Betöltés

Lakossági számlavezetés – ezek a bankok csodafegyverei

szerző: Bankmonitor.hu
2015-06-18

A bankszámlaválasztás során kétségkívül a legfontosabb szempont, hogy mennyibe kerül az adott számlacsomag fenntartása. Ezzel azonban még közel sem érhet véget az ideális bankszámla felkutatása. Legújabb cikksorozatunkban ezért számlacsomagonként vesszük sorra, hogy melyek a legfontosabb tudnivalók, amelyeket az adott bankszámlánál érdemes szem előtt tartani. Így az is egyértelművé válik, hogy melyik számlacsomag, milyen bankhasználati szokásokhoz illeszkedik a legjobban!

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

A bankszámlaválasztás mozgatórugója, érthető módon a bankköltségek minimalizálása. Az, hogy melyik bankszámlát választjuk, néhány szélsőséges esetet leszámítva, leginkább attól függ, hogy mennyibe kerül annak a fenntartása. A havi összes költség viszont közel sem árul el mindent az ideálisnak vélt számlacsomagról. Ebből még nem derül ki, hogy a kedvezményes vagy éppen díjmentes szolgáltatásoknak van-e bármi feltétele vagy, hogy egyáltalán tartoznak-e ilyenek a bankszámlához. Nyilván senkit sem hagy hidegen, hogy adott esetben például korlátlan számban utalhat, vehet fel készpénzt a bankszámlájáról, vagy csak bizonyos darabszámban, esetleg meghatározott értékhatárig van ezekre lehetősége. Pontosan ezek miatt elengedhetetlen, hogy alaposabban elmélyedjünk az optimálisnak vélt bankszámla részleteiben.

Ezért, hogy semmi se kerülhesse el a figyelmedet, egy új cikksorozatot indítunk el, amely során a legfontosabb tudnivalókat gyűjtjük össze az adott számlacsomagról. Azért, hogy ezzel a lehető legszélesebb körnek segíthessünk, egy átlagos banki ügyfél szemével böngésszük a hirdetményeket. Feltételezzük, hogy 150 ezer forintos havi jövedelem érkezik a bankszámlánkra és bár aktívan, de teljesen hétköznapi módon használjuk a banki szolgáltatásokat. Természetesen minden esetben a bank legjobb ajánlatára koncentráltunk. Nézzük, hogy az első három delikvensünknél mire számíthatunk!

AXA Bank – OKÉ 2 Bankszámla

Díjmentes a számlavezetés, ehhez pedig elegendő, ha 100 ezer Ft jóváírás történik a számlán, ráadásul az összeg akár két részletben is érkezhet. A megkötés csupán annyi, hogyha ez bankon belülről érkezik, akkor egy olyan vállalkozói bankszámláról történjen, ami nem a mi tulajdonunkban van. De a kedvezmény nem csak jövedelmi oldalról érvényesíthető. Azon szerencsések, akik átlagos számlaegyenlege eléri a havi 1 millió Ft-ot, szintén díjmentes számlavezetést élvezhetnek.

A számlavezetési díjon túl havi 2 db netbankon, vagy mobilbankon indított eseti átutalás, 2 db rendszeres átutalás, valamint 2 db csoportos beszedés teljesen díjmentes 200.000 Ft-ig. A félreértések elkerülése érdekében fontos tisztázni, hogy az értékhatár tranzakció típusonként külön-külön értendő.

A számos kedvezmény ellenére mégis mi az oka akkor annak, hogy a számlacsomag a bankszámlák rangsorában ennyire hátul szerepel? A dolog magyarázata a bankkártyában keresendő. Ugyanis az első évben a 923 Ft-os havidíjból 790 Ft-ot csak a plasztik költségei tesznek ki. A második évben ez némileg mérséklődik, mivel kiesik a képből a bankkártya kibocsátási díj, de még így is 673 Ft-os havi bankköltséggel kell számolni.

Igazi áttörést a szeptembertől életbe lépő változások hozhatnak. Ekkortól ugyanis minden, az adott hónapban teljesült csoportos beszedési megbízás után 20%-os díjkedvezmény jár majd. Azaz 5 db megbízás esetén a bankkártya 540 Ft-os havidíja elengedésre kerül. Akik, tehát a csoportos beszedésekre esküsznek, azoknak érdemes számolniuk szeptembertől az AXA Bankkal.

CIB Bank – Online számlacsomag

Díjmentes számlavezetés nem, de számos ingyenes szolgáltatás jár a számlacsomaghoz. A legnagyobb előnye, hogy nincs díja a netbanki és a mobilbanki átutalásoknak, nem kell fizetni a rendszeres átutalásokért, valamint a csoportos beszedések teljesítéséért sem.

