loading

Költözöl? Ez a bankszámla költségeidre is hatással lehet!

Az ember lakásvásárláskor, költözéskor ritkán gondol a bankszámla költségeire. Pedig az új lakóhely miatt megváltozó bankolási szokások hatással lehetnek számlánk díjára is. Emiatt persze nem fogunk máshova költözni, másik lakást megvenni, de a pénzügyi szokásainkat, számlacsomagunkat felülvizsgálhatjuk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Lakásvásárláskor, költözéskor a legritkább esetben gondolunk a bankszámlánkra, a számlaköltségeinkre. Ez pedig teljesen rendben is van, hiszen nem lehet döntő szempont álmaink otthonának kiválasztásakor az, hogy hol van a közelben megfelelő bankautomata, vagy épp bankfiók. A költözést követően – miután minden lényeges dolgot elintéztünk – azonban már érdemes átgondolni azt is, hogy a pénzügyi szokásainkon mit lenne érdemes megváltoztatnunk.

Természetesen nem minden esetben van egy költözésnek hatása a bankolási költségekre, de egy jelentősebb változás bizony már komolyan módosíthatja a szokásainkat és ezáltal a díjakat is.

Milyen hatással lehet a számlaköltségekre az, ha Budapestről az agglomerációba költözünk?

Ez ma egy igen népszerű megoldás – elsősorban a magas fővárosi ingatlanárak miatt -, azonban a főváros környéki települések adottságai jelentősen eltérhetnek a pesti viszonyoktól. Itt lényegesen kevesebb bankautomata található: nincs az összes pénzintézetnek fiókja, ATM-je az adott városban.

Ez nem jelenti azt természetesen, hogy bankot kellene váltani és a számlánkat átvinni egy olyan pénzintézethez, amelynek van automatája, fiókja az adott településen. Hiszen majdnem mindent el lehet már intézni otthonról: könnyen lehet utalni netbankon, mobilalkalmazáson keresztül, a vásárlásra pedig használhatjuk bankkártyánkat. Ráadásul havonta 150 ezer forint értékben, összesen két alkalommal díjmentesen juthatunk készpénzhez bármilyen hazai pénzintézet ATM-jéből.

Ha elektronikus csatornán – mobilalkalmazás, netbank – keresztül adjuk meg megbízásaink és legalább a minimálbérnek megfelelő jóváírás érkezik a számlánkra, akkor akár teljesen ingyenes bankszámlánk is lehet. Függetlenül attól, hogy vidéken, vagy a fővárosban lakunk. Az azonban elképzelhető, hogy a bankolási szokásainkon valamelyest változtatnunk kellene.

Hol és hányszor veszünk fel készpénzt?

Ilyen lehet például a készpénzfelvételi szokásunk. Pesten élve számos pénzintézet automatája elérhető könnyedén, ráadásul nagy valószínűséggel a saját számlavezetőnk ATM-jét is rövid idő alatt megközelíthetjük. Vidéken azért más a helyzet: még az is elképzelhető, hogy a saját bankunk automatájához át kell utaznunk egy másik településre.

A jelenlegi járványhelyzet is befolyásolhatja a bankolási szokásunkat. Az otthonról dolgozás – home office – elterjedése miatt ugyanis sokan csak ritkán járnak be a munkahelyükre. (Emiatt például sok vidékre költöző nem utazik be naponta Pestre.) Így nem is tudja olyan könnyen elérni a saját bankjának automatáját.

Ez lényeges lehet, hiszen számos banknál olcsóbb lehet a készpénzfelvétel saját banki automatából. Például a két évig akár teljesen ingyenes CIB ECO Bankszámlánál két módon juthat hozzá a számlatulaj ingyenesen a készpénzéhez:

 • Havonta egy darab készpénzfelvétel teljesen ingyenes CIB automatából 400 ezer forint összegig. (Az automatában lévő készpénz összege természetesen korlátja lehet adott esetben a maximális készpénzfelvétel kihasználásának.)
 • Kérheti a számlatulajdonos a jogszabály alapján mindenkinek járó két díjmentes készpénzfelvételt: bármely hazai automatából ingyenesen vehető fel legfeljebb 150 ezer forint, maximum két részletben.

A két lehetőség azonban nem kombinálható, nyilatkoznunk kell arról, hogy melyikkel szeretnénk élni. Márpedig egy költözést követően lehet már változtatnánk a korábbi szokásainkon: ha nehezen érhető el saját bankunk ATM-je, akkor érdemes lehet áttérni a két ingyenes készpénzfelvételi lehetőségre. Ezzel ugyan összességében kevesebb pénzt lehet felvenni, de több automatát is használhatnánk, melyeket könnyebb elérni.

De az is lehet, hogy pont emiatt térünk át a saját automata használatára. Ugyan csak egy ingyenes pénzfelvételi lehetőség van, de az összegkorlát nagyobb. Ha pedig alapvetően kevesebb bankautomata van a környéken – egyik banknak sincs a közelben ATM-je -, akkor érdemes egyszer megtenni a hosszabb utat és akkor az egész hónapra szükséges pénzösszeget felvenni.

Természetesen ilyen díjbeli eltérések a többi bank esetében is megfigyelhetők. Mindenkinek érdemes a saját pénzintézetének díjai alapján kiválasztani a legjobb megoldást. Emellett érdemes a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával a különböző banki ajánlatokat összehasonlítani, lehet van a jelenleginél kedvezőbb, olcsóbb bankszámla is számunkra.

Kapcsolódó tartalmak
8 tipp, ha eleged van a drága bankszámlákból

Sok magyar nem törődik a bankszámlájával, sem annak költségeivel egészen addig, amíg nem szembesül azzal, hogy évente akár 50-100 ezer forintot is elkölthet arra, hogy használja a saját, nehezen megkeresett...

Blogajánló
 • alapblog Forgatókönyvek egy témára: sorsunk a következő húsz esztendőben

  Visszafogottan szólva is nem sok jó vár az emberiségre a következő két évtizedben. Leegyszerűsítetten ez a mondanivalója az amerikai hírszerzőügynökségek összesített jelentésének, amit négy évente...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Viccnek indult, mégis óriásit megy a mém inspirálta kriptovaluta

  Az elmúlt 24 órában 73 százalékkal nőtt a Dogecoin kriptovaluta értéke, ezzel már közel jár a 20 milliárd dolláros piaci kapitalizációhoz. 2013-ban Jackson Palmer és Billy Markus alkotta meg a mém-ihlette kriptovalutát, amivel a digitális pénznemek rogamos elterjedését akarták kifigurázni. Poénnak szánták, mégis egyre komolyabban eredményeket produkál az alkotásuk. Egy év alatt közel 7000 százalékkal emelkedett a Dogecoin értéke, ami...