Kirobbanó formában az ingatlanpiac! Érdemes még befektetni?

2015. 01. 08. szerző: bankmonitor

Meglepően komoly fejlődést mutatott a hazai ingatlanpiac 2014. év egészében és az év végén is. Az ingatlan adásvételek száma 15%-kal haladja meg a korábbi évek átlagát, melyhez intenzív áremelkedés is párosult. Budapesten egy év leforgása alatt az átlagár 7,6%-kal emelkedett a téglalakások esetén, az év végén a nominális árak már csupán egy százalékkal maradtak el a válságot megelőző szinttől – áll a Duna House ingatlanpiaci jelentésében. Az áremelkedésben jelentős szerepet játszanak a befektetői célú vásárlások, melyeket a relatív alacsony árak, a történelmi mélyponton lévő forint kamatokból adódóan kedvező hitellehetőségek és az egyéb befektetések igen szerény hozamai generálnak.

105 ezer lakás cserélt gazdát 2014. egészében. Ez 15%-kal magasabb mint a 2009-2013 évek átlaga. Az év vége különösen erősre sikerült, decemberben 72% volt az adásvételek számának növekedése 2013 decemberéhez hasonlítva.

Az árak a budapesti téglalakások esetén közel 8%-kal emelkedtek a tavalyi évben és már csak 1%-kal maradnak el a válság előtti szinttől. Természetesen itt nominális árakról van szó, mely az inflációt nem veszi figyelembe. A pénzromlást is figyelembe véve a 2008. év eleji átlagárszint 80%-án forognak a lakások. A piac fontos jellemzője, hogy a tranzakciókon belül egyre nagyobb hányadot képviselnek a drágább, 400 ezer Ft/nm fajlagos árú ingatlanok.

Budapesti téglalakások átlagos árindexe (Duna House)

Meddig tarthat az áremelkedés? Érdemes-e ingatlanba fektetni?

Ezen kérdések megválaszolásához fontos megvizsgálni az ingatlan vásárlók motivációját. Ezen vonatkozásban az látható, hogy a vásárlások 28%-a Budapesten befektetési céllal történik, további 27% pedig élete első ingatlanját vásárolja. Egyrészt tehát az egyéb befektetések közül kiemelkedően kedvező hozamlehetőség, másrészt pedig a korábban visszatartott ingatlanvásárlások megjelenése mozgatja a piacot.

Ár oldalon elmondható, hogy Budapest még az MNB egyik tavalyi Stabilitási Jelentése szerint is 20%-kal alulértékelt ingatlanárakkal rendelkezik. A történelmi mélyponton lévő kamatszint az egyéb befektetési lehetőségek hozamát jelentősen rontotta, míg hitelfelvevői oldalon a finanszírozási lehetőségeket javította. 2015 vonatkozásában vízválasztó lehet, hogy lezárul a devizahitelesek helyzetének rendezése, mellyel az ingatlanpiac is kedvezőbb környezetbe kerül.

Összességében az ingatlanárak növekedése vélhetően folytatódni fog. Természetesen ugyanakkor a közvetlen ingatlanbefektetések természete, kockázatai jelentősen eltérnek a pénzügyi befektetéstől, így az ezen a területen tapasztalattal nem rendelkezőknek kellő körültekintéssel érdemes eljárni. Nem utolsó sorban pedig, az ingatlanbefektetés esetén is igaz a régi bölcsesség: nem érdemes minden pénzünket egy befektetésben elhelyezni.

Annak, aki hitelt is igénybe szeretne venni ingatlan befektetéséhez, ajánljuk az aktuálisan elérhető hitelek áttekintését az alábbiakban:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Gyengül a forint, mi lesz a hitelemmel?

Sokan felkaphatták a fejüket az utóbbi napokban a forintgyengülésre, érdekes módon viszont az utóbbi fél évben látható hozamemelkedés ekkora felhajtást nem okozott. Pedig, ha jobban megnézzük, akkor elsősorban utóbbira kellene...

Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!

2018. 05. 20.

Az ingatlanárak az elmúlt két évben a fővárosban 40%-kal, míg országos szinten 24%-kal is feljebb kerültek. Ilyen körülmények között egyre nehezebb is ingatlanhoz jutni, hiszen az átlagbérekből kiindulva, a lokációtól...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.