loading

Lakásfelújítási támogatás: kinek, mekkora tulajdonrésze lehet az ingatlanban?

A 2021-től elérhető felújítási támogatás egyik feltétele, hogy legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezzen az ingatlanban az igénylő és kiskorú gyermeke. De mit is jelent pontosan ez a szabály? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakásfelújítási támogatásra minden gyermeket nevelő lakástulajdonos jogosult lehet 2021. januárjától, aki otthonát korszerűsíteni, megújítaná. Az elérhető támogatás a felújítási munkálat költségének a fele, legfeljebb 3 millió forint lehet, melyet utólag, a számlák kifizetését követően utal vissza az állam.

Kizárólag saját ingatlan – legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkezni a lakásban – felújítására igényelhető a támogatás. Van ezzel az elvárással kapcsolatban azonban néhány részlet, amivel nem árt tisztában lenni.

A nagykorú gyermek tulajdoni hányada nem számít

A pontos feltétel a jogszabályban így szerepel:

“Az igénylő, illetve kiskorú gyermeke – együttes igénylés esetén az igénylők együtt, vagy kiskorú gyermekeik – a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek.”

Vagyis 50% tulajdoni hányad esetén a család már jogosult lehet a támogatásra, viszont egyáltalán nem mindegy, kié is a szóban forgó tulajdonrész. Nem lesz jogosult például támogatásra a család, ha az ingatlan a 18 életévét betöltött gyermekek tulajdonában van. A jogszabály ugyanis kiskorú gyermeket ír elő, márpedig a 18. életévet betöltött – vagy már házasságot kötött – gyermekek ennek a feltételnek nem felelnek meg. (A támogatásra viszont jogosult lehet a család addig, amíg a gyermek nem töltötte be a 25. életévét.)

Nem mindig számít a házas-, élettárs tulajdoni hányada 

A házas-, élettársak közül nem minősül mindkét fél automatikusan igénylőnek, ehhez az is szükséges, hogy azonos legyen a lakóhelyük. Vagyis a lakcímkártyájukon szereplő állandó lakhelyüknek meg kell egyeznie.

Ha eltér a hivatalos lakhelye a párnak, akkor a pár azon tagja még igényelheti a támogatást, amelyik a felújítandó lakásban lakik hivatalosan. Természetesen elvárás, hogy a kiskorú gyermek is ugyanabban a lakásban éljen. Ha például a pár hölgy tagja él a lakásban a gyermekkel, akkor ő lesz a támogatás egyedüli igénylője is.

Ez azonban azt is jelenti, hogy a férj tulajdoni hányadát nem veszik majd figyelembe a támogatás feltételének vizsgálatakor. Ha ő lenne a kizárólagos tulajdonosa a lakásnak, de nem él hivatalosan – lakcímkártyával igazolhatóan – az ingatlanban, akkor nem lesz jogosult a család a támogatásra.

A haszonélvezeti, özvegyi joggal terhelt ingatlanra is igényelhető a felújítási támogatás

A jogszabály nem tartalmaz semmilyen tiltást, korlátozást az ingatlant terhelő jogokkal kapcsolatban. Vagyis jogosult lehet a család a támogatásra abban az esetben is, ha haszonélvezeti joggal, vagy épp özvegyi joggal terhelt a lakásuk. (Például örökléssel szerezték tulajdoni hányaduk és a túlélő szülő özvegyi joga szerepel az ingatlan tulajdoni lapján.)

Az sem probléma, ha hitelhez kapcsolódó jelzálogjog, vagy elidegenítési és terhelési tilalom (ETT) szerepel a lakáson. Ezek a terhek mellett is jogosult lehet a család a felújítási támogatásra, amennyiben a jogszabályban foglalt feltételeket teljesíteni tudja.

Egyáltalán nem mindegy mikor szembesül a család a problémával

Természetesen a tulajdoni hányaddal kapcsolatos feltétel teljesíthető az igénylés benyújtásáig – sok másik felújítási támogatáshoz kapcsolódó KO feltétellel együtt -, azonban egyáltalán nem mindegy mikor szembesülünk a problémával.

A fenti tulajdoni hányaddal kapcsolatos problémák többféleképpen is orvosolhatók:

 • A nagykorú gyermek, igénylőnek nem minősülő szülő – lakcímkártya szerint máshol lakik – tulajdoni hányadát ajándékozással átruházhatja másnak.
 • Sőt, a szülő bejelentkezhet az ingatlanba, ezzel az ő tulajdoni hányada is számítani fog. Viszont elvárás, hogy legalább 1 éve az ingatlanban lakjanak az igénylők, vagyis a kérelem benyújtása és a bejelentkezés között legalább egy évnek el kell telnie.

Ha ezzel tisztában van a család a felújítási munkálatok tervezése és kivitelezése előtt, akkor nem lehet gond. Egészen más azonban a helyzet, ha csak a kérelem beadásakor szembesülnek a feltételekkel. Ekkor már ugyanis sürgeti az idő a családot, hiszen az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül meg kell igényelniük a támogatást.

Ebben a helyzetben már a kizárólag az ajándékozás jöhet szóba, azonban a földhivatali ügyintézés költséges és időigényes lehet. Márpedig ekkor már a családod sürgeti az idő. Különösen kellemetlen lehet a helyzet, ha a munkálatokra személyi kölcsönt, vagy épp lakáshitelt vett fel a család. Hiszen támogatás nélkül – melyből előtörleszthetnék legalább részben a kölcsönt – az egész hitelösszeget kellene visszafizetniük havi részletekben.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...