Betöltés

Külföldi nyaralás? Bankkártya sem árthat!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-06-28

Akik idehaza aktív bankkártya használók, azok külföldön sem mondanak le a plasztik előnyeiről. A felhőtlen pihenés viszont igényel némi előkészületet az utazást megelőzően, és hogy ne érhessenek meglepetések fontos, hogy tisztában legyünk néhány alapszabállyal a külföldi kártyahasználatot illetően. Ezért segít a Bankmonitor, hogy az álomnyaralás nehogy rémálommá váljon.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Előkészületek az utazást megelőzően

1., Ellenőrizzük bankkártyánk érvényességét

Csekélység mégis számos kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, hiszen nem túl szerencsés, ha csak külföldön döbbenünk rá, hogy a plasztik használhatatlan. Vessünk egy pillantást bankkártyánk előlapjára, ahol két-két számot találunk perjellel elválasztva. Például a 08/20 azt jelenti, hogy 2020 augusztusáig érvényes a bankkártyánk.

2., Az utasbiztosításról se feledkezzünk meg

Külföldre utazni biztosítás nélkül igen nagy felelőtlenség. Ezen nem szabad spórolni, főként, hogy már pár ezer forintos díjért gondtalanul utazhatunk. Persze egyáltalán nem biztos, hogy külön biztosításra van szükség. Érdeklődjünk bankunknál, hogy a bankkártyánkhoz tartozik-e utazásbiztosítás. Ha igen, akkor döntsük el, hogy megfelelő védelmet nyújt-e számunkra. Ha nem tartozik hozzá ilyen, kérdezzünk rá, hogy köthető-e. Amennyiben szimpatikus a bank ajánlata, akkor ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megkössük utasbiztosításunkat, hiszen a legtöbb esetben akár telefon is elintézhetjük.

3., Kérjünk SMS tájékoztatót a kártyaműveletekről

A biztonságos kártyahasználat elengedhetetlen kelléke, amin szintén nem érdemes spórolni. Amennyiben ilyen szolgáltatással még nem rendelkezünk, akkor legalább a külföldi tartózkodás idejére állítsuk be. Így, ha valaki tudtunkon kívül használja a kártyánkat, az gyorsan kiderül és a szükséges intézkedéseket azonnal megtehetjük.

4., Jegyezzük fel bankunk elérhetőségét

Számos olyan élethelyzet adódhat, amikor bankunkkal sürgősen kapcsolatba kell kerülnünk. Arról viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy a „40-es” számok külföldről nem érhetőek el. Ezért az utazás előtt ügyeljünk arra, hogy telefonunkba bankunk elérhetősége nemzetközi számformátumban (+36, vagy 00036) legyen elmentve.

5., Ahhoz, hogy érdemben intézkedhessünk

A bankkártya letiltást leszámítva ahhoz, hogy érdemben intézhessük bankügyeinket telefonon, azonosítás szükséges, mint például egy limitmódosításhoz is. Roppant kellemetlen, ha külföldön döbbenünk rá, hogy az ehhez szükséges titkos kódra nem emlékszünk. Főként, hogy idehaza egyébként egy egyszerű cserével orvosolható a probléma.

+ Bankkártyás tapasztalatok első kézből

Több weboldal, illetve okostelefonra letölthető alkalmazás segítségével is előre tájékozódhatunk, hogy milyen bankkártyás tapasztalatokat szereztek az előttünk ott járók. Ugyan általános érvényű szabály, hogy a kártyatársaság logójával ellátott üzletekben, bankautomatáknál (ATM), stb. bankkártyánk használható, de jól tudjuk, hogy adódhatnak meglepetések.

Hogy ne érhessenek meglepetések…

A külföldi kártyahasználattal kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Az első és legfontosabb, ami tisztázásra szorul, hogy a külföldi bankkártyás vásárlásnak nincs külön költsége. Kizárólag abban esetben lehet ez díjköteles, ha bankunk a kártyás költéseink után amúgy is díjat számít fel.

Szintén gyakori tévhit, hogy a külföldi bankkártyás műveletek elszámolása középárfolyamon történik. Ahogy az utcai valutaváltóknál sem, úgy a bankoknál sincs ez így. Sőt, amikor bankkártyával fizetünk külföldön, akkor akár két váltásnak is részesei lehetünk. Dióhéjban erről annyit, hogy ha eurótól, vagy dollártól eltérő devizanemben vásárolunk, akkor a folyamatban résztvevő nemzetközi kártyatársaság (MasterCard, illetve VISA) is végrehajt egy átváltást. Így fordulhat elő, hogy az elszámolás során két átváltás is történik, amely eredményeként rosszabbul járhatunk, mintha előre pénzváltónál váltottunk volna pénzt az utazásunkhoz. Ez az a helyzet, amiben nehéz okosnak lenni. Hiszen nagyobb külföldi vásárlások előtt érdemes lehet az átváltást pénzváltónál végezni, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy ha fizethetünk bankkártyával, akkor nem indokolt, hogy nagyobb összegű készpénzzel szaladgáljunk, ami biztonsági szempontból egyáltalán nem elhanyagolható.

Lehetőség szerint kerüljük a bankautomatából (ATM) történő készpénzfelvételt külföldön, mert a legtöbb esetben ez horror költségekkel jár. Tizennégy bank sztenderd díjszabása alapján már 100 € felvétele is átlagosan 1.600 Ft körül alakul. A szélsőértékek is említésre méltóak, míg a legjobb esetben nagyságrendileg 500 Ft-ból megússzuk a készpénzfelvételt, addig a legdrágább banknál ez több mint 2.800 Ft-ba kerül.

Nyilván adódhatnak olyan helyzetek, amikor a készpénzfelvétel elkerülhetetlen, de ha mód van rá, akkor külföldön is inkább vásárlásra használjuk a bankkártyánkat. Ha mégis készpénzre van szükségünk, akkor pedig érdemes inkább egyben levenni egy nagyobb összeget, mint több kisebb tételben, így jelentősen csökkenthetőek a költségek.

A fentiekhez szorosan hozzátartozik, hogy több banknál is találunk állandó, illetve időszakos kedvezményeket, amelyek kapóra jöhetnek a külföldi nyaralás alatt. A tavalyi év slágere például a díjmentes, vagy kedvezményes külföldi készpénzfelvételi lehetőség volt, de volt olyan bank, ahol még pénzvisszatérítést is lehetett kapni a külföldi kártyahasználatért. Ezekről tájékozódjunk mindig az utazást megelőzően.

Esetleg még nem rendelkezel bankkártyával? Vagy szívesen lecserélnéd a meglévőt? Bankszámla kalkulátorunk segítségével megnézheted, hogy melyik számlacsomaghoz, melyik bankkártya a legmegfelelőbb! 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

 Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

0 Hozzászólás

 1. lujza

  Sajnos nagyon rossz tapasztalatokkal rendelkezem és senkinek sem ajánlom a bankártya használatát külföldön. Sajnos már több izben indultam családommal nyaralni bankkártyával. Az első fizetés után a bankom letiltotta a bankkártyámat és használni nem lehetett, sőt még a hazaérkezésünk után is kb 2 hét múlva lett felszabadítva a kártya. Bírósági úton próbáltuk igazunkat keresni, de mivel a szerződésekbe apróbetűs részként benne van, hogy a bank bármikor letilthatja, és azt csinál amit akar, természetesen keresetünk elutasításra került. Azóta sem bankkártyánk, se bankun nincs. Mindenkinek ezt ajánlom.
  E pár sor címe lehetne: Küldföldön, kiszolgáltatva, megalázva, pénz nélkül. Köszönjük ….. bank ! Ez nem a reklám helye, de az a bank melyet az Állam nemrég visszavásárolt.
  ,Senkinek nem javaslom a bankkártya használatát külföldön, vigyenek inkább pénzt, és tegyék ott be egy széfbe, onnan költekezzenek. Pénznelkül mentem külfüldre csak bankkártyával és több alkalommal az első vásárlásnál letiltotta a bank. A kártyát felszabadítani, ill újraindítani, még a hazajöveteltől számítva kb 2 hét után sikerült. Bíróságon megtámadtam ez eseteket, és sajnos ezt a bank a szerződésfeltételekben leírva megteheti, kártérítés elutasításra került. Pénznélkül külföldön megaláztatva kiszolgáltatva. Ez lehetne eme pár móndatnak a címe.
  Üdvözlettel Dózsa Jenő

 2. joe.kiss

  Azért nem szabad általánosítani, hogy a bank letilthatja a bankkártyát külföldi használat esetén. Ilyenről most olvasok először, és velem sem fordult elő, pedig legalább 20 éve rendszeresen használok bankkártyákat külföldön is. Akkor készpénzt se vigyen senki, mert arról viszont sokszor hallottam, hogy azt meg ellopták a külföldi üdülés során? Ha kártyaletiltás előfordult, akkor kiutazás előtt érdemes értesíteni a bankot, hogy mely országokban várható kártyahasználat.
  Arra viszont tényleg érdemes odafigyelni, hogy a bank milyen árfolyamot alkalmaz a külföldi kártyahasználat során. Mivel az USD és az EUR esetében a hazai pénzváltóknál akár középárfolam + 2-3 Ft-ért is lehet vásárolni, ez általában jobban megéri, mint kártyát használni külföldön. Mindenféleképpen érdemes ellenőrizni a bank által kártyahasználatnál alkalmazott árfolyamot, mert ez akár középárfolyam + 10-15 Ft is lehet!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Szeretnél kivételezett lenni a bankban? Ezt Neked találták ki!

2018. 10. 08.

A magyarok körében egyre növekszik a nagyobb jövedelemmel és a számottevő vagyonnal rendelkezők száma. A pénzintézetek az átlagos ügyfeleknél jobb jövedelmi helyzetben lévő, vagyonosabb ügyfelek (úgynevezett prémium ügyfelek) számára külön...

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.