Komoly hatással járhat az elöregedés a gazdaságok számára

Komoly hatással járhat az elöregedés a gazdaságok számára
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-24 Frissítve: 2021-08-06
 

Arról már mindenki hallhatott, hogy a fejlett társadalmak egyik legnagyobb problémája az elöregedés. Márpedig ez hosszú távon nem csak a nyugdíjrendszer miatt okoz fejtörést, hanem a gazdaságok teljesítményét is visszaveti. A kérdés, hogy Európa országai is beleesnek-e a Japán szindrómába, hiszen a távol-keleti országnak elsőként kell megküzdenie az előrehaladott demográfiai folyamatokkal. Az Alapblog egyik írásában épp az elöregedés gazdasági-társadalmi hatásait vesézgeti.

A legoptimistább előrejelzések szerint is néhány évtized múlva elérnek arra a szintre a fejlett országok, hogy a népesség harmadát is a 65 év fölötti korosztály fogja adni. Japán köztudottan a leginkább elöregedett országok között van, hiszen ott már ma is 26% körüli a 65 évnél idősebbek aránya. Ott a gazdasági hatások már látszódnak és Európa esetében is hamarosan előjöhetnek a szimptómák.

Egyrészről a gazdaság növekedési üteme lényegében stagnálásra állhat be, ez már Japánban az elmúlt 20 évben jellemző (persze nem mindegy milyen szinten megy végbe a stagnálás). Másrészről az államadósság visszafizetésével is gondok adódhatnak, hiszen nem nő a GDP, vagyis az elosztható pénz mennyisége. Ráadásul az eleve kisebb kalapból kell nagyobb összegeket az idősebb korosztályra költeni. Ebben a helyzetben vagy a családtámogatás révén próbálják meg a csökkenő népesség problémáját kezelni, vagy a másik kézenfekvő eszközzel, a nyugdíjkorhatár emelésével. Az Alapblog „Évértékelő és demográfia” című írásában részletesebben is olvashatunk a témáról.

Hirdetés
Hirdetés