Köztisztviselői ingyen hitel: közel 5 millió Ft ajándék

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 01. 02.

Két ünnep között írta meg a Népszabadság, hogy a köztisztviselők számára kamatmentes hitelt dolgoz ki a kormányzat. A hitelt lakásvásárlási, bővítési, vagy devizahitel visszafizetési célra lehet felvenni. Milyen előnyt jelent a kamatmentes hitel? 20 év alatt egy 7 millió Ft-os hitel esetében közel 5 millió Ft ajándékot jelent… Megéri felvenni? Mik a kockázatok? Egyáltalán lehet-e kockázatról beszélni egy ilyen ajánlat esetén?

Kiindulás

A köztisztviselők egy kidolgozás alatt álló javaslat értelmében maximum 35 éves futamidőre kamatmentes hitelt vehetnek fel. A hitelt csak azok vehetik fel, akik nem rendelkeznek saját lakással, vagy a hitelfelvétel révén megszerzett összeget devizahitel törlesztésre fordítják. 

Az előnyök: hol van az az 5 millió?

Az átlagos hitelösszeg 7 millió Ft körül mozog, így ezen összegből indultunk ki. Megnéztük, hogy átlagemberként milyen feltételekkel érhető el hitel ma 20 éves időtávra. Vettük a 10 legjobb piaci ajánlat átlagát. Nem csak a legjobbal kalkuláltunk, hiszen az nem biztos, hogy mindenki számára elérhető, a 10 legjobb átlaga azonban egy jó kiindulópont lehet. 

Mint ahogyan az alábbi összehasonlító táblázatunkból látható, átlagemberként 11,9 millió Ft-ot fogunk visszafizetni 20 év alatt, a 6,21%-os THM-mel rendelkező hitel után. Köztisztviselőként a 0%-os kamat miatt 7 millió Ft-ot fogunk visszafizetni. A havi törlesztő az első esetben 48 ezer Ft körül alakulhat, míg a kedvezményes esetben 29 ezer Ft. A törlesztő részletben meglévő különbözet éves szinten 225 ezer Ft!

koztisztv hitel 2014.01.02

Megéri felvenni a köztisztviselői hitelt? 

Még Malackának is… Hiába rendelkezünk ugyanis saját pénzzel az ingatlan megvásárlásához, ha ingyen hitelt kapunk, akkor a saját pénzünket kamatoztathatjuk, és extra jövedelemhez jutunk. Amíg nem negatív a betéti kamat, addig pozitív szaldót eredményez számunkra a hitelfelvétel. 

Amennyiben kilépünk a közszférából és elveszítjük köztisztviselői állásunkat, akkor a hitel piaci kamatozásúvá válik. Egészen addig a kamatkockázatot (az esetleges kamatnövekedés kedvezőtlen hatását is) átvállalja az állam. Természetesen a hitel felvételekor senki nem fogja világosan látni, hogy 20 év múlva is köztisztviselő lesz, de az éves szinten 225 ezer Ft-os ajándék (mely potenciálisan 20 év alatt 4,9 millió Ft) igazán meggyőző érv. 

A köztisztviselői hitel felhasználható lesz devizahitel visszafizetésére is. Ezen hitelcél esetében az adós realizálni fogja a forintgyengülés miatti veszteséget, de megnyeri a jövőre vonatkozóan a kamatmentességet és megszabadul az árfolyamkockázattól.  Hitel sokkal kedvezőbb már nem lehetne, így az eddig megismert koncepció alapján, a féket a túlzott eladósodással szemben a következő szabály hivatott képviselni: a hitel törlesztő részlete nem lehet nagyobb, mint a hitelt felvevő havi keresetének 30%-a. (Ha 20 éves futamidővel és 150 ezer Ft-os nettó fizetéssel kalkulálunk, akkor ez a szabály 10,8 millió Ft-os maximális hitel felvételét teszi lehetővé).

Ha nem a közszférában dolgozol, de a legjobb lakáshitelt keresed, kalkulátorunkkal könnyedén megtalálhatod!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

12 Hozzászólás

 1. easypeel

  25 éve folyamatos munkaviszonyom van. Ezalatt mivel ,hogy dolgozom és csak két gyereket vállaltam semmilyen kedvezmény nem járt.2008-ban lakásfelújítás céljából deviza hitelt vettem fel.
  Mostanra majdnem a duplájára nőtt a törlesztő részletem.Nekem miért nincs ilyen kedvező hitelre lehetőségem??? Szívesen kiváltanám én is a hitelem egy kamatmentesre!!! Ha jól tudom a szegény közalkalmazottak a hozzám hasonlóan termelő munkát végzők adójából élnek!!!!!!!!!

  2014.01.02.20:29

 2. dantetu

  Na ne legyünk már ennyire MAGYARok easypeel.
  Az összes katona a te termelői munkád adójából él!
  Köszönjük!!! Te “hős”….

  2014.01.02.23:06

 3. Lonci

  Milyen jó, hogy nem változik semmi. Csak egymás fikázása folyik, ahelyett, hogy a mindenkinek (nem csak egyes rétegeknek) nyújtanának elfogadható megoldást, Isten bocsáss megfelelő fizetést és akkor láss csodát, megoldódnának a fizetési problémák-

  2014.01.03.10:25

 4. Fogarasi

 5. szilard21

  Házépítésre is igénybe vehető a fent leírt hitel?

  2014.01.05.14:06

 6. asdfg

  easypeel! Előtted is ott (volt) a lehetőség hogy közalkalmazott legyél! Ilyenkor fikázódsz, de amikor az árvíz viszi a házad, és a közalkalmazott megy és rakja a homokzsákot (akár 24 órában is), akkor nem irigyled, igaz? De akkor sem, amikor Te karácsonkyor otthon ünnepelsz, a közalkalmazott pedig dolgozik. A másik, meg lehet nézni a magyarországi kereset közül, a közalkalmazotté a legalacsonyabb. Ezt sem irigyled, ugye?! A különböző törvények által korlázott személyi szabadság jogokat sem irigyled, gondolom! Soroljam még, hogy mennyi mindent nem irigyelsz tőlük? Ja tudom, most jön az, hogy “Ő ezt választotta…”! Tipikus magyar mentalitás, “ha az én tehenem megdöglik, dögöljön meg a szomszédé is”..

  2014.01.05.15:47

 7. mrbandy

  Nos uraim, először is tisztázzuk a dolgokat! A közalkalmazottak nem kapnak kamatmentes hitelt, ez csakis a közszolgálati jogviszonyban dolgozó köztisztviselőkre, kormánytisztviselőkre és egyenruhásakra vonatkozik. Hiába dolgozok én is a központi közigazgatásban, mivel csak egy egyszerű kis közalkalmazott vagyok, így rám nem vonatkozik ez a kedvezmény sajnos, ahogyan a többi közalkalmazottra sem, pl. a tanárokra. De ha esetleg nem tudom jól, kérem javítsanak ki!

  2014.01.07.17:00

 8. cso61pike

  Engem az érdekelne leginkább, hogy mikorra realizálódik ez a lehetőség. Tudom, választás előtt biztosan, de ennél konkrétabbat tud valaki? Köszönettel!,Engem leginkább az érdekelne, mikorra realizálódik ez a lehetőség. Tudom, választás előtt még biztosan, de ennél konkrétabbat tud-e valaki?

  2014.01.09.16:28

 9. joci

  Kérdéses az időpont, mindenki akivel eddig beszéltem azt mondta, hogy választás előtt ! Engem is nagyon érdekelne, lakás vásárárlás előtt állok és nem mindeg, hogy mennyi a havi törlesztőm. Minden nap nézem a kormány oldalt és különböző oldalakat, de eddig semmi, reménykedjünk !

  2014.02.03.14:50

 10. cvetak@freemail.hu

  Visszaélésre ad lehetőséget! Egy, általam ismert köztisztviselőnek devizahitele volt. Csak volt, mert a szüleitől ajándékba kapott pénzt, és ezzel szabadult a hiteltől. Szóval, semmilyen tartozása nem volt.
  Ezt a főnöknőnek nem mondta el, hanem tovább nyavalygott, hogy ő szerencsétlen mekkora nagy bajban van… A főnöknő megsajnálta…
  Ezután kapott a hivataltól kamatmentes hitelt!
  A pénzt, ha jól sejtem befektette a valamelyik jól jövedelmező befektetési alapba.
  A kamatmentes hitelt viszont gond nélkül a magas béréből törleszti. Magas a bére mert egyetemi végzettsége van, jogász…
  Szóval, ez jó üzlet, állami pénzekből!

  2014.02.09.23:29

 11. cvetak@freemail.hu

  Még egy lehetőség a visszaélésre, de erről csak hallottam: egy köztisztviselő hölgy és a férje úgy döntöttek, hogy beépítik a családi házuk tetőterét, mivel 3 gyermekük van, és kell a hely…
  Pénzük bőven van, mivel a férj egy sikeres vállalkozó. És, néhány éve örököltek is egy vidéki házat, amit eladtak, a pénzt valahol befektették.
  Szóval, pénz bőven van, de ezt a hölgy a munkahelyén nem mondja el senkinek. Ellenőrizni pedig szinte lehetetlen, mivel a férj az édesapja nevén futtatja a vállalkozást.
  A munkahelyén megsajnálják a hölgyet, mivel úgy látják hogy a 3 gyermekkel és a férjével nyomorognak a ház 2 szobás földszintjén.
  A kamatmentes hitelt ez esetben is be tudják fektetni valamibe, ami bőven kitejeli a törlesztő részleteket….
  A házat pedig a saját pénzükből megcsinálják!
  Tiszta nyeresség!

  2014.02.09.23:44

 12. originlecso

  Nem kell a támén tovább görcsölni, ez is csak választás előtti ígéret marad. Már közölték, hogy nem csinálják meg. Köztisztviselő vagyok, se házam, se vagyonom, így nekem tényleg segített volna ez a hitel, (mint sok más köztisztviselőnek is) de bizonyosan itt is, mint minden rendszerben megtalálják az utat azok, akik vissza akarnak, vagy tudnak élni a lehetőséggel, de nem hiszem hogy célra vezet itt ez a sárdobálás.,Nem kell a támén tovább görcsölni, ez is csak választás előtti ígéret marad. Már közölték, hogy nem csinálják meg. Nekem tényleg segített volna, mint sok más köztisztviselőnek is, és bizonyosan itt is, mint minden rendszerben megtalálják az utat azok, akik vissza akarnak, vagy tudnak élni a lehetőséggel, de nem hiszem hogy célra vezet itt ez a sárdobálás. Egy köztisztviselő.

  2014.02.24.16:03

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Szaúd-Arábia nyert, amivel nagyon sok pénz jár együtt

2018. 06. 22.

Fontos döntésre jutott az MSCI, az indexszolgáltató jövő nyártól a feltörekvő piaci indexébe teszi Szaúd-Arábiát. Óriási pénz érkezhet intézményi befektetőktől jövőre az országba, ami jótékony hatással lehet a tervezett olajcég...

Eltörlik a tranzakciós illetéket! Részben.

2018. 06. 21.

2019. január 1-jétől mentesülnek a pénzügyi tranzakciós illeték alól a lakosság által bonyolított átutalások, utalásonként 20 ezer Ft-ig. Megvizsgáltuk, mennyit jelent ez egy aktív számlahasználó ügyfél esetében.  Nézd meg aktuális...

Rákattantak az emberek a mobilfizetésre

Már öt kereskedelmi banknál is elérhető Magyarországon a mobilfizetés, a tavalyi évhez képest brutális növekedés következett be a bolti fizetésekkor. Úgy látszik, hogy a plasztikkártya helyett sokan a mobiljukat használják...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.