Betöltés

Kiszámoltuk: mit jelent a parlament tegnapi devizahiteles döntése?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-11-06

Tegnap gyorsított eljárásban döntött a Parlament a devizahitelesek megmentésének következő lépéséről. A döntés értelmében az árfolyamgát mindenki számára elérhető lesz és tartalmaz egy olyan új elemet, mely az adósság részleges elengedéséhez vezethet nagyon sok esetben. Ez utóbbi tényező nagyon komoly segítséget jelenthet a fizetési nehézséggel küzdők számára: számításaink szerint egy átlagos hitellel rendelkező adós esetében havi szinten 28 ezer Ft-tal, közel 40%-kal csökkenhet a törlesztő részlet.

Az árfolyamgát konstrukciója jól ismert már az adósok számára, az erre jogosultak közel fele használja ki a konstrukció előnyeit. Az árfolyamgátba való belépés elsődleges feltétele volt azonban, hogy nem lehet 90 napnál régebbi fizetési elmaradása az adósnak, így pont a jelentős nehézségekkel rendelkezők számára nem segített korábban az alacsonyabb árfolyamon való törlesztés lehetősége. 

A tegnapi parlamenti döntés két legfontosabb eleme: 

 1. mindenki igénybe veheti az árfolyamgátat (azaz azok is, akiknek erre a legnagyobb szükségük van: már most is fizetési elmaradásuk van a hitelükre)
 2. a kormány bizonyos garanciát vállal azon hitelfelvevők tartozásainak egy részére, akik számára a bankok a tartozásukat az ingatlan értékének 95%-ig elengedi (a svájci frank értékének jelentős emelkedése miatt rengeteg hitelfelvevőnél, a bajban lévő hitelfelvevők többségénél az aktuális hiteltartozás meghaladja az ingatlan értékét). A hitel részleges elengedése után az adósoknak nem kell személyi jövedelemadót fizetni. 

A részleges hitel elengedés – amennyiben az adós fizetési képességét helyre állítja – nem lesz ellene a bankoknak feltételezéseink szerint, hiszen a jelenlegi befagyott hitelek után újra megindulhatnak a törlesztések. Így feltételezéseink szerint a bankok fel fogják ajánlani a részleges hitelelengedést a fizetésképtelen ügyfelek jelentős részének. 

Ha egy hitelfelvevő vásárolt egy 6,6 millió Ft-os ingatlant 2007-ben és ehhez 6 millió Ft svájci frank alapú hitelt vett fel, akkor a forint gyengülése miatt jelenleg 7,6 millió Ft tartozása van a korábbi törlesztések ellenére is. Azaz a hitel értéke meghaladja az ingatlan értékét. Ez a példa jól szemlélteti az átlagos fizetésképtelen adós esetét, akár 15-25%-kal is meghaladhatja a hitelértéke az ingatlan értékét, mely önmagában is sokkoló az adós számára… 

A tegnapi döntés értelmében ezen hitelből engedhetnek el most a bankok 1,3 millió Ft-ot, s csökken így a hiteltartozás 6,18 millió Ft-ra (az ingatlanérték 95%-ára) és léphet be a fizetési késedelemmel rendelkező adós az árfolyamgátba. 

Mit jelent mindez havi szinten a családi kassza számára? 

Számításaink szerint az adós havi törlesztő részlete eredetileg 45 ezer Ft volt, mely az árfolyamgyengülés hatására 72 ezer Ft-ig nőtt. A részleges adósság elengedés és a 180 Ft-os svájci frank árfolyamon történő fizetés lehetőségéből adódóan a törlesztő részlet 44 ezer Ft-ra csökkenhet, mely gyakorlatilag megegyezik az eredeti törlesztő részlettel (így amennyiben az adós nem vesztette el az állását, a kedvezőtlen gazdasági hatások törlesztő részletből való kikerülésének köszönhetően újra fizetni tudja a hitelét). 