A számlacsomag részeként egy ún. internetkártyát is kapunk, ami a hozzákapcsolódó elkülönített kártyaszámlának köszönhetően az egyik legbiztonságosabb módja annak, hogy a neten vásároljunk. A plasztiknak és az alszámlának nincs külön díja, egyetlen járulékos költség a kártyához kötelezően beállításra kerülő SMS tájékoztató szolgáltatás, amit ha úgy gondolunk, bármikor le is mondhatunk.

Némileg hasonló a helyzet itt is, mint az AXA Banknál. A számos kedvezmény ellenére a számlacsomag nincs éppen előnyös helyen a bankszámlák rangsorában, aminek több oka is van:

 • a számlavezetési díj legalább 315 Ft havonta
 • a bankkártya díjára nincs kedvezmény
 • az SMS tájékoztató szolgáltatás sem mondható olcsónak

Érthető módon minden nem lehet teljesen díjmentes, ez nyilván nem várható el. Az viszont jól látszik, hogy ha a fentiek valamelyikére kedvezményt hirdetne a bank, akkor sokat javíthatna a számlacsomag rangsorbeli helyzetén. Persze, aki a fenti kiegészítő szolgáltatásokra nem tart igényt, annak havi 315 Ft-ért ez egy jó választásnak bizonyulhat. A kedvezményes számlavezetési díj feltétele mindössze annyi, hogy legalább havi 50.000 Ft egyösszegű jövedelem átutalás érkezzen a bankszámlára és legalább 2 db megbízás teljesüljön, ami akár két eseti átutalás is lehet (ez utóbbiaknál arra kell csak ügyelni, hogy legalább 1.000 Ft-ot elérjen az átutalás összege).

Erste Bank – Privilégium „L Bankszámla”

Onnantól, hogy a 150.000 Ft-ot eléri a bankszámlára érkező rendszeres jóváírás összege, majdhogynem díjmentes minden banki szolgáltatás, amire a számlavezetés szempontjából szükségünk lehet. Nem kell, hogy az összeg munkabér legyen, és az sem jelent problémát, ha ez két részletben érkezik a bankszámlára. Cserébe pedig

 • nincs számlavezetési díj,
 • ingyen lehet a netbankon keresztül utalni,
 • ingyen teljesülnek a csoportos beszedések, ráadásul
 • korlátlan számban lehet ingyenesen készpénzt felvenni az Erste Bank automatáiból (ATM).

Ennél a számlacsomagnál viszont különösen fontos, hogy a kívánt összeg a számlára érkezzen. Ellenkező esetben a fenti szolgáltatásokért egytől-egyig fizetni kell. Ezek fényében sovány vigasz, hogy a jóváírás hiányában is ingyenes az első évben az elektronikus bankkártya, továbbá, hogy elengedésre kerül a kártyaműveltekről küldött SMS tájékoztató szolgáltatás havi díja (a kedvezmény az SMS-ekre nem vonatkozik).

Egyik számlacsomag sem nyerte el a tetszésedet? Hamarosan jövünk újra a következőkkel! Addig is elébe mehetsz a dolognak, keresd meg a legmegfelelőbbet bankszámla kalkulátorunkkal!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

0 Hozzászólás

 1. chacha71

  Üdv, az itt taglalt számlacsomagok “új ügyfelek, új számlacsomagjai”, ha nem tévedek? Azaz, régről meglévő, folyamatosan fennálló (korábban névben és paramétereiben is 0 Ft-os) számlacsomagok bírnak ezeknél jobb kondíciókkal is nemdebár?! Mint pl a Citi korábbi 0 Ft-os, most Top Díjcsomagja, ahol – MNB-s korrekciót követően – továbbra is gyakorlatilag minden díjmentes. Az más kérdés persze, hogy ez a csomag már nem kapható, nem igényelhető, viszont a már meglévők tovább élnek…üdv,

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Szeretnél kivételezett lenni a bankban? Ezt Neked találták ki!

2018. 10. 08.

A magyarok körében egyre növekszik a nagyobb jövedelemmel és a számottevő vagyonnal rendelkezők száma. A pénzintézetek az átlagos ügyfeleknél jobb jövedelmi helyzetben lévő, vagyonosabb ügyfelek (úgynevezett prémium ügyfelek) számára külön...

Blogajánló

 • alapblog

  A lakástakarék hattyúdala

  Befektetői körökben keserédes viccelődés tárgya, hogy ha egy vállalat új székháza elkészül, akkor az valószínűleg a cég életciklusának csúcsát is kijelöli. Onnan már lefelé vezet...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.