Lakáshitelt nem csak átlag feletti jövedelemmel kaphatsz

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 09. 21.

Szép és jó, hogy alacsonyak a lakáshitel kamatok, azonban a legkedvezőbb hitelkondíciók az átlag feletti jövedelemmel rendelkező adósok kiváltsága – gondolhatnánk. Mire számíthat az, aki alacsonyabb jövedelemmel, vagy kevés, adott esetben 0 Ft önerővel rendelkezik? Számukra is létezik megfelelő megoldás, és kedvezményekre is számíthatnak!

Mi van, ha nem az „álom adós” kategóriába tartozunk?

Az átlag alatti jövedelemmel (ez a KSH adatai szerinte jelenleg havi 159 308 Ft) rendelkezőknek sem kell elkeseredni, ők is ugyanúgy hitelképesek lehetnek, és nem kell hozzá teljesíthetetlen feltételek vállalniuk, vagy szigorúbb előírásoknak megfelelniük. Sőt! A bankok kínálatában már az átlag alatti jövedelem jóváírás esetén is kamatkedvezményben részesülhet a leendő adós, és adott esetben önerő nélkül is megvásárolhatja új otthonát.

Ehhez természetesen a hüvelykujj szabályoknak meg kell felelni, amelyek az alábbiak:

 • az igazolható havi nettó jövedelem maximum 50%-a lehet az összes hiteltörlesztés (ez az egységes MNB szabályozás, azonban a bankok ennél szigorúbbak, általában 30-40%-ig terhelhető a bevétel hiteltörlesztésekkel)
 • az esetlegesen fennálló egyéb hitelek törlesztése pontosan történik (hitelkeretek, hitelkártyák nincsenek a keretösszegen felül terhelve, „túlhúzva”)
 • legalább egy jövedelem munkabér, vállalkozói jövedelem, esetleg végleges öregségi nyugdíj (a GYES, GYED, TGYÁS, családi pótlék önállóan nem elfogadható, csak kiegészítő jövedelmek!)
 • amennyiben önerő nincs, úgy másik, a bankok által elfogadható – legtöbbször tehermentes – ingatlant is fel tud ajánlani az adós (bizonyos bankoknál a CSOK-ból (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) is teljesíthető az önerő) 

Fontos, hogy készpénzes önerő nélkül nem minden banknál valósítható meg az elképzelés!

Milyen kondíciókra számíthatnak az alacsonyabb jövedelmű lakásvásárlók?

Aki átlag alatti jövedelemmel rendelkezik, annak talán még inkább fontos, hogy a lehető legtöbbet kihozza a lehetőségekből és minél kedvezőbb lakáshitelhez jusson. A kínálatban számos banknál találunk olyan lehetőséget, hogy bizonyos feltételek teljesítésekor a hitel éves kamatából adnak kedvezményt. Ezek a feltételek általában teljesíthetők, nem járnak nagy áldozattal, és az összes visszafizetés tekintetében érdemes is a lehetőséggel élni!

Az aktuális lakáshitel ajánlatokat magad is megnézheted az alábbi kalkulátor segítségével!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A teljesség igénye nélkül az alábbi feltételek kapcsolódhatnak egy lakáshitel kamatkedvezményhez, amelyet nem csak az átlag feletti jövedelemmel rendelkezők kaphatnak meg:

 • legalább minimálbér összegű jóváírás a bankszámlán – ez nem jelenti azt, hogy a hitelfelvételhez elég egy minimálbér, de a kedvezményes kamathoz ennyi jóváírás a bankhoz már elegendő,
 • bankkártya használat – pl. bankkártyás vásárlás,
 • meghatározott lakásbiztosítás megkötése – egyébként is kötelező egy lakásbiztosítás a fedezetül szolgáló ingatlanra,
 • bankszámla aktív használata – pl. csoportos beszedési megbízás a törlesztéshez, ami szinte magától értetődő.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.