A 72 ezer Ft-ról 44 ezer Ft-ra történő havi törlesztő részlet csökkenés két részből tevődik össze: 

 1. belépés az árfolyamgátba (242 svájci frank/forint árfolyam helyett 180 Ft-on történő törlesztés): -18.700 Ft 
 2. részleges adósság elengedés: további -9.400 Ft

Kattints a nagyobb kép érdekében!

torleszto

Összességében tehát 41%-os 28 ezer Ft-os csökkenéssel újra az eredeti szintre kerülhet az adós havi törlesztési kötelezettsége, mely hatalmas segítség lehet. 

Természetesen kérdés, hogy a bankok mennyire fognak élni a részleges hitel elengedéssel, de ezt illetően úgy látjuk, hogy a bankok lényegesen több intézkedést hajlandóak meghozni az adós fizetőképességének helyreállításához, mint az esetleg az átlagos kívülálló elsőre gondolná. Nincs nagyobb veszteség ugyanis egy bank számára egy nem fizető adósnál, egy nem működő hitelnél. 

És hogy mennyibe kerül ma felvenni egy 6 millió Ft-os hitelt?

Meglepő módon
most forint hitelnél is elérhető az a havi törlesztő szint (44 ezer Ft), ami 2007-ben svájci frank alapon állt rendelkezésre. A hitelpiac tehát rengeteget változott az elmúlt években, de a felelős gondolkodás a hitelfelvételnél akkor is elengedhetetlen, ha forint alapon, árfolyamkockázat nélkül vesszük fel a hitelt!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. Vader

  Tisztelt Szerzők!

  Mit jelent mindez a jenes hitelek esetében?
  Vannak erős kételyeim. 2008 októberében fölvett OTP Világhitelnél mi a helyzet?

  Üdv: Levente,Tisztelt Szerző!

  Mi a helyzet a jenes hitelekkel?
  Arra számoltak-e valamit?

  Üdvözlettel: Levente

 2. Ivanne5

  Én 2007 dec–ben vettem fel 5,5MFT devizaalapu hitelt ami akkor 41.368,.CHFvolt.Türelmi idővel vettem fel ,ezért az első 2 évben 219,08 chf-nek megfelelő forintott törlesztettem havonta,majd atürelmi időlejárta óta 423,25 CHF-nek megfelelő forintot törlesztek.Beléptem az árfolyamgátba2012 dec 12.-vel azóta a havi törlesztőm forintértéke76.200,- Ft.Nagyon nehezen tudom fizetni.majdnem mindig késésben vagyok,de még 90 napot nem késtem soha.2013 jan.-tól nyugdíjas vagyok. Akkor most a mentőcsomag rám hogyan vonatkozik???????Engem nem kell megsegíteni ,mert én még olyan áron is fizettem,hogy megvontam a számtól a falatot nehogy elvigyék a házam!!!!???

 3. Ivanne5

  Apropó! Azt még nem is irtam le,hogy a kamat éves mértéke 9,34 %,na és a hitel felvételhez köteleztek egy forintszámla nyitásra ahonna a törlesztőrészletet leemelhetik.Ha nincs fenn a pénz akkor az adott napon,2600…..*tól (változó,de mindig emelkedő) büntit kell fizetnem a sikertelen probálkozásért,valamint fizetem az éves számladíjat stb…stb

 4. gabortth

  Minden devizahitelesre igaz vagy csak a lakáshitelesekre ?

 5. Sarmy

  Üdvözlöm!

  Érdeklődnék, hogy 2006.08.hó végén vettünk fel 5,6 millió ft svájci devizahitelt.Azt szeretném kérdezni, hogy az árfolyamgátnál az eredeti tőkeösszeget veszi számításul, vagy a mesterségesen feldagasztott jjelenlegi tőkét.
  Én 2013. február hónapban amit küldött a bank egyenlegközlőt azon a kiszállás 7,2m ftra jött ki az én számításom szerint, 2013.06 hóban mikor megkérdeztem a bank már 8,3mftot mondott. Tehát 3 ónap alatt + 1mft -ot tett rá.ezidáig fizetem a hitelt, de most már nem igazán bírom.

