Betöltés

Közös számlának túros a háta

szerző: Bankmonitor.hu
2013-10-18

Milyen lehetőségeink vannak az ügyintézésre, ha közös számlánk van párunkkal, de ő tartósan külföldön tartózkodik? Milyen jogokat gyakorolunk a számla felett tulajdonos vagy meghatalmazottként? Ezekre a gyakran felmerülő kérdésekre keressük a válaszokat!

Sokszor kérdezik tőlünk, hogy hogyan tudok ügyeket intézni akkor, amikor közös számlám van a férjemmel, de ő most külföldön dolgozik. Mi a teendő, ha meghatalmazott vagyok a nagymamám számlája felett, de elhunyt a nagyi. Először is azt kell tisztázni, hogy a két fogalom nem ugyan az. 

Nézzük sorban, hogy egy számlához ki férhet hozzá!

A legtisztább jogviszony, az egyedüli tulajdonos vagy „banki nyelven” kizárólagos rendelkező. Ilyenkor a számlán lévő pénzhez csak a számla tulajdonosa férhet hozzá senki más. Nem kérdéses, hogy ilyen esetekben kié a számlán elhelyezett pénz.

Az már egy másik szituáció, ha többen is hozzáférhetnek az adott számlához. A gyakorlatban ez úgy képzelhető el, hogy

 • egy tulajdonosa van a számlának, és a többi számlahasználó már csak meghatalmazott (rendelkező),
 • vagy többen (akár mindenki) közösen tulajdonolják a számlát.

A lényegi különbség a tulajdonos és a meghatalmazott között a mindennapokban ritkán domborodik ki. A meghatalmazott is utalhat a számláról, pénzt vehet fel, látja az egyenleget, költéseket, stb.

Mégis mi a különbség a tulajdonos és a meghatalmazott között?

Leegyszerűsítve: a számlatulajdonos jogilag tulajdonolja a számlán lévő pénzt, míg a meghatalmazott, csak használhatja azt. Általában akkor szembesülnek a különbséggel, amikor a meghatalmazott szeretne egy újabb meghatalmazottat rendelni a számlához, és ez nem lehetséges, ugyanis szerződésmódosítást érintő ügyekben nem járhat el.  Sőt az is elképzelhető, hogy a meghatalmazott nem kapott teljes körű meghatalmazást. A tulajdonos rendelkezése alapján, ugyanis lehetséges, hogy csak egy adott számlához fér hozzá.

Vegyünk néhány életszerű példát

Apa a számlatulajdonos Anya a meghatalmazott, és az immár nagykorú gyereküket szeretnék meghatalmazni. Ilyenkor hiába fárad be Anyuka a gyermekkel a bankba, ezt nem tudják elintézni. Ehhez mindenképp Apa kell. Ő az, aki eldöntheti, hogy kinek ad meghatalmazást a számlája felett, és kinek a meghatalmazását vonja vissza. A számlát is csak ő tudja bezárni. Ha valami történik vele (és ez a bank tudomására jut), akkor a számlát a hagyatékig zárolják. Ilyenkor a meghatalmazott sem tud pénzt felvenni, utalni. Meg kell várni a hagyatéki eljárás eredményét, azaz, hogy ki örökölte az adott számlán lévő pénzt. Majd csak ezután kerül az ő nevére a számlán lévő összeg.

Más a helyzet, ha Apa és Anya mindketten tulajdonosok, és mindketten önállóan is rendelkeznek a számla felett. Ilyen esetben elég csak egyiküknek jelen lenni a gyermekükkel a meghatalmazáshoz.  Megkötések azonban itt is vannak. Például egyedül nem zárhatja be a közös számlát egyik tulajdonos sem, illetve valamelyikük halála esetén ugyanúgy zárolják (jobb esetben csak az összeg felének erejéig) a számlát a hagyatéki eljárás végéig.

Társtulajdonosok esetén választhatják a tulajdonosok az együttes rendelkezést is. Ilyenkor Anya és Apa aláírása kell minden egyes dokumentumra, egymás nélkül nem tudnak semmit sem intézni. Bármelyikükkel történik valami, a zárolás ugyanúgy megtörténik a számla felett. (Érdemes megjegyezni, hogy van olyan bank, akinél társtulajdonos egyáltalán nem létező kategória. Fontos tudni azt is, hogy az adott bank szabályzataitól függ, hogy milyen jogokkal rendelkezik a tulajdonos, és milyennel a meghatalmazott. Magának a meghatalmazás mikéntjét is szabályozzák.)

Hogyan kerülhető el a számla zárolása?

Ha a tulajdonos, vagy társtulajdonos elhalálozik, akkor a banknak kötelező a számlát zárolni, amint arról tudomást szerez. Ha előrelátóak vagyunk, egy-két ezer forint ellenében ezt elkerülhetjük.
A megoldás kulcsa a haláleseti rendelkezés. Ezzel a tulajdonos megadhatja, hogy halála esetén kié legyen (és milyen arányban) a számlán lévő pénz. Így az összeg nem képezi hagyaték részét és nem kerül be a hagyatéki eljárásba. Ilyenkor a személyazonosság igazolásával az összeg a halálesti kedvezményezettet, adott esetben kedvezményezetteket illeti meg. 

A fentiek tükrében fontos tudnunk, hogy milyen jogviszonyban szerepelünk egy adott számlán. Lehet, hogy meghatalmazottként, lehet, hogy tulajdonosként, de mindenképp fontos, hogy tisztában legyünk a státuszunkkal. Ha pedig be szeretnénk biztosítani, hogy szeretteink pénzhez jussanak halálunk esetén, akkor mindenképp érdemes haláleseti kedvezményezettet megadni.

De ennyire ne szaladjunk előre! Elsőként szerződjünk egy kedvező számlacsomagra, amit könnyen megtalálhatunk a számlacsomag-kalkulátor segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

2 Hozzászólás

 1. Nóra

  T.Cím!
  Tanácsukat szeretném kérni. Közös bankszámlánk van a lányommal, mivel hitelt vett fel és én vagyok a kezese. Az utóbbi időben nem tudok hozzáférni a nyugdíjamhoz, mert leveszi róla az összes pénzt.Kérdésem, mit tehetek ebben az esetben,meg tudom-e szüntetni a közös folyószámlát, úgy, hogy továbbra is maradok a kezese, de nem tud hozzáférni az én saját pénzemhez.
  Köszönettel várom a válaszukat.Nóra

 2. Nóra

  Nem kapok választ?

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

A svédek megmutatják, hogyan kell bankot csinálni!

2016. 06. 07.

Nincs elegáns és drága székház a belvárosban. Nincs széleskörű fiókhálózat: az átlagos ügyfél ugyanis mindent elintéz online, mindössze 5 évente egyszer jelenik meg a bankfiókban. Így a korábbi alkalmazottak 65%-a...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.