Betöltés
loading

Korlátozottan érhetők el a földhivatalok. Mit jelent ez, ha lakáshitelt igényelnénk?

Egyre több földhivatal vezet be speciális szabályokat a fertőzésveszély miatt. Van olyan hivatal, ahol már csak előre egyeztetett időpontban lehet ügyfélfogadásra menni, de akad olyan is – például a fővárosi hivatalok -, ahol személyes ügyintézésre már nincsen lehetőség, a bevitt iratokat a bejáratnál elhelyezett iratdobozba lehet elhelyezni. Mit eredményezhetnek ezek a változások egy lakáshitelt igénylőnek? Ennek jártunk utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A koronavírus fertőzés miatt több földhivatalban is rendkívüli intézkedéseket rendeltek el. Ennek értelmében több helyen korlátozásokat vezettek be a személyes ügyintézéssel kapcsolatban.

Vannak hivatalok, ahol csak előzetes időpontegyeztetés után lehet bemenni, míg mások átmenetileg felfüggesztették a személyes ügyfélfogadást. Ez utóbbiaknál a bejáratnál elhelyezett dobozba lehet betenni az iratokat. Az egyes hivatalokban bevezetett eljárásokról a földhivatal.hu honlapon lehet tájékozódni, a “Megyei Földhivatalok” menü alatt. Emellett érdemes lehet előzetesen telefonon is egyeztetni az illetékes irodával, hogy aktuálisak-e még a honlapon található adatok.

Jelenlegi információink szerint a bejegyzések zavartalanul folynak, az új rend ebből a szempontból nem okozott fennakadást. Ugyanakkor a lakáshitelt igénylők dolgát megnehezíthetik a változások.

 Miért jelenthet nehézséget az új földhivatali szigorítások, ha lakáshitelt igényelnénk?

Alapvetően a korlátozott személyes ügyfélfogadás is növelheti az ügyintézési időt – nehezebben kapni időpontot, ami miatt később kerülhetnek be a dokumentumok a hivatalba -, ez pedig a hiteligénylést is megnehezítheti.

Ennél még komolyabb problémát jelenthet, ha nincs is személyes ügyintézésre lehetőség az adott földhivatalban. Ugyan a dokumentumok bedobhatók egy urnába, melyet a hivatal feldolgoz, de több nagyon fontos dokumentumot, csak később kapunk meg postán.

A földhivatal által érkeztetett adás-vételi szerződést ugyanis eddig a bankok a befogadáskor már kérték. Ezt azonban nem kaphatjuk meg egyből, csak a dokumentum feldolgozása után, amikor is a földhivatal postázza azt számunkra. Emiatt nem tudjuk beadni hiánytalanul a hitelkérelmünk. Illetve a hivatal által érkeztetett jelzálogjog kérelemre is szükség volt eddig a pénz kifizetéséhez.

Lehet megoldás a problémára!

Szerencsére lehet megoldás a problémára, jelenlegi információink szerint ugyanis több bank változtatott korábbi gyakorlatán. A földhivatal által érkeztetett adás-vételi szerződést csak később kérik be, így az igénylés beadása ezen dokumentum hiánya miatt nem csúszhat el. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs szükség adás-vételire valamilyen formában, illetve az igényléshez kapcsolódó további dokumentumokra.

Illetve van olyan bank is, amely nem kéri a hitel folyósításához a földhivatal által érkeztetett jelzálogjog kérelmet, elégséges számunkra, ha ennek ténye megjelenik a tulajdoni lapon.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorának segítségével ki tudod választani a legolcsóbb ajánlatot, a Bankmonitor szakértői pedig ismerik, hogy melyik bank milyen feltétellel nyújt jelenleg lakáshitelt. Így könnyebben tudsz választani a különböző ajánlatok közül.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Melyik lakáscélra mennyi lakástámogatást kaphatsz?

Nem tudsz eligazodni a különböző támogatások között? Lakást vásárolnál, építkeznél, netán felújítanád otthonodat és nem tudod milyen kedvezményeket vehetnél igénybe? A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy különböző lakáscélok esetén milyen támogatásokra...

Blogajánló
 • alapblog Élet a Pozsonyi úton

  Megy az ember a Pozsonyi úton, szedi a lábát, mielőtt 8-at üt az óra a 2021 januári pusztulat Budapesten, és nem hisz a szemének. Miközben...

 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →