Lakásfelújítás támogatás nélkül?

Lakásfelújítás támogatás nélkül?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-07 Frissítve: 2022-04-08
 

Rengeteget hallani a népszerű Lakásfelújítási támogatásról, amellyel a munkálatok költségének fele utólag visszatérítésre kerülhet. Ugyanakkor a lehetséges igénylők köréből máris kiestünk, ha nincs gyermekünk, így pedig a támogatás előzetes finanszírozására igényelhető Otthonfelújítási hitelről is le kell mondanunk. Mik lehetnek a legjobb alternatívák az otthon felújítására támogatás nélkül?

Az is elképzelhető, hogy alapvetően jogosultak lennénk a támogatásra, de azért nem vesszük igénybe, mert nem szeretnénk a számlákkal és szerződésekkel bíbelődni, vagy egyáltalán megfelelni a „macerás” feltételeknek. Milyen más úton-módon végezhetjük el a felújítást, korszerűsítést, ha nincs elegendő megtakarítás?

Felújítás személyi kölcsönből – egyszerű, gyors és kiszámítható

A személyi kölcsönt igénylők körében az egyik legnépszerűbb hitelcél a lakásfelújítás. Vitathatatlanul ez a leggyorsabb megoldás a kívánt felújítási munkák finanszírozására, ráadásul mivel a konstrukció jellemzően szabad felhasználású, ha a munkálatok befejezésével marad némi pénz a hitelből, akkor akár még új bútorokra, berendezési tárgyakra is futhatja. Ha pedig mielőbb szabadulni szeretnél a tartozástól, a maradék összegből elő is törlesztheted a kölcsönt (évente egyszer 200 ezer forintig díjmentesen).

Ha tehát nincs megtakarításod, vagy nem elegendő, viszont annál több a felújítási, korszerűsítési feladat az otthonodban, akkor érdemes megismerkedned a személyi kölcsönök előnyeivel és esetleges hátrányával is.

Előnyök

  • Gyors: egy személyi hitel igénylése nem tart hetekig, sőt! A leggyorsabb, online igényléssel akár 24 óra alatt a számládon lehet a kívánt összeg. A folyamat átlagosan is csak néhány munkanapot vesz igénybe. 
  • Egyszerű: a fedezetlen hitelek családjába tartozó személyi kölcsönnél nincs szükség sem önerőre, sem ingatlanfedezetre, a bankok leginkább az igénylő jövedelme alapján határozzák meg a hitelezhetőséget. Ebből kifolyólag jelentős plusz kiadás spórolható meg, nem is beszélve egy sor adminisztratív és utánajárást igénylő feladatról, amik egy támogatás velejárói. 
  • Kiszámítható és biztonságos: a személyi kölcsönök fix kamatozású konstrukciók, a törlesztőrészlet a futamidő alatt végig változatlan marad. Arról nem is beszélve, hogy a fedezetet nem igénylő konstrukciók esetén egy esetleges nemfizetés nem sodorhatja veszélybe a családi otthont.

Árnyoldal

  • A hitelösszeg nem határtalan: egy személyi hitel jellemzően 200 ezer és 10 millió forint között igényelhető, így ha ennél többre van szükség a munkálatokhoz, akkor csak a kimondottan felújítás céljára igényelhető lakásfelújítási jelzáloghitel, vagy a drágább, szabad felhasználású jelzáloghitel jöhet szóba.
  • A futamidő véges: a konstrukció nem igényelhető akármekkora futamidőre (maximum 7-10 év), emiatt a törlesztőrészlet is jellemzően magasabb, mint egy jelzáloghitelnél.
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés

Hirdetés

Lakásfelújításra igényelhető piaci hitel

A lakásfelújítási hitel tulajdonképpen egy olyan jelzáloghitel, amit kizárólag arra a célra fordíthatunk, ami a nevében is szerepel: az ingatlan felújítási munkálataira. Mit jelent ez pontosan?

Hitelezési szempontból felújítás alatt olyan munkálatokat értünk, amelyek az ingatlan állagmegóvását, karbantartását szolgálják. Például ide tartoznak az általános javítási, szerelési feladatok, festés, vakolás, burkolás, régi vezetékek cseréje és minden olyan művelet, amely segítségével megőrizhetjük az otthon esztétikumát, állapotát.

Érvek mellette

  • Kevés önerővel vagy önerő nélkül elérhető: Az ingatlanfedezet miatt jóval kevesebb önerő szükséges, mint egy lakáshitelnél, vagy a felvenni kívánt hitelösszegtől és a fedezeti ingatlan értékétől függően akár saját megtakarítás nélkül is elérhető.
  • Alacsonyabb kamat, hosszabb futamidő: szintén az ingatlanfedezet miatt a bankok jóval kedvezőbb kamatot kínálnak egy jelzáloghitelre, mint például egy személyi kölcsönre. Emellett pedig hosszabb futamidőt is választhatunk (akár 20-25 év), így a törlesztőrészletek is kedvezőbbek lesznek.
  • Rugalmas: Az igényelhető hitelösszeg igen széles skálán mozoghat.
  • Kevesebb kötelezettség: Egy támogatott konstrukcióval ellenben a piaci hitelek esetében nincs utólagos számlabemutatási kötelezettségünk, nem kell vállalkozó szerződést felmutatnunk sem.

Hátulütők, amiket érdemes figyelembe venni

  • Az ingatlanfedezet: Ha a felújítandó ingatlanra van már jelzálogjog bejegyezve, könnyen lehet, hogy nem vehető fel újabb jelzáloghitel, vagy csak annál a banknál, ahol a lakáshitelt is igénybe vettük. Emellett egy esetleges nemfizetés esetén az otthonunk szolgál biztosítékként a banknak, így azt végső soron kényszerértékesítheti.
  •  Költségtervezet bemutatási kötelezettség: az igényléskor rendelkeznünk kell egy költségtervezettel, ami részletesen tartalmazza az elvégzendő munkákat, az anyagokat és azok költségeit.
  • Hosszabb bírálati idő: egy jelzáloghitelt az igénylés benyújtásától számítva 4-8 hét alatt kaphatunk meg. Ezt az időt figyelembe kell vennünk a munkálatok tervezése során.

Munkára fel!

Nem érkezett el a világvége abban az esetben sem, ha nem lennénk jogosultak a Lakásfelújítási támogatásra. Ha nincs elegendő pénzünk otthonunk modernizálására, akkor még mindig igényelhetünk valamilyen piaci kamatozású kölcsönt erre a célra is.

A jelenlegi dinamikusan növekvő anyagárak és munkaköltségek mellett a Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy a költségvetés tervezésekor ráhagyásokkal számoljunk. Érdemes a jelenlegi tervekhez, árakhoz képest akár 20 százalékkal magasabb kiadásokra fedezetet biztosítani. Ezzel a lépéssel az esetleges áremelkedésekre is fel tudnánk – legalább részben – készülni. Ha a munkálatok közben fogyna el a pénzünk, akkor sokkal gyorsabban kellene a szükséges összeget előteremtenünk, ráadásul egy esetleges hitelfelvétel is sokkal nehezebb lenne. (Rövid időn belül a második kölcsönt már sokkal nehezebben adják meg az egyes pénzintézetek.)  

A Bankmonitor kalkulátorai segítenek a tájékozódásban, szakértőink pedig ingyenes segítséget biztosítanak az igénylés és a szerződéskötés teljes folyamatában.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés