loading

Lakossági számlavezetés – ezek a bankok csodafegyverei

A bankszámlaválasztás során kétségkívül a legfontosabb szempont, hogy mennyibe kerül az adott számlacsomag fenntartása. Ezzel azonban még közel sem érhet véget az ideális bankszámla felkutatása. Legújabb cikksorozatunkban ezért számlacsomagonként vesszük sorra, hogy melyek a legfontosabb tudnivalók, amelyeket az adott bankszámlánál érdemes szem előtt tartani. Így az is egyértelművé válik, hogy melyik számlacsomag, milyen bankhasználati szokásokhoz illeszkedik a legjobban!

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

A bankszámlaválasztás mozgatórugója, érthető módon a bankköltségek minimalizálása. Az, hogy melyik bankszámlát választjuk, néhány szélsőséges esetet leszámítva, leginkább attól függ, hogy mennyibe kerül annak a fenntartása. A havi összes költség viszont közel sem árul el mindent az ideálisnak vélt számlacsomagról. Ebből még nem derül ki, hogy a kedvezményes vagy éppen díjmentes szolgáltatásoknak van-e bármi feltétele vagy, hogy egyáltalán tartoznak-e ilyenek a bankszámlához. Nyilván senkit sem hagy hidegen, hogy adott esetben például korlátlan számban utalhat, vehet fel készpénzt a bankszámlájáról, vagy csak bizonyos darabszámban, esetleg meghatározott értékhatárig van ezekre lehetősége. Pontosan ezek miatt elengedhetetlen, hogy alaposabban elmélyedjünk az optimálisnak vélt bankszámla részleteiben.

Ezért, hogy semmi se kerülhesse el a figyelmedet, egy új cikksorozatot indítunk el, amely során a legfontosabb tudnivalókat gyűjtjük össze az adott számlacsomagról. Azért, hogy ezzel a lehető legszélesebb körnek segíthessünk, egy átlagos banki ügyfél szemével böngésszük a hirdetményeket. Feltételezzük, hogy 150 ezer forintos havi jövedelem érkezik a bankszámlánkra és bár aktívan, de teljesen hétköznapi módon használjuk a banki szolgáltatásokat. Természetesen minden esetben a bank legjobb ajánlatára koncentráltunk. Nézzük, hogy az első három delikvensünknél mire számíthatunk!

AXA Bank – OKÉ 2 Bankszámla

Díjmentes a számlavezetés, ehhez pedig elegendő, ha 100 ezer Ft jóváírás történik a számlán, ráadásul az összeg akár két részletben is érkezhet. A megkötés csupán annyi, hogyha ez bankon belülről érkezik, akkor egy olyan vállalkozói bankszámláról történjen, ami nem a mi tulajdonunkban van. De a kedvezmény nem csak jövedelmi oldalról érvényesíthető. Azon szerencsések, akik átlagos számlaegyenlege eléri a havi 1 millió Ft-ot, szintén díjmentes számlavezetést élvezhetnek.

A számlavezetési díjon túl havi 2 db netbankon, vagy mobilbankon indított eseti átutalás, 2 db rendszeres átutalás, valamint 2 db csoportos beszedés teljesen díjmentes 200.000 Ft-ig. A félreértések elkerülése érdekében fontos tisztázni, hogy az értékhatár tranzakció típusonként külön-külön értendő.

A számos kedvezmény ellenére mégis mi az oka akkor annak, hogy a számlacsomag a bankszámlák rangsorában ennyire hátul szerepel? A dolog magyarázata a bankkártyában keresendő. Ugyanis az első évben a 923 Ft-os havidíjból 790 Ft-ot csak a plasztik költségei tesznek ki. A második évben ez némileg mérséklődik, mivel kiesik a képből a bankkártya kibocsátási díj, de még így is 673 Ft-os havi bankköltséggel kell számolni.

Igazi áttörést a szeptembertől életbe lépő változások hozhatnak. Ekkortól ugyanis minden, az adott hónapban teljesült csoportos beszedési megbízás után 20%-os díjkedvezmény jár majd. Azaz 5 db megbízás esetén a bankkártya 540 Ft-os havidíja elengedésre kerül. Akik, tehát a csoportos beszedésekre esküsznek, azoknak érdemes számolniuk szeptembertől az AXA Bankkal.

