Betöltés

Lakásvásárlás félretett pénz nélkül – Így oldottuk meg

szerző: Bankmonitor.hu
2015-10-23

Tévhit, hogy nem lehetséges lakást vásárolni félretett pénz nélkül. Veszélyes, ezért alapesetben nem javasoljuk, de oldottuk már meg, nem is egyszer. Az alábbiakban is egy ilyen esetet mutatunk be.

Honnan indultunk?

Adott egy anyuka egy gyermekkel, pár százezer forint készpénzzel és egy álommal a saját lakásról. Ez egy igazi szakmai kihívás, túl azon, hogy emberileg is megérintett bennünket a történet. Amikor átbeszéltük a lehetőségeket, nem volt túl bíztató a helyzet. Zéró önerő, illetve éppen csak annyi, ami az induló költségekre elég. Pótfedezet nincs.

Cél: Budapest agglomerációjában egy 8 milliós kisebb lakás megvásárlása.

Hogy sikerülhetett mégis?

Alapesetben egy ingatlan megvásárlásához minimálisan 20% önerővel kell rendelkezned. 8 milliós lakásnál ez azt jelenti, hogy 1,6 millió forinttal kell a zsebedben lennie. Kevesebb is elég, ha van egy másik ingatlan, amit pótfedezetként be tudsz vonni a hitel fedezetéül. Sajnos esetünkben nem volt még egy, a hitelbe mögé állítható ingatlan. Családi segítség szóba se jöhetett.

Viszont ügyfelünk egy olyan cégnél dolgozik, ahol van lehetőség munkáltatói kölcsön igénylésére. És ez az a pont, ahol a történet fordulatot vett.

Megpályázott 2 millió forint munkáltatói kölcsönt, amit meg is ítéltek neki. Mivel gyermekét egyedül nevelő anyukáról van szó, még a CSOK-ot is igényelhette. Így tető alá tudtuk hozni az önerő nélküli vásárlást.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Most akkor kell 20% önerő, vagy nem?

A törvény úgy rendelkezik, hogy egy ingatlanra maximum a piaci érték 80%-áig lehet jelzálogjogot bejegyezni.

Azonban van olyan bank, ahol a folyamatban lévő munkáltatói kölcsönnel nem számolnak, mivel még nem született meg a szerződés. És ez az, amibe kapaszkodhattunk. Így sikerülhetett szinte önerő nélkül a lakásvásárlás. Azért azt meg kell jegyezni, hogy ehhez egy olyan eladóra is szükség volt, aki elfogadta, hogy az adásvételi szerződés aláírásakor nem kapott pénzt. Azt is hozzá kell tennünk, hogy az efféle önerő nélküli lakásvásárlás nagy kockázatot jelent, hiszen óriási függés alakul ki a munkahelytől és bármilyen apró zavar boríthatja a családi kasszát. Csak végszükség esetén ajánljuk.

Hogyan zajlott a folyamat?

Az összeállított hitelkérelmet a Bankmonitor tanácsadója beadta a választott bankba. Megtörtént az értékbecslés, ami szerencsére alátámasztotta vételárat. A bírálat alapján a jóváhagyott hitelösszeg 5,5 millió forint, az igénybe vehető CSOK összege pedig 500 ezer forint. Néhány hét elteltével ügyfelünk sikeresen megkötötte a kölcsönszerződést.

A bank természetesen csak azt követően folyósította a lakáshitelt, amikor a munkáltató már utalt. Mivel ez is megtörtént, a bank a hitelt és a CSOK összegét is rendelkezésre bocsátotta.

Ügyfelünk azóta már beköltözött az új lakásba. A választott hitelkonstrukciónak köszönhetően pedig öt éven keresztül fix törlesztéssel számolhat, ami számára rendkívül fontos szempont volt.

Tudjuk, hogy nem minden munkahelyen van lehetőség munkáltatói kölcsönt igényelni. Egy kérdést azonban megér. Ha Neked is sikerült és szívesen megosztanád velünk történetedet, ne habozz!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Zoli

  20 évre eladósodni nem jó dolog, mindenféle tartalék nélkül. Mit fog tenni ha megbetegszik? Mit fog tenni ha állás nélkül marad akár csak rövid időre? A lakást fenn is kell tartani a gyerek nevelés mellet.
  Szóval ügyesek, hogy hozzásegítették az ingatlanhoz, de ha problémák lesznek a törlesztő visszafizetéssel, akkor meg ki lesz a hibás?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Zoli,

   A cikkben is megjegyezzük, hogy nem pártoljuk az önerő nélküli hitelfelvételt. Minden esetben lényeges, hogy legyen legalább 3 havi törlesztőnek megfelelő vésztartalék a hitelfelvételkor. Ezen kívül szoktuk javasolni a családfő számára egy életbiztosítás kötését, adott esetben a hitelfedezeti biztosítást.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.