Lakáshitel: ezzel a trükkel könnyebb a törlesztés

 • 2016.01.13.
 • szerző: bankmonitor

Egy éve áll rendelkezésre a mai formájában az a lehetőség, hogy a dolgozók cafeteria formájában törlesszék a lakáshitelüket. Ez egy nagyon magas labda nekik, de még az őket foglalkoztató cégeknek is. Kár lenne nem lecsapni. Manapság pedig azokra az adminisztrációs terhekre is van megoldás, amitől sok cég nagyon fázik ebben a témában. Mutatjuk a részleteket.

A Trend Inspiration kutatása szerint a magyar dolgozók 28 százaléka rendelkezik valamilyen lakáshitellel. A 2016-os év elejét veszettül felforgatta az új CSOK, vagy elhíresült nevén a „10+10 millió” bejelentése, úgyhogy a Bankmonitor tippje az, hogy a 28%-os arány növekedni fog. Sokan fognak még idén lakáshitelt felvenni.

Az alábbiakban egy olyan módszert ismertetünk, amit tapasztalataink szerint elég kevesen ismernek, pedig nagyon hasznos, sokkal könnyebb vele a lakáshitel törlesztése. Ha Te is éppen lakáshitel felvételén gondolkodsz, használd bátran a Bankmonitor alábbi kalkulátorát, segíteni fog abban, hogy megtaláld a számodra legjobb megoldást:

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

És akkor jöjjön a maga a tipp. Egy 2014-ben bevezetett, 2015-ben pedig jelentősen átalakított rendszernek köszönhetően a munkavállalók a béren kívüli juttatásaikból, vagy más néven a cafeteria keretükből is törleszthetik a lakáshitelüket. Ezzel a megoldással a munkaadó és a munkavállaló is jól járhat. A munkaadó azért, mert béren kívüli juttatások (BKV bérlet, SZÉP kártya, önkéntes nyugdíjpénztár, stb) formájában olcsóbb fizetni a dolgozóknak, mintha bért fizetnének. Kevesebb utána a közteher. 

Miért jó a lakáshitel cafeteria?

A munkavállaló pedig azért jár jól, ha a cafeteria keretét lakáshitel törlesztésre fordítja, mert ennél a választható elemnél 1-es a szorzó, ami azt jelenti, hogy adómentes. Mindeközben ha a munkaadó által biztosított keretből SZÉP kártyára, önkéntes nyugdíjpénztárba, vagy egyéb hasonló célokra utaltat pénzt, az után 26%-ot adóznia kell.

A Lakáshitel-cafeteria segítségével tehát a munkáltató hatékonyan, kevesebb ráfordításból több pénzt tud adni a dolgozójának. A munkavállaló pedig – az adómentességének köszönhetően – 100 forintnyi támogatásból 100-at megkaphat. Más, kedvező adózású cafeteria juttatás esetben ez az összeg jelenleg csak 74 forint lenne. A Lakáshitel-cafeteria további előnye, hogy akár cafeteria rendszeren kívül is adható.

Sokan szeretnének lakáshitel cafeteria juttatást

Az OTP Bank megbízásából – 1 000 fő megkérdezésével – készült kutatás megmutatta, hogy a Lakáshitel-cafeteria lehet az egyik leginkább motiváló béren kívüli juttatás a munkavállalók számára. A lakáshitellel rendelkező munkavállalók 71 százaléka ugyanis igénybe venne egy ilyen juttatást, ha a munkáltatója biztosítaná számára. Sőt minden harmadik munkavállaló, még új lakáshitel felvételét is megfontolná, ha a munkáltatója nyújtaná ezt juttatást.

De akkor mi a baj ezzel a tippel, miért nem érhető el bárki számára? Röviden: a túlzott adminisztrációs teher.

Cafeteria rendszer üzemeltetéséhez a kisebb cégeknek eleve kevés a szaktudásuk, gyakran inkább akkor sem élnek a lehetőséggel, ha pénzügyileg megérné, mert úgy látják, hogy túl sok az egyéb vesződség vele. A lakáshitel törlesztő cafeteria szabályozását az állam ráadásul úgy alakította ki, hogy a munkaadóknak kell folyamatosan ellenőrizniük, hogy a dolgozóik megfelelnek-e az igénybevétel feltételeinek. Ezért aztán sokan inkább úgy döntenek, hogy nem biztosítják ezt a lehetőséget a dolgozóiknak.

A Bankmonitor mindenkinek csak tanácsolni tudja, hogy érdeklődjenek munkaadójuknál, nem lenne-e valamilyen feltételek mentén hajlandó arra, hogy kialakítsa a cégnél a lakáshitel-cafeteria rendszert. Vannak ma már olyan szolgáltatók a piacon, akik átvállalják az adminisztrációt, mindent elintéznek a lakáshitel-cafeteriával kapcsolatban.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Aktív-passzív, Dropbox, autók és meteoritok világa is az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Hogy tűnnek el a könnyű választások egyre gyorsabban? Ben Graham módszere még...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.