Betöltés

Leáldozott a mobiltelefonnak? Mi jöhet utána?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-05-13

Valódi sikertörténet a mobiltelefoné. Amióta a 80-as években feltalálták, meghódította a világot. Minden évben egyre többen és többen használták, egyre többet és többet beszéltek rajta. Csakhogy a közelmúltban ez a növekedés a mobiltelefon létezése óta először megállt. Mi történt? Mi válthatja fel a mobiltelefont?

A nap, mint nap ránk zúduló hírözönben talán észre sem vettünk egy igen fontos információt. Egy olyan adatot, amely jelzi, hogy a kommunikáció lassan, de biztosan megváltozik. Könnyen elképzelhető, hogy pár év múlva már nem mobiltelefonon fogjuk hívni szeretteinket, nem ezzel az eszközzel fogjuk intézni az ügyeinket. Mi volt ez az új világ eljövetelét jelző adat? Az Ericcson nevű mobiltechnológiai társaság 180 ország több mint ezer telefonhálózatát vette górcső alá. Azt vizsgálták, mire használják az emberek ezeket a hálózatokat?

Ha szeretnéd csökkenteni telefonköltségeidet, nézd meg a Vodafone alábbi ajánlatát!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az elmúlt években semmi különösen nem tapasztaltak. Minden évben egyre többet és többet beszélgettünk mobiltelefonunkon. Így ment ez hosszú évtizedek óta. Egészen tavaly októberig. A tavalyi esztendő utolsó negyedében ugyanis összességében véve a korábbinál kevesebb hanghívást bonyolítottak az előfizetők a vizsgált hálózatokon. Ugyanezen időszak alatt viszont az adatforgalom 15 százalékkal nőtt. Mit jelent ez? Hogy egyre többen döntenek úgy, hogy nem tárcsáznak, hanem e-maileznek, csetelnek, vagy különféle alkalmazások (Skype, Viber, stb.) segítségével az Interneten keresztül telefonálnak!

Persze azért nem kell egyelőre temetni a mobiltelefont, de hogy a kommunikáció jövője az Internet, az aligha lehet kétséges. 

Miért? 


A válasz pofonegyszerű: így kommunikálni olcsóbb! Az ügyfelek egy része felismerte ezt és változtatott fogyasztási szokásain. Ám ez cseppet sem egyszerű. Mivel a hagyományos mobiltelefonos cégeknek az adattovábbításon kisebb a hasznuk, mint a hanghívásokon, többféleképpen is igyekeznek lassítani a változást. Jobb esetben a korábbinál alacsonyabb áron korlátlan beszélgetést és SMS küldést tartalmazó csomagokkal igyekeznek fenntartani ügyfeleik beszédes kedvét. Rosszabb esetben technikai eszközökkel akadályozzák az inetrenetes hangátvitelre alkalmas alkalmazások használatát.

Hogy mit hoz a jövő, azt ma még persze nem lehet megjósolni. Egy azonban biztos: ahogy a vezetékes telefonelőfizetést kínáló cégek is csak lassítani tudták a mobiltelefonok térhódítását, úgy mobiltelefontársaságok sem fogják tudni megakadályozni az Internet térhódítását a kommunikációban. A kérdés most már csak annyi, mikor a győzedelmeskedik a már elkezdődött újabb forradalom.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Kapcsolódó tartalmak

Így fogsz mobilozni öt év múlva!

2015. 06. 18.

Már több világcég is dolgozik azon az új fajta mobilhálózaton, amely a ma ismertnél jóval gyorsabb és jobb minőségű adatforgalmat tesz lehetővé. Ez az úgynevezett 5G hálózat öt év múlva...

Még nincs okostelefonod? Akkor erről le fogsz maradni!

2015. 06. 15.

Öt év. Mindössze ennyi idő kell ahhoz, hogy alapjaiban átalakuljon a világunk. Ebben az új rendszerben pedig, akinek nincsen okostelefonja, az kívülállónak fogja érezni magát és nehezen boldogul majd a...

Olcsó vásárlás telefonnal? Nem lehetetlen!

2015. 06. 10.

Okostelefon. Bár neve alapján egy ilyen készülék az emberi hang továbbítására alkalmas, ám lassacskán ezt a tudását használjuk a legkevésbé. Az átlag felhasználó ma már inkább csetelésre, azaz üzenetek gyors...

Menő okostelefonra vágysz? Ezeket válaszd!

2015. 06. 08.

Napjainkban megkerülhetetlennek számító használati tárgy az okostelefon. Munkában, szórakozásban, a hétköznapi teendők intézésében hasznos segítőtárs. A számunkra legmegfelelőbb készülék kiválasztása nem könnyű feladat. Ehhez jó kapaszkodó lehet az eladási statisztika,...

Blogajánló

  • alapblog

    Koronavírus és Netflix

    Az alábbi ábrán az olaj (hétfői) ára látható, ami a kínai koronavírus hírekre gyorsuló ütemben esett. A tőzsde úgy működik, hogy megpróbálja előre beárazni események... The post Koronavírus és Netflix appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.