Külföldre utazol? Így úszhatod meg a roaming díjat!

 • 2015.04.27.
 • szerző: bankmonitor

Ki ne mérgelődött volna a magas mobilszámla miatt egy külföldi nyaralás után? Ha valaki nem volt elég körültekintő és ugyanúgy használta a telefonját, mint ahogyan itthon megszokta, annak bizony abban a hónapban mélyen a zsebébe kellett nyúlnia. Különösen azok szívhatták a fogukat a számla végösszegét látva, akiknek okostelelon lapult a zsebükben, hiszen nekik nem csak a hívások hanem az internetes adatforgalom díját is ki kellett pengetniük. Utóbbiak pedig gyakran jóval magasabb voltak, mint a hanghívások költsége.

A külföldön használt telefon után a roaming miatt kell többet fizetnünk. Ennek oka nagyon egyszerű: nem a saját, hanem idegen mobilszolgáltató hálózatát használjuk, ami persze nincs ingyen. Akár sms-t küldünk, akár felhívunk valakit, akár az internetet használjuk, mindig fizetnünk kell. Minél messzebb utazunk, annál több szolgáltató kell ahhoz, hogy hívásunk vagy üzenetünk célba érjen, így a díj elvileg egyre magasabb lehet.

Ezen elv alól azonban egy szerencsés kivétel van: az Európai Unió. Brüsszel ugyanis szabályozza a roaming díjakat: meghatároz egy plafont, aminél azok nem lehetnek magasabbak. Ezt a felső határt tavaly nyárra lejjebb is vitték. A hívások díja így 2014. július elejétől 28, az adatforgalom díja pedig 55 százalékkal mérséklődött. Az EU komolyan fontolóra vette, hogy a roaming díjakat néhány éven belül teljesen eltörli, ám ezt a lépést végül elhalasztották. Azaz a külföldi telefonálásért az eddigieknél kevesebbet ugyan, de mégis fizetnünk kell. Ám nem mindenkinek!

Sokat utazol és sokat telefonálsz? Vess egy pillantást az alábbi ajánlatra, amellyel nyaralás alatt drasztikusan csökkentheted telefonszámládat!

A Vodafone ugyanis elébe ment a roamingdíjak csökkentésének és április 1-én olyan tarifacsomagokat dobott piacra, amelyekkel Európában, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban és Törökországban tartózkodva ingyen lehet telefonálni és internetezni. A legfontosabb kérdés persze az, hogy mennyiért? Nos a Red Basic EU 10 ezer forintért biztosít korlátlan roamingdíj nélküli beszélgetést és 500 megabájt adatcsomagot. A Red Medium EU 12 ezerért már 2 gigás adatcsomagot, míg a Red Extra EU 15 ezerért 4 giga adatcsomagot biztosít, ami 2 SIM kártya között meg is osztható.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Az új díjcsomagokra a régebbi ügyfelek is átválthatnak. Esetükben határozatlan idejű szerződés birtokában a tarifaváltás díjmentes, ahogy szerződéshosszabbítás esetén is. Hűségidős szerződés esetében, ha az ügyfél magasabb díjú csomagra vált, akkor az díjmentes, minden más esetben egyszeri 10 ezer forintos költséggel jár a módosítás.

No de mit tegyen az, aki más országba utazik? A Vodafone nekik is vezetett be egy új szolgáltatást, ez a Világjegy. Fix napidíjért korlátlanul telefonálhatunk és sms-t is küldhetünk, sőt valamennyi adatforgalom is jár. Az Amerikára és Afrikára szóló Világjegy naponta 1990 forintba kerül, míg az ázsiai térségben napi 2990 forintért használhatjuk a telefonunkat.

0 Hozzászólás

 • joe.kiss 2015-04-28 01:14:03 - Válasz

  Minimum egy (x) kellett volna a cikk alá, hogy ez fizetett Vodafone reklám. Így viszont a Bankmonitor pártatlansága megkérdőjelezhető: arról ír, amiért megfizetik.

 • pgyp 2015-04-29 21:06:46 - Válasz

  Ráadásul messze nem a legolcsóbb megoldást ajánlja a cikk. A Világjegy ára pedig egy vicc, ennyiért többszáz percet beszélhetünk naponta voippal.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Deglobalizáció működésben

  A 2015-ös csúcshoz képest 2017-re 40%-kal (!) esett az USA-ban tanulni kívánó diákoknak kiadott vízumtömeg – szoros összefüggésben a bevándorlást korlátozni kívánó Trump-elnökséggel és azzal...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.