Betöltés

Lakáshitel: januártól 30 ezret is spórolhatsz

szerző: Bankmonitor.hu
2016-01-21

Ha lakáshitellel rendelkezel, az év eleje óta új lehetőség nyílt meg előtted a havi törlesztőd csökkentésére. A jogszabályváltozásnak köszönhetően éves szinten akár több mint 30 ezer forintot spórolhatsz, ha önsegélyező pénztáron keresztül fizeted a hiteled. Ráadásul ez személyenként értendő, tehát például házastársad is igénybe veheti. A trükk egyszerű, de csak egyszer mutatjuk meg!

Jogszabályváltozás

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakat szabályzó törvény egyik fontos változása, hogy idéntől lakáshitel törlesztésre is felhasználhatóak a befizetések. Pontosabban havonta a mindenkori minimálbér 15%-át (jelenleg 16.650 forintot) lehet ilyen célra igényelni. És miért érdemes ezt az éves szinten 200 forint híján 200 ezer forintot egy önsegélyezéssel is foglalkozó pénztáron átáramoltatni?

A matek

Önkéntes pénztári befizetésekre is jár a 20%-os adó-visszatérítés, mint ahogy azt már korábbi cikkünkben megírtuk. Ebből rögtön arra is gondolhatnánk: „De jó, akkor 20%-kal kevesebbet kell fizetnem majd hiteltörlesztésre!” Ám az ördög (mint mindig, most is) a részletekben rejlik:

 • Egyrészt a fentebb említett korlát miatt bármekkora összeget is fizetünk be az önkéntes pénztárunkba, éves szinten maximum 199.800 forintot fordíthatunk hiteltörlesztésre.
 • Másrészt a pénztárak is működnek valamiből, ami neked azt jelenti, hogy a befizetéseidből valamekkora összeg (általában a befizetéseid 6-7%-a) a működési költségre fordítódik. Így az adójóváírásnak körülbelül 75%-a lesz a nyereséged.

Tehát, ha befizetsz közel 200 ezer forintot, akkor egy évben körülbelül 30 ezer forintot nyerhetsz meg. Ám ez többszörözhető, amennyiben a hitelügyletben többen szerepelnek és mindenki így fizeti a hitelét. Különösen igaz ez a házastársakra. Így családi szinten máris 60 ezer forintnyi éves nyereséggel számolhatsz. (Például ennyivel több marad a nyaralásra. )

A legjobb lakáshitelt keresed? Abban is tudunk segíteni!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Amire érdemes felkészülni

Egyéb díjak

A folyamatos befizetésekből levont költségeken felül még találkozhatsz egyéb költségekkel is. Ilyen lehet például a be- és kilépési díj, esetleges kártyadíj. Mivel ezek nem rendszeresen kerülnek felszámításra, így ezzel a fentiekben nem számoltunk. Ám ne lepődj meg, ha az első évben (illetve kártyadíj esetében pár évente) néhány ezer forint költséget felszámolnak a pénztárak!

Várakozási idő

Szintén jogszabályi korlát, hogy első befizetéseink után fél évvel kérhetsz először kifizetést a hitel törlesztésére (akkor viszont az első fél éves befizetéseinket egyben is). Ezzel érdemes számolni, és addig közvetlen a banknak fizetni a törlesztőrészlet egészét.

Késleltetés, túlfizetés

Mivel a befizetéseid után járó 20%-os adójóváírást utólag kapod meg, így az első befizetéseinkhez képest több, mint 1 évvel jutsz a 30 ezer forinthoz. Ráadásul, mivel 199.800 forintnál nem lehet többet hiteltörlesztésre fordítani, így a két lehetőség előtt állsz:

 1. vagy annyival kevesebbet fizetsz be jövőre, hogy az adójóváírás összegét is hiteltörlesztésre tudod fordítani
 2. vagy felhasználhatod másra. Ebben az esetben pénztártól függően akár a patikákban, fogorvosi rendelőkben, optikában, tudsz vele vásárolni vagy iskolakezdési támogatásra, munkanélküliségi „segélyre” is felhasználhatod azt.

Garanciák

Sem a befektetéseket biztosító BEVA, sem a betéteket garantáló OBA nem terjed ki az önkéntes pénztárban kezelt vagyonra. Ezért érdemes alaposan megvizsgálni melyik szolgáltató mellett teszed le a garast. Nem hátrány, ha a pénztár háttere ért a pénzügyekhez.

Ettől függetlenül, ha csak lakáshitel törlesztésre használod, akkor maximum százezer forintot kockáztatsz, maximum fél évig (utána hozzáférhetsz a pénzhez).

Hogyan kezdj neki?

Bár valószínűleg egyre több egészségpénztár fogja alapszabályt módosítani, hogy minél teljesebb körű szolgáltatást nyújtsanak a tagjaiknak, jelenleg mindössze néhány helyen elérhető a szolgáltatás. Ezek közül valamelyikbe kell belépni.

önsegélyező pénztárak hiteltörlesztési lehetőségei

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.