Lakást cserélnél lakáshitellel a nyakadon? Ez a megoldás!

 • 2016.09.19.
 • szerző: bankmonitor.hu

Teljesen életszerű, hogy egy 10-20 éves lakáshitel futamideje alatt úgy hozza a sors, hogy másik ingatlanba költöznél. Amennyiben úgy tennéd ezt meg, hogy a régi lakást eladod, mert az újra nincs pénzed, és a meglévő lakáshiteled megtartanád és átvinnéd az új lakásra, alaposan fel kell készülnöd. Ennél egyszerűbb megoldás is létezik!

A lakáshiteled futamideje alatt a bank engedélyével kicserélheted a fedezetül felajánlott ingatlant (fedezetcsere). Erre több módon is sor kerülhet:

 1. Már eleve van egy másik ingatlanod, tehát már a neveden van, és arra tennéd át a jelzálogot. Ekkor a bank felbecsüli az új ingatlant, és ha számára elfogadható, akkor átviheted rá a hiteled.
 2. Most vennél egy másik lakást, például mert nagyobba költöznél, és meg tudod venni készpénzből. Az előző ponthoz hasonlóan: értékbecslés, banki engedély és kész.
 3. Most vennél egy másik lakást, de nincs pénzed, tehát el kell adnod a régit, amin ott a meglévő lakáshiteled. Ha ezt a hitelt meg akarod tartani és átvinni a másik lakásra, akkor jönnek a bonyodalmak.

Előbb fizesd ki az új lakást, aztán eladhatod a régit

A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a bank addig sosem törli le a régi ingatlan tulajdoni lapjáról a hitelt, amíg be nem jegyezték azt az új ingatlanra, kvázi nem tudod eladni. Azaz egy ideig mindkét ingatlan a neveden lesz. Ergo anélkül, hogy a régi házadért fizetnének neked, meg kell finanszíroznod az újat. Kis eséllyel fogja bárki kifizetni neked a teljes vételárat úgy, hogy a házadon még banki hitel van…

20160919_fedezetcsere

Amennyiben pénzmozgással nem járó lakáscseréről lenne szó (két tulajdonos elcserélné egymás között az ingatlanát), ugyenez a faramuci helyzet.

Van-e élhetőbb megoldás?

Igen. A régi ingatlant terhelő hitelt a befolyó vételárból visszafizetheted, és utána egy új hitellel veszed meg az új ingatlant. Ehhez először banki igazolást kell kérned a fennálló hiteltartozásról, amelynek összege az adásvételi szerződésben is szerepelni fog. A vételárból kaphatsz foglalót/előleget, majd a régi hitelt kell visszafizetni, és a vételárból fennmaradó részt csak a tehermentesítés után kaphatod kézhez.

Ez a megoldás nem csak, hogy egyszerűbb, de a jelenlegi hiteledet ezáltal akár olcsóbbra is cserélheted!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Természetesen nem mindig éri meg a hitelkiváltós verzió, de ekkor a bonyolultabb megoldás marad.

Amennyiben te már kiszemelted az új ingatlant, a régi ingatlan eladása közben az új hitel ügyintézését is elindíthatod, de az időzítésre és a részletekre figyelni kell!

 • A te vevőd csak akkor fizeti ki az utolsó vételárrészt neked, ha már a régi hiteled lezárták, így te is csak ezután tudod a kapott pénzt belefizetni az új lakás árába.
 • Az új ingatlan eladójával olyan fizetési határidőt kell kijelölnötök, amit biztosan tudsz tartani, számításba véve a régi hiteled lezárásának procedúráját.
 • Az új hiteled elbírálása közben a még fennálló hiteled havi törlesztőrészlete számít a hitelképességed vizsgálatakor (ha nem vagy addig hitelképes, amíg le nem zárják a régi hiteled, nem tudod intézni az új kölcsönt)!
 • Amennyiben a hiteled futamideje alatt időközben munkahelyet váltottál, kevesebbet keresel, azaz a korábbi hitelfelvétel óta bármilyen változás állt be, befolyásolni fogja a jelenlegi hitelképességedet!

Egyébként a fedezetcserén kívül több dolgot is módosíthatsz a lakáshitel szerződéseden, nyilván mindhez a bank engedélye szükséges. Például:

 • módosíthatod a futamidőt (amennyiben csökkented, úgy új jövedelem vizsgálat is történik, hogy a magasabb törlesztőt tudod-e majd fizetni),
 • új ingatlan tulajdonost vonhatsz be (ha a fedezetül szolgáló ingatlant, vagy egy részét például egy családtagod megvásárolná, úgy kötelező őt bevonni a hitelszerződésbe),
 • változhat az adósok személye (például válás esetén a bank engedélyével léphet ki az egyik fél, amikor is szintén meg kell felelni a jövedelmi szempontból a bent maradó félnek).

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.