Betöltés

Kössünk, vagy ne kössünk

szerző: Bankmonitor.hu
2012-08-08

A látszat ellenére ez nem a délutáni kötőszakkör kulcskérdése: a bankbetéteknél szinte az első fontos kérdés, amit el kell döntenünk, hogy szeretnénk-e lekötni a pénzünket vagy sem. Amennyiben a lekötést választjuk, vállaljuk, hogy nem veszünk el a lekötött összegből a futamidő lejártáig. Érthető módon, nem mindenki tudja vállalni ezt a kockázatot – hiszen bármikor szükség lehet a lekötött pénzre. A kérdés az, hogy milyen megoldások vannak még a lekötés mellett és mi alapján döntsünk.

A lekötésekben a tényleges kockázat a kamat elveszítése. A betétek több mint kétharmada nem fizet kamatot, ha a futamidő előtt feltörjük a betétet. Feltétel nélkül egy éves lekötésre a legmagasabb kamat jelenleg 8% – ez a jutalma annak, hogy vállaljuk, hogy nem veszünk el a lekötött összegből. Tehát ha a 10. hónapban fontos és nem várt kiadásunk merülne fel, akkor elveszítjük az eltelt 9 hónap kamatát.

Éppen ezért vannak rugalmasabb konstrukciók is, amiknél nem veszítjük el az összes kamatot. Ilyen betét a Raiffeisen Rugalmas Lekötött Betétduó (7% éves kamat). Ebben az esetben a betét 20%-át gond nélkül bármikor kivehetjük, a nélkül, hogy akár egy forint kamatot is elveszítenénk. Az UniCredit bank betétjei között pedig gyakori megoldás, hogy külön feltörési kamatot állapít meg a betéti leírás, ami általában a teljes betéti kamat felét éri el.

A legrugalmasabb megoldás mégis megtakarítási vagy látraszóló betétekben tartani pénzünket. Ezek a betétek havonta fizetnek kamatot, így maximum egy hónapnyi pénzgyarapodástól kell megválnunk ha, szükség lenne pénzünkre. A megtakarítási betéteknél általában feltétel, hogy minden hónapban növeljük a számlaegyenleget, ezért jár a magasabb kamat. Viszont havi 10 ezer forintos egyenlegnöveléssel a CIB Malacpersely számláján 7,5%-os kamatot (!) érhetünk el.

Ami a látraszóló betéteket illeti, az AXA Bank Kamathozó számlája éves 5,25%-os kamatot fizet szeptembertől. Itt nem kell növelni a számlaegyenleget és a bank naponta számol kamatot, és a napi kamatokat minden hónap végén írja jóvá. Ebben az esetben sem veszítünk kamatot, ha fel szeretnénk venni a bankban tartott összegből.

A bankbetétnek is vannak erősségei. A megtakarítási számla és a látraszóló számla esetében is változhatnak a kamatok a bank hatályos döntései alapján. Ebben az esetben nem beszélhetünk fix kamatról, így ha a bank megváltoztatja a számlára kapható kamatot, akkor bizony az két hónappal a bejelentés után már életbe lép.* Ezzel szemben az egy éves lekötés kamata fix, vagyis biztosak lehetünk benne, hogy megkapjuk a megjelölt kamatot.

Pillanatnyilag a látraszóló és a megtakarítási betétek versenyben vannak a lekötött betétekkel azok számára, akik rövidebb időre tudnak biztosan félretenni. Ugyanakkor ez a helyzet könnyen változhat és a lekötött betéti kamatok hosszú távon nyereségesebbnek bizonyulhatnak, ha a számla alapú lekötések kamata csökken. Köztes megoldást nyújtanak a rugalmas betéti termékek, amik részleges kamatvesztéséget biztosítanak, vagyis a kamat egy része megmarad a betétesnél feltörés esetén is.

Annak, aki akár egy évre is nagy biztonsággal tudja nélkülözni pénzét, érdemes lehet a lekötést választani. Ott ahol viszont nagyobb esély van rá, hogy szükség van a pénzre, keressük a rugalmas lekötési lehetőségeket, vagy akár a megtakarítási és látraszóló betéteket.

 

* A hatályos jogszabályok szerint a bank köteles közzétenni bankszámlaváltozással kapcsolatos hirdetményét a hatálybalépés előtt legkésőbb két hónappal


knitting

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A Mol erősíti piacvezető helyzetét

2018. 10. 20.

Nemrég szólt arról a hír, hogy a Mol két üzemanyagtöltő állomást vett át a Lukoiltól. Hogy mégis miért fontos ez a hír? Természetesen szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a világ egyik...

Blogajánló

  • alapblog

    Előre a venezuelai úton!

    Miután az infláció 25%-ra ugrott szeptemberben, a török diktatúra feltalálta a csodafegyvert az áremelkedés ellen: helyi rendőrök csekkolják a boltokban a budipapír-, pelenka- meg fogkrémárakat,...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.