 6. bankmonitor.hu

  @gabortth: A devizahitelesek megsegítésével kapcsolatos elfogadott döntés minden devizakölcsönre vonatkozik, amelynek fedezete lakóingatlan, tehát a szabadfelhasználású hitelekre is.

 7. Zsoka51

  Az FHB-nál vettem fel deviza alapu kölcsönt a fedezet a termőföldünk volt. Sajnos annyira felemelkedett a részlet, hogy azt már nem tudtuk volna megfizetni, ezért kénytelenek voltunk eladni, aminek nagy része a hitel visszafizetésére fordítottunk. Így 4 év alatt 9 millió forintot fizettünk vissza!!?? Ilyen esetben mi a teendő!?

 8. Ivanne5

  Az FHB-nál felvett jelzálogalapu,de szabadfelhasználásu devizahitelemről azért irtam mert szerettem volna tanácsot kérni,hogy kihez fordulhatnék az ügyben ,hogy a türelmi idő után jogos e a duplájára növekedett törlesztőrészlet.Ki tud ebben tanácsot adni: Ügyvédhez,vagy pénzügyi szakemberhez forduljak????? A hitelem futamideje 15 év ebből volt 3 év a türelmi idő.
  Továbbá azt is szeretném megkérdezni,hogy ha az MNB kamatot csökkentett,hogy lehet hogy az én hitelemnek a kamata 2013.07.20.-tól továbbra is 9,34 %
  előre is köszönöm a választ.

 9. bankmonitor.hu

  @Sarmy: A tőketartozást az aktuális árfolyamon számítva veszik alapul. A törlesztés könnyítése érdekében az árfolyamgáttal kapcsolatban javasoljuk, egyeztessen a bankjával.

 10. Sándor

  2006-ban vettem fel 600.Eft-ot,de rábeszéltek, hogy jobb a CHF, azt vegyem fel. Nem gondoltam hogy ez lesz. 6 éves futamidő letelte után bementem a bankfiókba elszámolni amikor közölték, hogy még 550 ezer tőketartozás van. Addig mintegy 1.030 ezret fizettem be és még 40 hónapig tartana. Ennek a végeredménye kb 1.800 Eft lenne. Ez tisztességes?? A másik hitel amikor még nem sejtettünk semmit,lakáscélú felhasználásra vettünk fel 3.6 M ft-ot. Azt kb már visszafizettük, ha a kamatokat tisztességesen állapították volna meg akkor maximum 5 millió lenne a végeredmény, mintegy 4.2 Mft.ot visszafizettünk, de még több mint 5 Milliót akarnak. Ez megint csak 300% kamat ! Mit lehet tenni ?

 11. dvdturkalo

  szép estét
  a CHF tartozásomat szeretnénk végtörleszteni. milyen árfolyammal fognak majd számolni? (aegonhitel)
  szeretnénk tovább költözni és nem tudjuk jó választás e a végtörlesztés, vagyis vigyük e tovább a tartozást a kövekező lakásra?
  köszönöm

 12. Toomy

  Egy két észrevétel:
  1. Nem valós számokkal dolgozik az oldal. Én 5.575.000,- Ft-ot vettem föl 2008-ban, 2012-ben mikor visszafizettem a lakáseladás után a hitelt, a törlesztésem végösszege kb. 11-12.000.000,- Ft volt.
  2. Aki belemegy a végtörlesztésbe, egy új szerződést irattatnak vele alá, amiben elismertetik a bankok a jogellenes és nem létező tartozást.
  3. A bankok nem létező pénzt akarnak beszedni a hitelfelvevőktől, az árfolyamingadozásra hivatkozva. De… Ők azok nem tartják be az áfrolyamok változását a Mindenkori Hirdetményre hivatkozva. Gyakorlatilag felülirják erre hivatkozva a szerződéseket, hiába csökken a LIBOR, úgy ahogy van, nem érdekli őket, azt figyelmen kivül hagyják. Gyakorlatilag ha azt irják bele, hogy kell a vesénk, akkor azt is követelhetnénk.
  4. A jelenlegi kormány hozott uzsora elleni törvényt. A bankok jelenleg minimum kb. 500-1000%-os kamattal dolgoznak, ami a legenyhébb mértékben is kimeriti az uzsora fogalmát.
  5. Szerződés megkötésekor a bankok nem tájékoztattak előre a szerződés feltételeiről, nem biztositották a lehetőségét, hogy az ügyfél jogásszal megvizsgáltathassa annak tartalmát, jogi következményeit.
  6. Minden bank félretájékoztatta ügyfeleit, akik az FHB-nak a hiteleit forgalmazták, mert a hitelet, mint saját terméket tüntették fel hirdetésükben, holott 1-1,5%-os jutalékot kaptak az értékesitett hitelek után a bankok.
  7. Soroljam még???

