loading
Hírdetés

Külföldi jövedelemmel magyar lakáshitel?

Fülöp Norbert
szerző: Fülöp Norbert

Akár 600 ezer magyar keresheti a kenyerét egy másik EU tagországban, többnyire Ausztriában, Németországban illetve Angliában. Közülük sok a magyar lakcímmel rendelkező ingázó, de a távolabbi országokban életvitelszerűen élők közül is bizonyára sokan tervezik, hogy egyszer majd hazajönnek, amihez jó alap egy magyarországi ingatlan. De hogyan juthat valaki külföldi jövedelemmel magyar lakáshitelhez? Lehetséges ez egyáltalán?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Van egy jó és három rossz hírünk. Kezdjük a jóval! Ha ingázik valaki, vagyis magyarországi lakcímmel rendelkezik, de átjár dolgozni a határ jobban fizető felére, akkor elvileg semmi akadálya nincs annak, hogy lakáshitelhez jusson.

Persze, szüksége lesz néhány dologra:

  • lakcímkártyára
  • adókártyára
  • 3 hónapnál hosszabb folyamatos munkaviszonyra. Ez a minimális elvárás, de külföldön dolgozók esetében sok bank inkább 6 havi folyamatos munkaviszonyt kér.
  • Többnyire határozatlan idejű munkaszerződésre, jövedelemigazolásra. A bankok azért szeretik jobban a határozott idejű munkaszerződést, mert ez számukra nagyobb biztonságot jelent. Persze itt sincs minden kőbe vésve. Javítja a hitelfelvevő pozícióját például, ha az adott munkahely korábban már meghosszabbította a munkavállaló munkaszerződését, hiszen így nagyobb az esély az újrázásra. Ugyanakkor a pénzintézetek között akadnak, amelyek rugalmasabban kezelik ezt a kérdést, így érdemes pénzügyi tanácsadóhoz fordulni, aki tisztában van az egyes bankok eljárásrendjével. Jó hír, hogy a magyar bankoknak van már angol és német nyelvű munkáltatói formanyomtatványa erre a célra, amelyeket nem kell külön lefordíttatni.
  • 3 havi bankszámlakivonatra, amiből látszik az érkeztetett jövedelem. Ez lehet külföldi bankszámla is, ám az már a hitelező banktól függ, hogy ezen túl mennyire kukacoskodik. Vannak pénzintézetek ugyanis, amelyek elfogadják a netbankból letöltött kivonatot is, míg mások ragaszkodnak a bankfiókban kinyomtatott, bélyegzővel és két aláírással ellátott kivonathoz.
  • Vannak pénzintézetek, amelyek kérik annak az igazolását is, hogy a hiteligénylő nem szerepel az ottani rossz adósokat nyilvántartó rendszerben, vagyis nincs rendezetlen hiteltartozása.

A fenti felsorolásból már kiderülhetett talán a három rossz hír is.

  1. Aki határozott idejű munkaviszonnyal rendelkezik, azok nehezebben juthatnak hitelhez. Ahogy már írtuk, a helyzet azért nem reménytelen, de érdemes lehet szakértő tanácsadó segítségét kérni ebben az esetben a hitel kiválasztásához.
  2. Hasonló a helyzet a cégtulajdonosokkal és az egyéni vállalkozókkal is, így aki ilyen jellegű jövedelemmel rendelkezik, annak az adott országban érdemes pénz után néznie.
  3. Szükséges a magyar lakcímkártya! Ez azért jelenthet problémát, mert hivatalosan egy állandó (főlakcíme) lehet csak egy személynek, így ha valaki külföldön telepszik le, automatikusan elveszíti a magyarországi lakcímkártyáját. Ezért mielőtt így döntesz, számolj ezzel!

A külföldön dolgozók számára előny, hogy a magasabb jövedelem miatt a JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) kevésbé jelent korlátot. Különösen igaz ez az ingázókra, akik lakóhelye Magyarországon van, így a lakhatási költségük alacsonyabb annál, mintha kint kellene szobát vagy lakást bérelniük. A JTM egyébként azt hivatott megmutatni, hogy az adós jövedelmének mekkora részét tehetik ki legfeljebb a hiteltörlesztők. 400 ezer Ft havi nettó jövedelem alatt a kereset 25, 35 illetve 50%-a lehet maximálisan a hiteltörlesztők összege attól függően, hogy 5 éves, 5-10 éves vagy legalább 10 éves kamatperiódusú hitelről van szó. 400 ezer Ft havi jövedelem felett a JTM 30, 40 illetve 60%. (Minél hosszabb ideig rögzített egy hitel kamata, annál kisebb a kamatkockázat, ezért magasabb a JTM.)

Ha kérdésed van, vagy szeretnéd megkeresni a ténylegesen legjobb lakáshitel ajánlatot, akkor a Lakáshitel Kalkulátor kilistázza a számodra legjobb ajánlatokat.

Külföldi jövedelem esetén azonban mindenképp érdemes szakértő tanácsadó segítségét kérned, mert ő pontosan tisztában van az egyes bankok feltételeivel, így számos felesleges kört megspórolhat számodra. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés