loading

Közös tulajdonú bankszámlát keresel? Van rá megoldás!

Számlanyitáskor sok ügyfélben felmerül a kérdés: vajon nyithatok-e párommal közös bankszámlát? Erre a kérdésre a legtöbb banknál nemleges választ adnak, ugyanis ekkor az adott számlának kettő tulajdonosa lenne, melyet a hitelintézetek többsége nem enged. Arra viszont mindegyiknél van lehetőség, hogy az egyetlen számlatulajdonos mellett további, a számla felett rendelkező személyeket adjunk meg. Mi azonban találtunk olyan bankot is, amelyik engedi, hogy egy számlának nem egyetlen, hanem akár kettő tulajdonosa is lehessen.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A számlatulajdonosok jogai

A közös tulajdonú számlák esetében mindkettő számlatulajdonos azonos jogokkal bír a számlával kapcsolatban. A másik fél hozzájárulása nélkül vehetnek fel pénzt, utalhatnak, számlához kapcsolódó szolgáltatásokat kérhetnek a saját nevükre. Viszont csak együtt intézhetik egy számla felett rendelkező harmadik személy banknál történő megjelölését ugyanúgy, mint részére a bankszámlához kapcsolatos szolgáltatások igénylését. Ezen kívül folyószámla hitelkeretet is csak együtt tudnak kérni a banktól, és a szerződést is csak együtt módosíthatják. Egyik számlatulajdonos sem határozhatja el, hogy egyedül megszünteti a közösen fenntartott számlát. Ha valamiért meg szeretnék ezt tenni, együtt kell megtenniük.

Számlatulajdonosok és rendelkezők

A számlatulajdonosok és a rendelkezők jogai merőben eltérőek egymástól. Egy rendelkező önállóan nem kérhet a számlához szolgáltatásokat, mivel ehhez a számlatulajdonos hozzájárulása is szükséges. Azt is tudni kell, hogy amennyiben a rendelkező teljes körű meghatalmazást kap a számlához, akkor arról bármennyi pénzhez hozzáfér mindaddig, amíg ez a meghatalmazást vissza nem vonja a tulajdonos. A számlatulajdonos ugyanis bármikor megvonhatja a rendelkezőktől a banknál korábban megadott engedélyeket, így kérésére rendelkezőt bármikor törölhetnek a rendszerből. Innentől a korábbi rendelkező nem tud semmilyen ügyet intézni a számlával kapcsolatban.

Mi volt a probléma?

Évekkel ezelőtt a bankok egymás után szüntették meg a közös tulajdonban lévő számlák megnyitásának lehetőségét. Ennek oka főleg abban keresendő, hogy a közös tulajdonú számlák nagy bonyodalmat okozhattak abban az esetben, ha az egyik tulajdonos elhalálozott. A legnagyobb baj nem is az örökösök pénzhez jutásánál merülhetett fel, hanem inkább azzal, hogy a még élő számlatulajdonos nem férhetett hozzá a számlán lévő pénzéhez.

Haláleset

Általános esetben, amikor a bank tudomást szerez a számlatulajdonos haláláról, a számla zárolásra kerül, és a jogerős hagyatékátadó végzés meghozataláig nem fizethető ki a rajta lévő pénz. Amennyiben még van olyan közös tulajdonú bankszámla, ami régebbi nyitású, és nem volt megjelölve haláleseti kedvezményezett, akkor előfordulhat, hogy az egyik számlatulajdonos halálakor az egyenleg 50%-át zárolják, és ez lesz része a hagyatéki eljárásnak.

Haláleseti kedvezményezett

Ennek kivédésére azt szokták csinálni, hogy a tulajdonosok vagy egymást, vagy egy harmadik személyt tesznek meg haláleseti kedvezményezettnek. Ekkor a bankszámla nem képezi a hagyatéki eljárás részét, és az egyik tulajdonos elhalálozása esetén a haláleseti kedvezményezett hozzáfér a pénzhez. A fentiek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a hitelintézetek többsége nem hagyta nyitva a közös számlatulajdonlás lehetőségét.

Hol tudsz közös tulajdonú számlát nyitni?

Közös tulajdonú számlát jelenleg például a Gránit Banknál tudsz nyitni. Azonban el kell mondani, hogy a fentiek miatt érdemes lehet meggondolnod, hogy vállalod-e a közös számla okozta lehetséges komplikációkat és feszültségeket.

Nézd meg a Bankmonitor részletes bankszámla kalkulátora segítségével, hogy melyik bankszámla tetszik Neked a legjobban!

Kapcsolódó tartalmak

Költözöl? Ez a bankszámla költségeidre is hatással lehet!

Az ember lakásvásárláskor, költözéskor ritkán gondol a bankszámla költségeire. Pedig az új lakóhely miatt megváltozó bankolási szokások hatással lehetnek számlánk díjára is. Emiatt persze nem fogunk máshova költözni, másik lakást...

ingyenes-bankszamla

Feleslegesen fizetsz a bankodnak!

Miközben mindenki arra panaszkodik, hogy évente milyen nagy összegeket fizet ki a bankszámlájával kapcsolatos szolgáltatásokra, a többség a kisujját sem mozdítja azért, hogy csökkentse a kiadásait. Pedig egy olvasónknak percek...

Blogajánló
  • alapblog HOLD After Hours különkiadás – A dögunalmas kriptoadás 2. rész

    A kriptodevizákról szóló adásunk második részében többek közt levontuk a tanulságot a Zsiday Viktorral való beszélgetésből, megbeszéljük, hogy valójában miért nincs végtelen kripto-deviza, hogy áll a...

  • KonyhaKontrolling Így költsd el az első milliárdod!

    Az amerikai sportolók a középiskolában és az egyetemen nem kapnak fizetést, de utána egész életük gondtalanul telik, ugye? Sajnos sokszor nem. Sőt, nagyon sok profi sportoló megy csődbe a profi karrierje után. Éppen ezért készít a GQ sports videót arról, hogy hogyan költik el a profi sportolók az első millió dollárjukat (ami ugyan kevesebb, mint Tovább olvasom "Így költsd el...

  • Haszon.hu Drágán veszi a céged az energiát? Itt találhatsz jobb ajánlatot

    A cégek mostantól egyszerűen összehasonlíthatják a villamosenergia-kereskedők aktuális árajánlatait a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal új Energiadíj-kalkulátorával. A kalkulátor nem részrehajló, senkinek sem kedvez, az ajánlatokat a villamosenergia-kereskedők által szolgáltatott főbb, objektív paraméterek alapján hasonlítja össze, ezzel is segítve a fogyasztók tájékozódását. A kalkulátor a villamosenergia-kereskedők nem lakossági felhasználók számára nyújtott érvényes ajánlatai között segít egyszerűen és gyorsan eligazodni, az...