Betöltés
loading

Közeleg az adóbevallás határideje: százezres összegek sorsa dől most el!

Már csak néhány nap van hátra a 2019-es évi adóbevallásokra vonatkozó határidőig. Ennek apropóján összegyűjtöttük, mit érdemes tudni az idén elérhető SZJA-visszatérítési lehetőségekről. Akik mindent ki tudnak használni, ők akár több százezer forintot is nyerhetnek ezen a módon. (Süle-Szigeti Bulcsú írása)

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Mit jelent az adóvisszatérítés?

Az adóbevallás határideje egyben az adó-visszaigénylések határidejét is jelenti: a különböző privát megtakarítási számlák kapcsán van lehetőség a tárgyévi személyi jövedelemadó egy részének vagy egészének visszaigénylésére, melynek mértéke jellemzően az éves befizetések 20%-a. Akik minden tekintetben jogosultak a maximális összegre, most akár 280 000 forint visszatérítését is kérelmezhetik. A korábbi évek tapasztalata szerint sajnos nagyon sokan megfeledkeznek erről a lehetőségről, és bár jogosultak lennének rá, mégsem élnek vele. Az ő arányuk a felmérések szerint évről évre az érintettek kb. egyharmada.

Kik jogosultak az adóvisszatérítésre?

Az állam ezzel a lehetőséggel a lakosok öngondoskodását igyekszik ösztönözni, ezért SZJA-visszatérítésre alapvetően mindenki jogosult, aki 2019-ben fizetett személyi jövedelemadót, azaz bejelentett munkabérrel vagy pl. ingatlan bérbeadásából származó jövedelemmel rendelkezett. Az SZJA-kulcs jelenleg egységesen 15%, tehát a jövedelem nagyságától függetlenül mindenkire ekkora teher nehezedik, és mindenki egy bizonyos limitig (de legfeljebb az általa befizetett adó mértékéig) tud élni a lehetőséggel.

Hogyan vehető igénybe az adóvisszatérítés?

Négy nagy kategóriája van azoknak a nyugdíj-megtakarítási konstrukcióknak, amelyek magukban hordozzák ezt a lehetőséget: a nyugdíjbiztosítások, a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ), az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az önkéntes egészségpénztárak és önsegélyező pénztárak. Akik rendelkeznek ezek közül valamelyikkel, ők most minden tavalyi befizetésük után igényelhetnek 20%-os mértékű személyi jövedelemadó-visszatérítést.

Mennyi pénzt lehet visszakapni ilyen módon?

Az egyes konstrukciók kapcsán visszaigényelhető összegnek mindig van egy felső korlátja, és ez mindegyik esetben eltér: a különféle pénztárakra (egészségpénztár, önsegélyező pénztár, önkéntes nyugdíjpénztár) együttesen legfeljebb 150 000 forint igényelhető évente, a nyugdíjbiztosításra 130 000 forint, a NYESZ után pedig 100 000 forint. Ha ezeket mind összeadnánk, akkor elvileg 380 000 forint jöhetne ki, de a törvény értelmében ezeket nem lehet egymástól függetlenül mind kihasználni: a három típussal összesen 280 000 forint az elérhető maximum. Bár ez kevésbé életszerű, de fontos megjegyeznünk, hogy alsó határ is létezik: évente 1 000 forintnál alacsonyabb összeg nem kerül kifizetésre.

Hol kell nyilatkozni ezirányú szándékunkról?

A NAV automatikusan elkészítette a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, amelyet az ügyfélkapun keresztül, az eSZJA-portálon lehet megtekinteni. Ennek 144-148. sorig terjedő része szolgál az adóvisszatérítési rendelkezések megtételére, melyeket a számlavezető szolgáltatók igazolása alapján kehet kitölteni. Ha valakinek nincs ügyfélkapuja, neki az adóbevallásának ugyanezen soraiban kell ezt megtennie, majd azt papír alapon kell eljuttatnia a NAV területileg illetékes irodájába. A május 20-i határidő kivétel nélkül mindenki számára jogvesztő.

Mikor és hová érkezik meg az adójóváírás?

A jogosan visszaigényelt összeg kifizetésére a NAV a bevallás leadásától számított 30 napon belül kerít sort. Az utalás az adózó rendelkezése alapján az ő pénztári számlájára érkezik, vagy nyugdíjbiztosítási szerződés esetén az ott megtakarított egyenleghez kerül jóváírásra az összeg.

Kik nem fogják megkapni az adóvisszatérítést?

Kizáró ok az adóvisszatérítés kifizetésénél, ha valaki formai hibát vét az adóbevallás benyújtásakor (pl. elfelejti aláírni vagy rosszul tölti ki), valamint az is, ha az illetőnek fennálló adótartozása van. Ezek a hibák általában korrigálhatók, így az adózó jogosulttá válhat a jóváírásra.

Ha szeretnél nyugdíj-megtakarítást kötni, akkor használd a Bankmonitor Kalkulátorát, amely megmutatja milyen előnyöket érhetnél el egy ilyen megtakarítási formával.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan működnek a nyugdíjcélú megtakarítások mögötti befektetések?

A nyugdíjmegtakarítások mögött minden esetben befektetések találhatók. Ezért, aki nyugdíjcélú előtakarékosságban gondolkodik, annak érdemes szem előtt tartania a befektetésekkel kapcsolatos szempontokat is. Összefoglaljuk, hogy jelenleg milyen lehetőségek közül lehet választani,...

Blogajánló
 • alapblog Esik a magukat beoltani szándékozók aránya az USA-ban

  Érdekes ez az ábra, amin az látszik, hogy már jóval kevesebben oltatnák be magukat, mint tették volna májusban. Kérdés, hogy ez minek a leképződése. Csak... The post Esik a magukat beoltani szándékozók aránya az USA-ban appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?

  Ebben a bejegyzésben az egyes költségvetéstervező és költségkövetésre használt rendszereket szeretném sorba venni. Bemutatom az egyes módszerek előnyeit és hátrányait, majd bemutatom a saját fejlesztésű rendszerem is. A téma nem egyszerű, de igyekszem rövidre fogni. Ha nem olvastad el, hogy milyen egy jó költségkövetés, akkor kattints ide. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne Tovább olvasom "A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?" → The post A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet? appeared first on KonyhaKontrolling.