Betöltés

Kockázatmegosztás egy lépésben: alapok alapja

szerző: Bankmonitor.hu
2014-03-05

Befektetnél és már azzal is tisztában vagy, hogy milyen kockázatot vállalnál? Viszont bajban vagy, mert nem találod a legmegfelelőbb befektetési alapot? Esetleg már kiválasztottál néhányat, de nem tudod eldönteni melyiket válaszd? Vásárold meg mindegyiket egyben! Mindezt egyszerűen megteheted az ún. alapok alapja segítségével: kockázatmegosztás egy lépésben.

Alapok alapja

Ezek olyan alapok, amelyek befektetéseinek jelentős részét más befektetési alapok teszik ki, azaz befektetési alapokat kapunk összecsomagolva. Leegyszerűsítve nincs egyébről szó, minthogy helyettünk több alap befektetési jegyeit összevásárolják az alapkezelők. Az így létrejött alapok kockázata mérsékeltebb lehet, mintha egyetlen alapba fektetnénk pénzünket. Ugyanakkor árnyoldala is megjelenhet az ilyen alapnak: költségei is magasabbak lehetnek. Az alapok alapjainak a kockázata és árfolyama a benne lévő alapoktól függ. Minél több féle alapot vásároltak az alapok alapjai portfólió-kezelői, annál inkább leszoríthatják a kockázatot. Ráadásul az alapkezelők olyan alapba is be tudnak fektetni, amit mi magunk nem érnénk el (mert külföldön kapható csak, vagy nagyon magas összegtől állnak csak szóba a befektetőkkel). 

Díjak

Mivel az alapok alapjában lévő alapok is számítanak fel folyó költséget, és maga az alapok alapja is alkalmaz ilyen díjtételt, így érthető, hogy magasabb költséggel kell számolnunk ilyen alapok esetében.  Például alapkezelési díjat is mind az alapok alapja, mind a benne lévő alapok felszámítanak. Viszont cserébe nem kell vételi (és/vagy eladási) jutalékot fizetnünk minden egyes alapért, amit elérünk az alapok alapján keresztül. Sőt, elegendő egy értékpapír számlát fenntartani. 

Hozamok

A már említett díjak miatt az alapok alapjai típusú befektetések hozamai alacsonyabbak, mint a bennük lévő alapok hozamainak összessége. Ám cserébe a veszteségek mértéke (ahogy a nyereségeké is) korlátozott a „normál” befektetési alapokhoz képest. A következő ábra jól szemlélteti a befektetési alapok szélső értékeit „normál” befektetési alapok és az alapok alapjai között:

alapokszelsoertekei20140305.jpg

Jól látható, hogy mind a maximum, mind a minimum értékek kevésbé lengenek ki az alapok alapjai esetében. Megvizsgáltuk az átlagot is:

alapokatlagai20140305.jpg

Látható, hogy szinte az összes befektetési kategóriára érvényes, hogy az alapok alapjainak az átlagos hozama alacsonyabb, mint a „normál” befektetési alapok hozamai. Ez a magasabb költségek miatt nem meglepő. Ám a részvényalapok esetében mégis magasabb átlagos hozamot látunk! Erre magyarázat lehet, hogy ennél a kategóriánál nagyok a kilengések. Minél inkább megosztja az alap a kockázatait, annál valószínűbb, hogy a részvénypiacon elérhető átlaghozamhoz fog közelíteni az alap teljesítménye. 

Kiknek ajánlható?

Az alapok alapja azoknak ajánlható, akiknek nincs túl nagy tőkéjük, mégis szeretnék megosztani a pénzüket. Esetleg olyan piacokra is befektetnének, amelyeket önmagukban nem érhetnének el. Ezért hajlandóak elfogadni egy némileg magasabb költséget. Persze ne essünk abba a hibába, hogy pénzpiaci alapok között keressük az alapok alapja kategóriát, hiszen ezen a piacon nincsenek csodák: a minimális kockázatú kategóriában a többlet költség jelentősen csökkenti a hozamunkat.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.