 13. bankmonitor.hu

  DVDturkalo: végtörlesztést jelenleg aktuális árfolyamon lehet végrehajtani (244 Ft körül) és nem az árfolyamgát (180 Ft-os) szintjén

 14. bankmonitor.hu

  Toomy: az oldalon teljesen pontos számításokat jelenítünk meg. Minden esetben leírjuk, hogy mivel számolunk. CHF hitelt 140 és 200 Ft közötti árfolyamon bárhol fel lehetett venni, így számos eltérő eset létezik a bemutatottól… A bankok jelenleg nem dolgoznak 500-1000%-os kamattal. és van még néhány észrevétel, amit nem érünk…

 15. Vader

  Tisztelt Szerzők!
  A jenes hitelekkel kapcsolatos kérdésemre tudnak válaszolni?

 16. bankmonitor.hu

  @Ivanne5: Aki már belépett az árfolyamgátba, azt a jelenlegi módosítás annyiban érinti, hogy az árfolyamrögzítés nem ér véget, ha az adós 90 napot meghaladó késedelembe esik, ezt is kitolták 180 napra. A deviza alapú hitelek esetében az MNB alapkamat változása a hitel futamideje alatt nem érinti közvetlenül a hitel kamatát.

 17. bankmonitor.hu

  @Vader: A JPY alapú hitelek esetében 2,5 forintos árfolyamon lehet törleszteni az árfolyamgátban, a jelenlegi árfolyamszint ez alatt van. Így pillanatnyilag nem jelentene könnyítést a törlesztésre.

 18. bankmonitor.hu

  @Zsoka51: Email-ben felvettük Önnel a kapcsolatot a kérdés pontosítása végett.

 19. Zsoka51

  2007-ben 5000000 Ft-ot vettem fel az FHB bankban, (313/00021/07). 2011. március 10 végtörlesztettem. 5697211 Ft-ot!? A végtörlesztést 213.99 CHF-ban számolta el a bank.
  Az árfolyamgát mindenki számára elérhető lesz?! Azok számára is, akik már végtörlesztettek???

 20. bankmonitor.hu

  @Zsoka51: Az árfolyamgát a devizahitellel rendelkezőket érinti, akik a segítségével rögzített árfolyamon fizethetik a havi törlesztést. Így akinek már nincs hitele, arra nem vonatkozik, és továbbra sem lehet végtörleszteni a rögzített árfolyamon.

 21. Ivanne5

  Kedves Bankmonitor!” Önök azt irták nekem,hogy az íMNB alapkamatváltozása a hitel futamideje alatt nem érinti közvetlenül a hitel kamatát “tehát,ha a jegybanki alapkamat emelkedijk akkor a hitelkanmata egyoldaluan módosítható azaz emelhető( benne van a szerződésben!!!!),de mi van akkor ,ha a jegybanki alapkamat jelentős mértékben csökken.Akkor miért nem módosítják a kamatot “EGYOLDALUAN” Szeretném ez megéerteni!!!!!!Köszönettel

 22. zso21

  ,És mi van azokkal akik, mint én is , erőn felül, de rendesen fizetik a tartozásukat????? Ezek szerint hagyni kellett volna a francban a fizetést, ” majd lesz valahogy ” alapon????? Itt a példa , aki becsületes az szívja !!!!!!!!!!!!! ????

 23. Sipos Ilona

  Az én hitelemet már felmondták, végrehajtó után egyeztünk meg a bankkal és most úgy törlesztem amit már nehezen tudok fizetni ebben az esetben jár árfolyamgát vagy valami más megoldás

 24. D.anna

  ANNA53
  sZÉP ESTÉT
  azt szeretném tudni mivan azokkal akiket beleugrattak Lízingbe,mert hogy nem kaphatnak hitelt,de utána sem néztek
  Én befizettem 2850000ft-ot,a lakás 11500000ft volt felvett 8500000ft 5 évig fizette 85-100000ft részletekben sajnos r,nyugdíjasként az utobbi idöben sokszor 10-15000-el kevesebbet ,többször kértem segítséget,nem kaptam most a kamatokkal összejött kb.1200000ft tartozás ezért felmondták a szerzödést,mpedig nem volt olyan hónap hogy ne fizettem volna.már nem birtam idegekkel átadtam a Bank behajtóinak a lakást,rendben,most kezdik csak árulni de már irják hogy 30 naponkéntcsökkentik az árat,ráadásul a 8500000ftbol most 14500000ft let
  én hajléktalan lettem és a nyakamba soznak még 5-6 milliót,ja és amig el nem adják a lakást addig fizetnem kell a távfütést és a közösköltséget
  Nos ez hogy is van,nem értem velem mi lesz………

 25. margo

  Szép estét.Mi 2006-ban vettünk fel 4 millió ft-ot svájci frankban ami akkor 148ft volt.Nem léptünk be az árfolyamgátba.Milyen lehetőségünk van?

 26. papprika2

  És azokkal mi lesz, aki rendesen törleszti az adósságot? Már megint az jár jól, aki nem fizet..

 27. bankmonitor.hu

  @margo: Ha még nem léptek be, kérjenek tájékoztatást és kalkulációt a bankjuknál az árfolyamgátra vonatkozóan, mert jelenleg ez a legideálisabb megoldás, ha a törlesztőrészletet szeretnék mérsékelni.

 28. Sipos Ilona

  November 14-én feltettem egy kérdést amire a mai napig sem kaptam semmilyen fajta választ UGYAN MIÉRT ?A kérdés következö volt: Hozzászólt: 2013.11.14 18:20

  Az én hitelemet már felmondták, végrehajtó után egyeztünk meg a bankkal és most úgy törlesztem amit már nehezen tudok fizetni ebben az esetben jár árfolyamgát vagy valami más megoldás

 29. bankmonitor.hu

  @Sipos Ilona: Felmondást követően nem tud részt venni az árfolyamgátban, a további lehetőségeiről a bankkal és a végrehajtóval tud egyeztetni.

 30. eva.lempelne

  Tanácsot kérnék ! Tíz éve vettem föl frank jelzáloghitelt..mely 2.5 miillió Ft volt,és 15 évre.Sajnos az év elején 1 hónap nem fizetésem volt.egyébként a többit fizetem.Nem tudom az elmaradásomat megfizetni,egyedül lélek,és kisnyugdíjas vagyok Lehet e kérni az OTP-t hogy az elmaradt összeggel hosszabitsa meg a futamidőt?Állandóan jönnek a fenyegető levelek,és a telefonok!email.cim kérnék választ: lempelevi@gmail.com

 31. eva.lempelne

  Az előző levelemből még ami kimaradt,hogy érdemes e nekem kérni az árfolyamgátat,az segitene-e ebben -Az ingatlant mielőbb szeretném eladni,akkor vissza tudom fizetni a még meglévő tartozásomat! Ha valaki tud tanácsot adni kérem tegye meg,nagyon fontos nekem! Köszönettel
  eva lempelne

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Megindultak a kamatok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 07. 12.

A lakáshitelek törlesztői az utóbbi két hónapban emelkedésnek indultak, ami azért érdekes jelenség egy laikus számára, mert a jegybanki alapkamat eközben egy tapodtat sem mozdult. Joggal tehetné fel egy hitelesben...

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.