Betöltés

Lassan változó megtakarítási szokások (X)

szerző: Bankmonitor.hu
2014-08-06

„Nincs miből, túl kockázatos, nem férhetek hozzá, nincs elegendő piaci ismeretem, tapasztalatom, és különben is túl bonyolult, csak nagyobb összeggel érdemes belevágni” – eddig a kifogások hosszú sora, hogy sokan miért nem fektetik be pénzüket. Az érvek nagy része azonban nem feltétlenül igaz, másik részén pedig könnyen lehet változtatni. Az OTP Bank igazgatója, Nyitrai Győző szerint, a megtakarítások terén már érzékelhető lassú pozitív változás, de a gyökeres szemléletváltás még várat magára.

Befektetni ma már nem csak a bankfiókban, vagy a brókereknél lehet, hanem otthonról akár egy-két kattintással magunk is megtehetjük. Nem szükséges nagy vagyonnal rendelkeznünk ahhoz, ha szeretnénk megtakarított pénzünket befektetni. A befektetési alapok nagy részénél ugyanis nincs minimálisan befektetendő összeg, tehát akár már néhány tízezer forinttal érdemes belevágni.

A befektetéshez szükséges alapismereteket könnyen elsajátíthatjuk, de az igaz, hogy érdemes körültekintően választanunk. Nem feltétlenül igaz az sem, hogy egy befektetés kockázatos. A rizikó és a haszon mértéke ugyanis befektetési formánként változó. Általánosságban elmondható, hogy magasabb hozam nagyobb kockázattal párosul, de ha tőkegarantált/tőkevédett terméket választunk, a befektetett pénzt elveszíteni nem lehet. A likviditásról sem kell feltétlenül lemondanunk, hiszen számos megtakarítási forma létezik, amelyhez bármikor hozzáférhetünk. Banki tanácsadói segítséggel pedig személyes célokhoz illeszkedő, több megtakarítási termékből álló portfólió alakítható ki.

Lassan változó megtakarítási szokások

Átrendeződő megtakarítások 

Az OTP Bank megtakarítási kutatásából*  kiderül, hogy jelenleg az emberek 65%-a, tehát közel kétharmada, saját bevallása szerint az alacsonyabb hozammal is megelégszik; a lényeg, hogy a befektetés tőkevédelmet élvezzen. A megkérdezettek 33%-a már hajlandó lenne tőkéjének kis részét kockáztatni a magasabb haszonért, míg a megkérdezettek mindössze 2% tenné kockára akár a tőkét is.

Ön szerint mi tartja vissza a magyarok többségét attól, hogy befektesse vagyonát?

A kutatási eredményeket alátámasztják a piaci adatok is. A háztartások likvid megtakarításait tekintve az elmúlt években folyamatos átrendeződést tapasztaltunk a betét típusú eszközök felől az értékpapírok, azon belül is a befektetési alapok és az állampapírok irányába: a betétek részaránya csökkent, míg a befektetési alapoké és az állampapíroké nőtt. A háztartási likvid megtakarítások hozzávetőlegesen már fele értékpapír típusú megtakarítás – mutatott rá Nyitrai Győző. Az értékpapírokon belül ugyanakkor jelenleg az alacsonyabb kockázatú eszközök, mint. pl. pénzpiaci alapok, állampapírok a legnépszerűbbek. A megtakarítók ugyan még csak kisebb hányada, de már egyre többen nyitnak az abszolút hozam típusú, a vegyes, illetve alapok alapja vagy ingatlan típusú befektetési alapok irányába is. 

Ezt a folyamatot elősegítette a már egy ideje fennálló csökkenő/alacsony kamatkörnyezet. Összegezve elmondhatjuk, hogy egyre többen ismerik fel azt, hogy a magasabb hozam reményében valamivel magasabb kockázatot, hosszabb futamidőt kell vállalniuk – mondta Nyitrai Győző.  

A befektetési alapok egyre népszerűbbek, de azért van még mit tanulni

A kutatás szerint tavaly óta nőtt a befektetési alapokkal rendelkezők aránya: saját bevallásuk szerint jelenleg a megkérdezettek 21%-a rendelkezik befektetési alappal, további 35% pedig jól ismeri a termékeket. A válaszadók 40%-a pedig hallott róla bár, de nem tudja pontosan mi az. A befektetési alapokban tartott vagyont egyébként hosszabb távú célokra, például későbbi lakás- vagy autóvásárlásra, a gyermekek jövőjére teszik félre a válaszadók.Sokan úgy nyilatkoztak: további befektetésekhez szeretnének tőkét gyűjteni mostani befektetésükkel, tehát forgatni szeretnék a vagyonukat a minél nagyobb hozam reményében. 

Most arra kérjük, töltse ki egyperces kérdőívünket: 

Ön mitől tart, miért nem meri befektetni megtakarítását? 

* Az OTP Bank által megrendelt felmérést az GfK Hungária közvélemény-kutató cég készítette, 1000 fős mintán. Az alapsokaság a 18-65 év közötti, legalább 500 ezer Ft megtakarítással rendelkező banki ügyfelek. A mintafelvétel ideje 2014. május 20. és május 28. között történt.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számot adunk a legjobb lakáshitelekről!

2018. 07. 22.

A kalkulátoraink jóvoltából a banki termékek friss kondícióit nagyon könnyedén le tudjuk kérni, mostani írásunkban a körképünk a lakáshitelekről szól. Az összkép nem olyan rossz, mint gondolnánk, az áprilisi körképünkkel...

A technológiai óriások gazdaggá tesznek!

2018. 07. 21.

Az amerikai részvények tündöklésének lehettünk szemtanúi az elmúlt években, melyek közül a FANG részvények különösen kiemelkedő teljesítményre voltak képesek. FANG részvényeknek nevezzük a négy nagy amerikai technológiai vállalat, a Facebook,...

Megfejtettük, mikor lesz a bónusz állampapír nyerő

2018. 07. 20.

A fejünkben sokszor kérdésként vetődik fel, hogy a lakossági állampapírok közül hosszabb távra a bónusz vagy a prémium fantázianevűt érdemes választanunk. Utóbbi rendszerint jobb volt az utóbbi években, de a...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.