Betöltés

Kitömték a tagok zsebét a nyugdíjpénztárak – A csúcs 10%-os hozam volt

szerző: Bankmonitor.hu
2017-03-09

Évekkel ezelőtt sokan aggódtak, hogy miként tudnak szerepelni az önkéntes nyugdíjpénztárak, de a kétkedőknek meggyőző válasszal szolgáltak a pénztárak. A 2016-os év is kiváló példája ennek, amikor is a tagok többsége 5,5-7,7% közötti hozamot érhetett el a költségekkel csökkentve. A jövőben azonban nem lesz ilyen könnyű dolguk a tagoknak, a bő esztendők után nem lennénk meglepődve, ha jönne néhány szűkösebb év is. A lényeg, hogy legyünk kitartóak, mert az hosszú távon meghozza az eredményét.

Tavaly év végén nagy volt a roham az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, a jegybank adatai szerint több pénzt fizettek be az emberek, mint amekkora összeg az életbiztosításokba érkezett. A fokozott érdeklődés tökéletesen érthető annak fényében, hogy 20 százalékos állami támogatás jár a befizetésekre, ráadásul a pénztárak az utóbbi években nagyon szép teljesítménnyel nyűgözték le a tagokat. Ez alól a 2016-os év sem volt kivétel.

Önkéntes nyugdíjpénztárakból 2015 végén bő 40 létezett, ebből viszont nem mindenki üzemeltet elszámolóegységes árfolyamot, így nagyon sokat kellene arra várni, hogy szektorszintű adatokat megtudhassuk. Szerencsénkre a legnagyobb 10 pénztár adatait aktuálisan elérhetjük a pénztárak honlapjairól és a jegybank külön aloldaláról, így a pénztártagság döntő többsége gyorsan áttekintheti, hogy a saját pénztára és a riválisok miként teljesítettek.

A pénztáraknál különböző választható portfóliók érhetők el, amelyek kockázatosságban és elérhető hozamok szerint térnek el egymástól. A leggyakrabban klasszikus, kiegyensúlyozott és növekedési portfóliókról hallhatunk, a legtöbben választás hiányában a kiegyensúlyozottba kerültek. A Bankmonitor is erre a három portfólióra koncentrált, a következőkben bemutatjuk, hogy 2016-ban és az utóbbi 10 évben mire voltak képesek.

Kíváncsi vagy arra, mekkora nyugdíj-kiegészítést gyűjthetsz össze? Ellenőrizd a kalkulátorunkkal!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Egész jól tartották magukat a bebiztosított portfóliók

A legkisebb kockázattal jellemezhető portfólió a klasszikus, itt szinte kizárólag hazai kötvényeket találunk, így nem meglepő módon, ha a magyar kötvénypiacnak jól megy, akkor ez is jól fog hozni. A tavalyi évre nem lehetett még panasz, bár nagy meglepetésre nagyon nagy volt az eltérés az egyes pénztárak között.

A leggyengébb tavalyi éves teljesítmény mindössze 1,1%-os volt, míg a legjobb portfólió 6%-ot ért el. Az egyszerű számtani átlag majdnem elérte a 4%-ot, ami annak fényében szép teljesítmény, hogy az infláció 2016-ban 1,8%-os volt.

Szándékosan nem a rövid, hanem a 10 éves hozamok alapján rendeztük sorba a pénztárakat, hiszen egyetlen év eredménye alapján nem lehet valós képet kapni a pénztár befektetési teljesítményéről. Mivel az utóbbi években a kamatcsökkenés miatt a kötvényekkel is akár kétszámjegyű hozamot lehetett elérni, így a 10 éves hozamok jobbak, mint az egyévesek.

A legjobb pénztár évesítve 7,5%-kal tudta növelni a befizetéseket és a megkapott adó-visszatérítést, míg a leggyengébb 3,6%-ot tudott elérni. A 10 éves átlagos infláció 3,2%-on állt, ami azt jelenti, hogy különösen magas (akár 4,3%-os!) reálhozamot érhettünk el. A legjobb három pénztár az Aranykor, a Honvéd és a Budapest volt.

A legtöbben nyugodtan dőlhettek hátra a székükben

Köszönhetően annak, hogy sokan a pénztárba lépéskor nem választottak portfóliót, a kiegyensúlyozott portfólióba kerültek a legtöbben, ugyanis ez az alapértelmezett opció. A mögöttes befektetések általában nagyobb részben kötvényeket tartalmaznak, viszont itt már megtalálhatóak 20-30%-ban részvények is.

A magasabb kockázatvállalás meg is hozta az eredményét, és rövid távon is versenyképes hozamokkal örvendeztették meg a tagokat a pénztárak. Ellentétben az előző példával, itt nem volt nagy az eltérés a pénztárak között, a hozamok 2016-ban 5,5-7,7% között szóródtak. Amennyiben ezt összevetjük a 2%-ot el sem érő inflációval, akkor a közel 6%-os reálhozam ismét hangzatos válasz volt a kétkedőknek.

Hosszabb távot vizsgálva a hozamok 5,5-7,1% között ingadoztak, ami azt jelenti, hogy nagyon együtt mozogtak a pénztárak befektetései. A képzeletbeli dobogón az Aranykor, az Allianz és az OTP végzett, ami azért is fontos tényező, mert az önkéntes nyugdíjpénztári piac három meghatározó szereplőjéről beszélünk.

A következtetés az, hogy a válságot is beleértve a pénztárak megbirkóztak a kihívással és összességében nagyon is vonzó infláció feletti hozamot értek el. A nemzetközi szakirodalomban a 3-3,5%-os reálhozam már igazán jónak számít, ezt a gyűjtésben szereplő pénztárak legjobbjai túl is szárnyalták.

Ha mertél kockáztatni, akkor kétszámjegyű hozam lehetett a jutalmad

Azok, akik nem tartanak az árfolyamok nagyobb mértékű ingadozásától, és még távol vannak a nyugdíjkorhatártól, minden bizonnyal a növekedési portfóliót választották. Ebben az esetben már a részvények aránya a befektetések között az 50%-ot is meghaladhatja. Ilyen háttér mellett korántsem elképzelhetetlen egy-egy jobb évben a kétszámjegyű hozam.

Mivel elég nagy a szabadsága a pénztáraknak a befektetések kiválasztását illetően, sejthető volt, hogy a teljesítményekben lévő eltérések is nagyobbak lesznek. A leggyengébb hozam 2016-ban 6,8%-os volt, míg a legjobb 10,2%-os. Érdekes jelenség, hogy tavaly az az OTP tudott a legjobb lenni, amelynek a hosszabb távú hozama a leggyengébb volt.

Talán az összes portfólió közül itt a legfontosabb, hogy ne csak az egyéves hozamokra támaszkodjunk. A hosszabb, 10 éves átlagos teljesítmény 4,7-6,7% között váltakozott. Alapvetően azt gondolhatnánk, hogy itt lesznek majd a legmagasabb 10 éves hozamok, azonban ez azért nem valósult meg, mert a számításokban a 2008-as válság hatása is még benne szerepel.

Ezzel együtt a legjobbak között ott találhattuk az Allianz, a Budapest és az Aranykor portfólióit. Ezek a portfóliók 6,5-6,7% között hoztak, vagyis úgy tudtak elérni 3,3-3,5%-os reálhozamot, hogy az utóbbi száz év legnagyobb válsága sújtotta a világot. Ilyen formában ismét bizonyítékot találhattunk arra, hogy ha a kockázatos befektetéseknek kellő időt adunk, akkor azok képesek fordítani, akár lehetetlennek tűnő helyzetből is.

Attól viszont óva intenénk mindenkit, hogy ezek alapján túlzott várakozásokat fogalmazzon meg a pénztárakat illetően. Éppen egy átalakulás kellős közepén vagyunk, a várhatóan emelkedő kamatkörnyezet és a gyengébb részvénypiaci teljesítmények miatt annak is örülhetünk majd, ha az infláció felett hoz a portfóliónk. Márpedig a viszonyítási alap is egyre nő, 2017 februárjában az éves infláció már 2,9%-os volt.

1 Hozzászólás

 1. tamàs

  majd akkor is ilyen jók legyenek a mutatók ha a pènz kifelè megy a pènztàrakból.bár èrzèsem szerint akkor valami elöre nem látható gazdasàgi hatàsok jönnek közbe ès a pénz huss eltünt

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Így hallgatnak a jegybankok

2018. 10. 13.

A fogyasztói árinfláció a jegybankok szerint rendben van. Vagyis talán ennek köszönhető, hogy ölbe tett kézzel nézik, ahogy az árak emelkednek. A 2000-es évek közepén, még a 2008-as válság előtt...

A világ és benne Hazánk egy hitelminősítő szemével

2018. 09. 29.

A Fitch a 3 legnagyobb és legismertebb hitelminősítő egyike. A cég Nyugat-Európa osztályán dolgozó, a portugál és a francia hitelbesorolásért felelő vezető elemzője, Kiss Gergely Balásy Zsoltnak adott interjút. Így...

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

2018. 08. 24.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk...

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.