Leáldozott a mobiltelefonnak? Mi jöhet utána?

 • 2014.05.13.
 • szerző: bankmonitor

Valódi sikertörténet a mobiltelefoné. Amióta a 80-as években feltalálták, meghódította a világot. Minden évben egyre többen és többen használták, egyre többet és többet beszéltek rajta. Csakhogy a közelmúltban ez a növekedés a mobiltelefon létezése óta először megállt. Mi történt? Mi válthatja fel a mobiltelefont?

A nap, mint nap ránk zúduló hírözönben talán észre sem vettünk egy igen fontos információt. Egy olyan adatot, amely jelzi, hogy a kommunikáció lassan, de biztosan megváltozik. Könnyen elképzelhető, hogy pár év múlva már nem mobiltelefonon fogjuk hívni szeretteinket, nem ezzel az eszközzel fogjuk intézni az ügyeinket. Mi volt ez az új világ eljövetelét jelző adat? Az Ericcson nevű mobiltechnológiai társaság 180 ország több mint ezer telefonhálózatát vette górcső alá. Azt vizsgálták, mire használják az emberek ezeket a hálózatokat?

Ha szeretnéd csökkenteni telefonköltségeidet, nézd meg a Vodafone alábbi ajánlatát!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Az elmúlt években semmi különösen nem tapasztaltak. Minden évben egyre többet és többet beszélgettünk mobiltelefonunkon. Így ment ez hosszú évtizedek óta. Egészen tavaly októberig. A tavalyi esztendő utolsó negyedében ugyanis összességében véve a korábbinál kevesebb hanghívást bonyolítottak az előfizetők a vizsgált hálózatokon. Ugyanezen időszak alatt viszont az adatforgalom 15 százalékkal nőtt. Mit jelent ez? Hogy egyre többen döntenek úgy, hogy nem tárcsáznak, hanem e-maileznek, csetelnek, vagy különféle alkalmazások (Skype, Viber, stb.) segítségével az Interneten keresztül telefonálnak!

Persze azért nem kell egyelőre temetni a mobiltelefont, de hogy a kommunikáció jövője az Internet, az aligha lehet kétséges. 

Miért? 


A válasz pofonegyszerű: így kommunikálni olcsóbb! Az ügyfelek egy része felismerte ezt és változtatott fogyasztási szokásain. Ám ez cseppet sem egyszerű. Mivel a hagyományos mobiltelefonos cégeknek az adattovábbításon kisebb a hasznuk, mint a hanghívásokon, többféleképpen is igyekeznek lassítani a változást. Jobb esetben a korábbinál alacsonyabb áron korlátlan beszélgetést és SMS küldést tartalmazó csomagokkal igyekeznek fenntartani ügyfeleik beszédes kedvét. Rosszabb esetben technikai eszközökkel akadályozzák az inetrenetes hangátvitelre alkalmas alkalmazások használatát.

Hogy mit hoz a jövő, azt ma még persze nem lehet megjósolni. Egy azonban biztos: ahogy a vezetékes telefonelőfizetést kínáló cégek is csak lassítani tudták a mobiltelefonok térhódítását, úgy mobiltelefontársaságok sem fogják tudni megakadályozni az Internet térhódítását a kommunikációban. A kérdés most már csak annyi, mikor a győzedelmeskedik a már elkezdődött újabb forradalom.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  16 év drágulása

  Az alábbi infografikánkon az elmúlt 16 év inflációját ábrázoltuk, lebontva néhány érdekesebb KSH termékcsoportra is. Mint látható, az átlagos infláció ez idő alatt összesen 81%...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.