loading

Köztisztviselői ingyen hitel: közel 5 millió Ft ajándék

Két ünnep között írta meg a Népszabadság, hogy a köztisztviselők számára kamatmentes hitelt dolgoz ki a kormányzat. A hitelt lakásvásárlási, bővítési, vagy devizahitel visszafizetési célra lehet felvenni. Milyen előnyt jelent a kamatmentes hitel? 20 év alatt egy 7 millió Ft-os hitel esetében közel 5 millió Ft ajándékot jelent… Megéri felvenni? Mik a kockázatok? Egyáltalán lehet-e kockázatról beszélni egy ilyen ajánlat esetén?

Kiindulás

A köztisztviselők egy kidolgozás alatt álló javaslat értelmében maximum 35 éves futamidőre kamatmentes hitelt vehetnek fel. A hitelt csak azok vehetik fel, akik nem rendelkeznek saját lakással, vagy a hitelfelvétel révén megszerzett összeget devizahitel törlesztésre fordítják. 

Az előnyök: hol van az az 5 millió?

Az átlagos hitelösszeg 7 millió Ft körül mozog, így ezen összegből indultunk ki. Megnéztük, hogy átlagemberként milyen feltételekkel érhető el hitel ma 20 éves időtávra. Vettük a 10 legjobb piaci ajánlat átlagát. Nem csak a legjobbal kalkuláltunk, hiszen az nem biztos, hogy mindenki számára elérhető, a 10 legjobb átlaga azonban egy jó kiindulópont lehet. 

Mint ahogyan az alábbi összehasonlító táblázatunkból látható, átlagemberként 11,9 millió Ft-ot fogunk visszafizetni 20 év alatt, a 6,21%-os THM-mel rendelkező hitel után. Köztisztviselőként a 0%-os kamat miatt 7 millió Ft-ot fogunk visszafizetni. A havi törlesztő az első esetben 48 ezer Ft körül alakulhat, míg a kedvezményes esetben 29 ezer Ft. A törlesztő részletben meglévő különbözet éves szinten 225 ezer Ft!

koztisztv hitel 2014.01.02

Megéri felvenni a köztisztviselői hitelt? 

Még Malackának is… Hiába rendelkezünk ugyanis saját pénzzel az ingatlan megvásárlásához, ha ingyen hitelt kapunk, akkor a saját pénzünket kamatoztathatjuk, és extra jövedelemhez jutunk. Amíg nem negatív a betéti kamat, addig pozitív szaldót eredményez számunkra a hitelfelvétel. 

Amennyiben kilépünk a közszférából és elveszítjük köztisztviselői állásunkat, akkor a hitel piaci kamatozásúvá válik. Egészen addig a kamatkockázatot (az esetleges kamatnövekedés kedvezőtlen hatását is) átvállalja az állam. Természetesen a hitel felvételekor senki nem fogja világosan látni, hogy 20 év múlva is köztisztviselő lesz, de az éves szinten 225 ezer Ft-os ajándék (mely potenciálisan 20 év alatt 4,9 millió Ft) igazán meggyőző érv. 

A köztisztviselői hitel felhasználható lesz devizahitel visszafizetésére is. Ezen hitelcél esetében az adós realizálni fogja a forintgyengülés miatti veszteséget, de megnyeri a jövőre vonatkozóan a kamatmentességet és megszabadul az árfolyamkockázattól.  Hitel sokkal kedvezőbb már nem lehetne, így az eddig megismert koncepció alapján, a féket a túlzott eladósodással szemben a következő szabály hivatott képviselni: a hitel törlesztő részlete nem lehet nagyobb, mint a hitelt felvevő havi keresetének 30%-a. (Ha 20 éves futamidővel és 150 ezer Ft-os nettó fizetéssel kalkulálunk, akkor ez a szabály 10,8 millió Ft-os maximális hitel felvételét teszi lehetővé).

Ha nem a közszférában dolgozol, de a legjobb lakáshitelt keresed, kalkulátorunkkal könnyedén megtalálhatod!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Párhuzamos tranzitállapotok

  “Számomra az írásra a legjobb helyek a repülők, vonatok és repterek. Nem a hotelszobák, hanem a hotelek előterei. Igazán feldob, amikor a repülőmre várok, és...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Minden egy helyen a csok és a lakásfelújítási támogatás  változásairól

  Mind a két rendszerben vannak fontos változások. Mutatjuk a részleteket a Bank360.hu cikke alapján. Több ponton változnak a lakásfelújítási támogatással kapcsolatos szabályok, egyrészt bővül az elszámolható felújítási munkálatok köre a szellőztető rendszer beépítésével, illetve a szennyvíztisztító ülepítő medence létesítésével. Másrészt nem esnek el a lehetőségtől a szolgálati lakásban élők, a változás a már folyamatban lévő igénylésekre is érvényes. További könnyítés...