje a számlánkról a szolgáltatónak járó összeget. A felhatalmazás módosítható, törölhető, limit beállításával pedig korlátozható a teljesítés felső határa.

Keress egy olcsó számlacsomagot bankszámla kalkulátorunkkal, utald a rezsit és felejtsd el a postán kígyózó sorokat!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Újabb bank oszt pénzt az ügyfeleinek!

2018. 05. 17.

5-15 ezer forint közötti összeg ütheti a markát annak, aki a megfelelő időben, a megfelelő helyen nyit új bankszámlát. A talált pénznek azonban számos feltétele lehet. Nézd meg aktuális bankszámla...

A legolcsóbb bankszámlák egy helyen!

2018. 05. 09.

Tudod, hogy mennyi pénzt költesz havonta bankolásra? Nagyon fontos, hogy ezt a kérdést tisztázd, hiszen, ha a tapasztalatainkból indulunk ki, könnyen lehet, hogy több ezer forint is megspórolhatsz egy kedvezőbb...

A párnacihánál biztosabb helyet is találhatsz a pénzednek!

2018. 04. 26.

Az alacsony kamatok következtében sokan döntenek úgy, hogy a bankszámlájukon hagyják a felhasználatlan pénzösszegeket, vagy éppen készpénzben tartják azt. Ennek nyilvánvalóan megvannak a biztonsági kockázatai, ráadásul nem feledkezhetünk meg a...

Blogajánló

  • alapblog

    Párbeszéd a gazdaságról 9.

    Újraindítjuk az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című sorozatunkat. Az első adást ma este hallgathatják meg az Inforádión, 19.00 órai kezdettel. Ebben...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.