Betöltés

Közel 5%-os reálhozam már lekötött betéten is – az alacsony infláció áldásos hatása

szerző: Bankmonitor.hu
2014-01-15

Az elmúlt év során félretett pénzünk mindössze 1,7%-ot veszített az értékéből, amivel jócskán az MNB 3%-os inflációs célja alatt teljesítettünk. A fogyasztói árak idei mérsékelt emelkedése a 2012-es 5,7%-hoz képest drasztikus javulást jelent. A rekord alacsony szintű éves pénzromlási ütem a többszöri rezsicsökkentésre vezethető vissza. Ennek köszönhetően a legjobb betéteken akár 5%-os infláción felüli hozamot, azaz reálkamatot is elérhettünk.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által rendszeresen közzétett inflációs adatok megmutatják, hogy egy korábbi időponthoz viszonyítva mennyivel kell kevesebbet vagy éppen többet fizetnünk egy adott szolgáltatás igénybevételéért, vagy egy áru megvásárlásáért.

2013-ban a fogyasztói árak átlagosan 1,7%-kal emelkedtek az előző évhez viszonyítva. A legnagyobb mértékben, több mint 10%-kal drágultak a szeszes italok és a dohányáruk. A termékek drágulását leginkább a háztartási energia (rezsi) árak 8,5%-os csökkenése ellensúlyozta.

Decemberben a pénzromlás üteme a novemberi adathoz képest megfeleződött és 0,4%-on állapodott meg. Ez azt jelenti, hogy pénzünk vásárlóértéke alig veszített értékéből az egy évvel korábbihoz képest. Ráadásul novemberhez viszonyítva, 1 hónap alatt a fogyasztói árak nemhogy nőttek, de egyenesen 0,5%-kal csökkentek!

Megtakarításom van, miért fontos nekem az infláció mértéke?

Ha megtakarítással rendelkezünk, akkor mielőtt befektetnénk általában azt az ajánlatot keressük, ahol:

 • a legjobb hozamot tudjuk elérni, 
 • a legkisebb kockázat vállalása mellet, 
 • a nekünk leginkább megfelelő időtávon.

Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy az infláció változása óhatatlanul azonos irányba mozgatja a betéti kamatokat. A rezsicsökkentés újabb hulláma várhatóan elősegíti az alacsony inflációs- és kamatkörnyezet fenntartását. Továbbá fontos az infláció mértéke is, ugyanis ha 10% kamatot ígér egy befektetés, de az infláció ennél magasabb, akkor pénzünk vásárlóereje, reálértéke nemhogy nőne, de csökkenne a kétszámjegyű kamat ellenére is. Szerencsére itthon nem ez a helyzet. 

Az egyik legbiztonságosabb és legnépszerűbb befektetési forma a bankbetét. A jegybanki alapkamat és az infláció mozgásával párhuzamosan a betéti kamatok is drasztikus csökkenésen mentek keresztül.

kamatszint_inflacio_2013Míg 2013 év elején feltételmentesen átlagosan 4,43%-os, addig különböző feltételek (pl.: új forrás, jövedelem érkeztetés, aktív bankkapcsolat, stb.) teljesítése esetén 6,69%-os betéti kamatszinten köthettük le a pénzünket, addig ugyanezt az összeget az év végén már csak 2,13-3,15%-os szinten fialtathattuk. Az év elején a többletfeltételek teljesítése esetén több mint 2%ponttal magasabb kamatot érhettünk el, azonban ez a különbség az év végére 1%-ra apadt.

Mit mutat meg a reálkamatláb?

realkamat_2013A reálkamat a megtakarításunk infláción felüli része. Azt mutatja meg, hogy a pénzromláson felül ténylegesen mennyivel nőtt a befektetésünk értéke. A tavalyi év során a legjobban kiválasztott betéteken akár 5%-ot is meghaladó reálkamatot érhettünk el, ami régiós szinten is kimagasló eredmény.

De ha mindez nem elég

Ennek ellenére sokan elégedetlenek az aktuális betéti kamatszinttel és olyan megtakarítási formát keresnek, ahol nominálisan (számszerűen) magasabb hozamot érhetnek el. Számukra az időtáv és/vagy a kockázati szint növelését javasoljuk. A megcélzott magasabb hozamszint eléréséhez viszont már legalább mérsékelt kockázatvállalás szükséges. Az utóbbi időben ehhez ideális megoldást kínál a lakosság körében növekvő népszerűségnek örvendő befektetési alapok garmadája.

A neked leginkább megfelelő befektetési alap kiválasztásához bátran használd kalkulátorunkat!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

2018. 06. 18.

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai....

A párnacihánál biztosabb helyet is találhatsz a pénzednek!

2018. 04. 26.

Az alacsony kamatok következtében sokan döntenek úgy, hogy a bankszámlájukon hagyják a felhasználatlan pénzösszegeket, vagy éppen készpénzben tartják azt. Ennek nyilvánvalóan megvannak a biztonsági kockázatai, ráadásul nem feledkezhetünk meg a...

Mindenünket elviszi az infláció?

2018. 03. 15.

Alattomos az infláció, mert szinte észre sem vesszük, de két évtized után könnyedén elviheti a pénzünk értékének közel felét. Egy egyszerű példán mutatjuk be, hogy mennyire kell odafigyelni az áremelkedésre....

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.