Kőbevésett kedvezmények helyett… Mit nyerhetsz egy rugalmas bankszámlával?

Kőbevésett kedvezmények helyett… Mit nyerhetsz egy rugalmas bankszámlával?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-11
 

Szereted kézben tartani pénzügyeidet és csak azért vagy hajlandó fizetni, amire tényleg szükséged lehet? Elég volt a „kőbevésett” kedvezményekből és inkább te szeretnéd eldönteni, hogy mikor, melyik banki szolgáltatás díja alakuljon kedvezőbben?

Persze bármennyire is tudatos vagy a pénzügyekben és bármilyen alaposan méred is fel számlahasználati szokásaidat, előfordulhatnak váratlan élethelyzetek. Ne hidd azt, hogy nincs megoldás! Szabd testre számlacsomagod az aktuális igényeidnek megfelelően!

Az ideális bankszámla felkutatásakor a legfontosabb, hogy tisztában legyünk bankolási szokásainkkal. Ehhez jó pár dolgot mérlegelnünk kell, hiszen csak így tudunk megalapozott döntést hozni.
Alaposan át kell gondolnunk, hogy mire fogjuk a számlát használni, így könnyen ki tudjuk szűrni, hogy milyen szolgáltatásokra nem lesz egyáltalán szükségünk.

Persze bármilyen alaposan járunk is el szokásaink feltérképezésekor, adódhat olyan helyzet, amivel nem biztos, hogy előre számoltunk. Gondoljunk csak egy kihagyhatatlan ajánlatra, amikor egyszeri alkalommal például egy nagyobb összeget kell elutalnunk a számlánkról. Sokszor csak ilyenkor tudatosul, hogy míg a rezsi kiegyenlítésére költséghatékony megoldást kínál számlacsomagunk, addig egy nagyösszegű utalás már drasztikusan megnöveli a havi bankköltségünket. Nyilván ilyenkor minden követ megmozgatunk (pl.: számlacsomagot váltunk, akár csak egy hónapra is), hogy az utalást a lehető legolcsóbban megússzuk, de legtöbbször sajnos kénytelenek vagyunk a keserű pirulát lenyelni.

Előfordulhat az is, hogy a számlanyitás óta
olyannyira megváltoznak bankolási szokásaink, hogy a korábban ideális bankszámlát már nem érdemes fenntartani. Nyilván ilyenkor a legkézenfekvőbb megoldásként a számlacsomag váltás kínálkozik, de valóban ez lenne az egyetlen lehetőségünk? Szerencsére nem!

Simple számlacsomagjával az OTP Bank valódi megoldást kínál a változó élethelyzetekre, hiszen mindenki maga válogathatja össze, hogy mely szolgáltatásokért hajlandó fizetni, és melyekért nem. Míg a legtöbb számlacsomagnál a szóba jöhető kedvezmények köre „kőbevésett”, addig
a Simple esetében akár havonta módosíthatjuk az igénybe vett extra kedvezményeket, így számlánkat bármikor az aktuális igényeinkhez igazíthatjuk. Némi előre tervezés azért szükséges, hiszen az igényelt szolgáltatások a következő hónaptól kezdve érvényesek.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

Kanyarodjunk vissza az első esetre (nagyösszegű utalás). Mivel az élet minden területén költségérzékenyek vagyunk, ezért bankszámlaválasztáskor is az egyik legfontosabb szempont, amit szem előtt tartunk, hogy az adott számlacsomag a lehető legolcsóbb legyen. Teljesen racionális magatartásról beszélünk, hiszen miért fizetnénk valamiért többet, ha ez egyáltalán nem szükséges.

Átlagos jövedelem és normál bankhasználati szokások mellett az 5 legjobb számlacsomag havi költsége az alábbiak szerint alakul.
Nézzük, hogyan módosul ez, ha a hónap során egy nagyobb összegű utalás történik.


simple_140311Ahogy látjuk
a Simple számlacsomag kivételével minden esetben jócskán megemelkedik a számla havi fenntartási költsége. Még a fenti szokások fényében legolcsóbb
MagNet Bank Diamond számlacsomag díja is jelentősen megemelkedik egy nagyösszegű utalás miatt, nem beszélve a
Gránit Bank Ász, vagy az
FHB Bank Aktív számláról. Nem lenne ez másként a Simple esetében sem, de dönthetünk úgy, hogy az
extra kedvezmények közül igénybe vesszük az
Online Tranzakciós csomagot. A csomag ugyan díjköteles (35 év alatt 199 Ft/hó, 35 év felett 349 Ft/hó) viszont ezen kívül egyéb költséggel nem kell számolnunk netbanki utalásoknál (nem csak az eseti, de a rendszeres utalások és csoportos beszedések is 0 forintért teljesülnek). Fontos, hogy ehhez viszont
a csomagot külön be kell állítanunk (ezt a netbankon keresztül könnyen megtehetjük), ellenkező esetben a megbízás után az alapdíj (0,3% max. 6.000 Ft) kerül felszámításra.

Persze nem csak ilyen kivételes esetekben lehet ideális a fenti csomag. Ha időközben megnő az utalás jellegű tranzakciók száma, szintén érdemes átgondolni a beállítását.

Előfordulhat az is, hogy a következő hónapban előreláthatólag nem lesz elegendő a jogszabályi díjmentes készpénzfelvétel és tegyük fel továbbiakra is szükségünk lesz. Erre az esetre is találunk megfelelő extra kedvezményt.
Legyen szó további 2, vagy 5 készpénzfelvételről 349, vagy 599 forintért hozzájuthatunk. Mindez annak fényében igazán vonzó, hogy így az előbbi esetben ~175 forintért, míg utóbbinál ~120 forintért juthatunk tranzakciónként készpénzhez. Persze ezek beállításáról is magunknak kell gondoskodnunk, ellenkező esetben a sarc 62 Ft + 1,21% felvételenként.

A fentieken túl
további 3 extra csomaggal (SMS csomag, Megtakarítási csomag, Mindennapi Biztonság csomag) egészíthetjük ki a számlát, ha szokásaink alapján szükségesnek tartjuk
és további kedvezményes szolgáltatások közül is válogathatunk (webkártya, devizaszámla, stb.). 

Meglehet, hogy a kedvezménycsomagok közötti ideális választás, vagy azok megfelelő kombinálása elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, de mindenképpen érdemes rá időt szánni. 

Természetesen ebben is segít a Bankmonitor, hiszen a kalkulációk során azt is megmutatjuk, hogy a megadott szokások alapján Neked melyik kedvezménycsomagot érdemes beállítanod!



Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés