loading

Közös tulajdonú bankszámlát keresel? Van rá megoldás!

Számlanyitáskor sok ügyfélben felmerül a kérdés: vajon nyithatok-e párommal közös bankszámlát? Erre a kérdésre a legtöbb banknál nemleges választ adnak, ugyanis ekkor az adott számlának kettő tulajdonosa lenne, melyet a hitelintézetek többsége nem enged. Arra viszont mindegyiknél van lehetőség, hogy az egyetlen számlatulajdonos mellett további, a számla felett rendelkező személyeket adjunk meg. Mi azonban találtunk olyan bankot is, amelyik engedi, hogy egy számlának nem egyetlen, hanem akár kettő tulajdonosa is lehessen.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A számlatulajdonosok jogai

A közös tulajdonú számlák esetében mindkettő számlatulajdonos azonos jogokkal bír a számlával kapcsolatban. A másik fél hozzájárulása nélkül vehetnek fel pénzt, utalhatnak, számlához kapcsolódó szolgáltatásokat kérhetnek a saját nevükre. Viszont csak együtt intézhetik egy számla felett rendelkező harmadik személy banknál történő megjelölését ugyanúgy, mint részére a bankszámlához kapcsolatos szolgáltatások igénylését. Ezen kívül folyószámla hitelkeretet is csak együtt tudnak kérni a banktól, és a szerződést is csak együtt módosíthatják. Egyik számlatulajdonos sem határozhatja el, hogy egyedül megszünteti a közösen fenntartott számlát. Ha valamiért meg szeretnék ezt tenni, együtt kell megtenniük.

Számlatulajdonosok és rendelkezők

A számlatulajdonosok és a rendelkezők jogai merőben eltérőek egymástól. Egy rendelkező önállóan nem kérhet a számlához szolgáltatásokat, mivel ehhez a számlatulajdonos hozzájárulása is szükséges. Azt is tudni kell, hogy amennyiben a rendelkező teljes körű meghatalmazást kap a számlához, akkor arról bármennyi pénzhez hozzáfér mindaddig, amíg ez a meghatalmazást vissza nem vonja a tulajdonos. A számlatulajdonos ugyanis bármikor megvonhatja a rendelkezőktől a banknál korábban megadott engedélyeket, így kérésére rendelkezőt bármikor törölhetnek a rendszerből. Innentől a korábbi rendelkező nem tud semmilyen ügyet intézni a számlával kapcsolatban.

Mi volt a probléma?

Évekkel ezelőtt a bankok egymás után szüntették meg a közös tulajdonban lévő számlák megnyitásának lehetőségét. Ennek oka főleg abban keresendő, hogy a közös tulajdonú számlák nagy bonyodalmat okozhattak abban az esetben, ha az egyik tulajdonos elhalálozott. A legnagyobb baj nem is az örökösök pénzhez jutásánál merülhetett fel, hanem inkább azzal, hogy a még élő számlatulajdonos nem férhetett hozzá a számlán lévő pénzéhez.

Haláleset

Általános esetben, amikor a bank tudomást szerez a számlatulajdonos haláláról, a számla zárolásra kerül, és a jogerős hagyatékátadó végzés meghozataláig nem fizethető ki a rajta lévő pénz. Amennyiben még van olyan közös tulajdonú bankszámla, ami régebbi nyitású, és nem volt megjelölve haláleseti kedvezményezett, akkor előfordulhat, hogy az egyik számlatulajdonos halálakor az egyenleg 50%-át zárolják, és ez lesz része a hagyatéki eljárásnak.

Haláleseti kedvezményezett

Ennek kivédésére azt szokták csinálni, hogy a tulajdonosok vagy egymást, vagy egy harmadik személyt tesznek meg haláleseti kedvezményezettnek. Ekkor a bankszámla nem képezi a hagyatéki eljárás részét, és az egyik tulajdonos elhalálozása esetén a haláleseti kedvezményezett hozzáfér a pénzhez. A fentiek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a hitelintézetek többsége nem hagyta nyitva a közös számlatulajdonlás lehetőségét.

Hol tudsz közös tulajdonú számlát nyitni?

Közös tulajdonú számlát jelenleg például a Gránit Banknál tudsz nyitni. Azonban el kell mondani, hogy a fentiek miatt érdemes lehet meggondolnod, hogy vállalod-e a közös számla okozta lehetséges komplikációkat és feszültségeket.

Nézd meg a Bankmonitor részletes bankszámla kalkulátora segítségével, hogy melyik bankszámla tetszik Neked a legjobban!

Kapcsolódó tartalmak
siker
Nagyon jó hír érkezett a Revolut számlásoknak!

Múlt hónapban A Revolut e-mailben értesítette a magyar felhasználókat arról, hogy módosítják a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Most egy új levélben arról tájékoztatnak, hogy elmarad a...

Újabb magyar banknál érhető el az Apple Pay

Már a Budapest Banknál is elérhető az Apple Pay fizetési szolgáltatás, így elég az iPhone telefont vagy az Apple Watch okosórát az üzlet POS termináljához tartani az érintésmentes bankkártyás fizetéshez. ...

Blogajánló
  • alapblog Legjobb külföldi és magyar podcastok

    Mi is az a podcast? A podcastet talán a rádióadás szóval lehet leginkább leírni, de valahogy úgy viszonyulnak a rádióműsorhoz, mint a Netflix a TV-műsorhoz....

  • KonyhaKontrolling Máglyára a gazdagokkal?

    A vagyon, a vagyoni különbség gyakori téma mind itthon, mind máshol a világban. Sokan ezt állítják be minden probléma okozójának. Pedig már írtam arról, hogy a legnagyobb vagyoni különbséget úgy lehet elérni, ha mindenkit visszaállítunk az alapvonalra. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat, illetve Tovább olvasom "Máglyára a gazdagokkal?"...

  • Haszon.hu Bitcoint követelnek, de magyarul nem tudnak az emailes zsarolók

    A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló üzenetet kaptak. A hosszú, magyar nyelven megfogalmazott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte:...