Kommunikációs szakadék a generációk között

Kommunikációs szakadék a generációk között
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-12-03
 

Egy friss amerikai felmérés szerint az idősebb szülők és a felnőtt gyermekeik a kommunikációban szándékosan kerülik a legfontosabb témákat, mégpedig a szülők anyagi helyzetével kapcsolatos információkat.

A felmérésben részt vevők 95%-a egyet értett abban, hogy az idős kor hosszabbodásával a nyugdíjas évek anyagi finanszírozásáról fontos beszélni a családban, ennek ellenére ez a beszélgetés legtöbbször elmarad.

 Az érintettek nagy része (68%) sokkal szívesebben egy pénzügyi tanácsadóval beszélik meg a dolgaikat, mint a saját családtagjaikkal. 

A beszélgetés elmaradásának a legfőbb oka (30%) a szülők részéről, hogy nem akarják, hogy a gyermekeik túlságosan számítsanak az örökségre. A gyerekek pedig legfőbb oknak azt jelölték meg, hogy nem akarnak beleszólni a szüleik anyagi életébe (40%).

Második leggyakoribb  indok a szülőknél az volt, hogy kényelmetlen lenne a gyerek számára a végrendeletről beszélni (22%), a gyerekeknél a második leggyakoribb indoka, hogy kényelmetlen lenne a szülők nyugdíjra való anyagi felkészüléséről beszélni. (22%)

Annak ellenére, hogy szinte mindenki fontosnak tartotta az időskori megélhetésről, anyagi életről szóló beszélgetést, a résztvevők 70%-a szerint erre még nem került sor és csak 19% mondta, hogy megfelelő mélységben végigbeszélték a kérdéseket.

Ezen túl, a beszélgetést megejtő szülők 55%-a szerint minden fontos információt átadtak, azonban a gyerekek 38%-a érezte ugyanígy.

kezek

Ennek következtében a két generáció teljesen másként látja a dolgokat. A gyerekek 24%-a szerint majd anyagilag is kell támogatni a szüleit, miközben a szülők 97%-a szerint erre nem lesz szükség. 

Az örökséget sem beszélik meg az érintettek, ennek eredménye, hogy a gyerekek átlag 100 ezer dollárral (mintegy 22 millió forinttal) alábecsülik a szüleik ingatlanának az értékét.

A gyerekek 40%-a szerint a szüleiknek kényelmes életük lesz nyugdíjasként, ezt a szülők csak 20%-a gondolja így.

A gyerekek 28%-a gondolta csak úgy, hogy a szüleik bizakodóan néznek a nyugdíjas kor elé, a szülők 49%-a gondolta így.

Amint látjuk, égető szükség lenne a családokban, hogy a generációk megosszák egymás között az információkat, így együtt jobban fel tudnak készülni a szülők nyugdíjas éveire, az esetlegesen felmerülő szükségekre.

Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy ezt a beszélgetést minél hamarabb ejtsék meg az érintettek. Teljes nyíltsággal, átbeszélve, hogy elég anyagi forrás fog-e a szülők rendelkezésére állni, milyen anyagi céljaik vannak nyugdíjas korukban, illetve látnak-e valami akadályt maguk előtt, ami a nyugdíjas korukban a megélhetésüket gátolná.

Minél hamarabb napvilágra jönnek az esetleges problémák, annál könnyebb rájuk megoldást találni.

Hirdetés
Hirdetés