CIB Bank – Online számlacsomag

Díjmentes számlavezetés nem, de számos ingyenes szolgáltatás jár a számlacsomaghoz. A legnagyobb előnye, hogy nincs díja a netbanki és a mobilbanki átutalásoknak, nem kell fizetni a rendszeres átutalásokért, valamint a csoportos beszedések teljesítéséért sem.

A számlacsomag részeként egy ún. internetkártyát is kapunk, ami a hozzákapcsolódó elkülönített kártyaszámlának köszönhetően az egyik legbiztonságosabb módja annak, hogy a neten vásároljunk. A plasztiknak és az alszámlának nincs külön díja, egyetlen járulékos költség a kártyához kötelezően beállításra kerülő SMS tájékoztató szolgáltatás, amit ha úgy gondolunk, bármikor le is mondhatunk.

Némileg hasonló a helyzet itt is, mint az AXA Banknál. A számos kedvezmény ellenére a számlacsomag nincs éppen előnyös helyen a bankszámlák rangsorában, aminek több oka is van:

 • a számlavezetési díj legalább 315 Ft havonta
 • a bankkártya díjára nincs kedvezmény
 • az SMS tájékoztató szolgáltatás sem mondható olcsónak

Érthető módon minden nem lehet teljesen díjmentes, ez nyilván nem várható el. Az viszont jól látszik, hogy ha a fentiek valamelyikére kedvezményt hirdetne a bank, akkor sokat javíthatna a számlacsomag rangsorbeli helyzetén. Persze, aki a fenti kiegészítő szolgáltatásokra nem tart igényt, annak havi 315 Ft-ért ez egy jó választásnak bizonyulhat. A kedvezményes számlavezetési díj feltétele mindössze annyi, hogy legalább havi 50.000 Ft egyösszegű jövedelem átutalás érkezzen a bankszámlára és legalább 2 db megbízás teljesüljön, ami akár két eseti átutalás is lehet (ez utóbbiaknál arra kell csak ügyelni, hogy legalább 1.000 Ft-ot elérjen az átutalás összege).

Erste Bank – Privilégium „L Bankszámla”

Onnantól, hogy a 150.000 Ft-ot eléri a bankszámlára érkező rendszeres jóváírás összege, majdhogynem díjmentes minden banki szolgáltatás, amire a számlavezetés szempontjából szükségünk lehet. Nem kell, hogy az összeg munkabér legyen, és az sem jelent problémát, ha ez két részletben érkezik a bankszámlára. Cserébe pedig

 • nincs számlavezetési díj,
 • ingyen lehet a netbankon keresztül utalni,
 • ingyen teljesülnek a csoportos beszedések, ráadásul
 • korlátlan számban lehet ingyenesen készpénzt felvenni az Erste Bank automatáiból (ATM).

Ennél a számlacsomagnál viszont különösen fontos, hogy a kívánt összeg a számlára érkezzen. Ellenkező esetben a fenti szolgáltatásokért egytől-egyig fizetni kell. Ezek fényében sovány vigasz, hogy a jóváírás hiányában is ingyenes az első évben az elektronikus bankkártya, továbbá, hogy elengedésre kerül a kártyaműveltekről küldött SMS tájékoztató szolgáltatás havi díja (a kedvezmény az SMS-ekre nem vonatkozik).

Egyik számlacsomag sem nyerte el a tetszésedet? Hamarosan jövünk újra a következőkkel! Addig is elébe mehetsz a dolognak, keresd meg a legmegfelelőbbet bankszámla kalkulátorunkkal!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
siker
Nagyon jó hír érkezett a Revolut számlásoknak!

Múlt hónapban A Revolut e-mailben értesítette a magyar felhasználókat arról, hogy módosítják a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Most egy új levélben arról tájékoztatnak, hogy elmarad a...

Újabb magyar banknál érhető el az Apple Pay

Már a Budapest Banknál is elérhető az Apple Pay fizetési szolgáltatás, így elég az iPhone telefont vagy az Apple Watch okosórát az üzlet POS termináljához tartani az érintésmentes bankkártyás fizetéshez. ...

Blogajánló
 • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

  Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

 • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

  Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

 • Haszon.hu Itt a lista, jelen állás szerint így alakul a nyári fesztiválszezon

  A Sziget Fesztivál szervezői hivatalosan is bejelentették, hogy a járvány miatt idén is elmarad a rendezvénysorozat. A VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot már korábban lefújták. A hvg.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint hogyan alakul a nyári fesztiválszezon. A listán sok a bizonytalanság, de az összesítéséből kiderül, hogy mi az, ami már biztosan elmarad, mi az, ami megmarad, illetve...