Leállt a jegybank!

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 08. 26.

Változatlanul 2,1%-on hagyta a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. Így megszakadt a két éve tartó alapkamat csökkentési sorozat. Nagy meglepetést nem okozott ezzel a jegybank, hiszen a legutóbbi kamatdöntő ülés után bejelentették, hogy elérték a kívánatos kamatszintet. De meddig maradhat ez így? Egyáltalán merre tovább? Mi lesz a pénzünkkel és mi történik a hitelünkkel?

2012.08.29-én az addig 7%-on álló alapkamatunk fogyókúrának indult, 24 lépcsőben érte el a mai napon szinten tartott 2,1%-os kamatszintet. A jelentős csökkentés ellenére azonban nem ez minden idők legnagyobb kamatcsökkentési sorozata az MNB berkein belül.

elmult_140826.jpg

Az alapkamat vonatkozásában találhatunk hosszabb csökkentési sorozatot is. 1996 elején az akkor még 28%-os irányadó ráta indult el ezen a pályán. 21 lépcsőben több, mint 4 éves csökkentési periódus után 16%-ponttal alacsonyabb szinten, 11%-on állt meg. Érdemes figyelembe venni ehhez, hogy 1996-ban még 23% felett volt az infláció, most viszont alig valamekkora (0,1%). De még az inflációs előrejelzés is csak 2,9%. 

1996_2000_140826.jpg

Eltűnik a reálhozam

Viszont, ha sokáig időzik az alapkamat a jelenlegi szintjén, akkor előáll az a Magyarországon ritkán tapasztalt helyzet, hogy a biztonságos, rövidtávú befektetésekkel (állampapír és lekötött betét) már nem lehet majd infláció feletti hozamot (reálhozamot) elérni. Ez azt jelenti számunkra, hogy az infláció szépen lassan felemészti a pénzünket: hiába kötjük le, lejáratkor a hozammal növelt összeg sem ér majd annyit, mint amennyit jelenleg. 

Két út áll előttünk, hogy ezt elkerüljük:

 1. időtávot növelünk (azaz még mindig biztonságos, de hosszabb távú eszközökben gondolkodunk, és évekre nélkülözzük a pénzünket)
 2. kockázatot vállalunk (azaz kilépünk az eddigi komfortzónánkból, elfogadjuk az esetleges átmeneti veszteségek tényét)

Időtáv növelés

Megpróbálhatunk éven túli lekötést találni és azt vesszük észre, hogy az éven túli lekötött betétek hozamszintje alig haladja meg az egy éves lekötések 3% körüli szintjét. Ráadásul a tranzakciós illeték óta már szinte sohasem éri meg utaztatni a pénzt a bankok között. Így a biztonságos befektetésekből maradt az állampapír, ami hosszabb időtávokon közel dupla akkora kamatot fizet, mint rövidebb futamidő esetén. Jelenleg elérhető legmagasabb kamat 4,7%. 

Kockázatvállalás

Dönthetünk úgy is, hogy nekünk a 4,7% nem elég. Ilyenkor szoktak előkerülni a befektetési alapok, amelyek között nem is olyan könnyű választani. Egyrészt, itt nem tudom előre a hozamot, mindig egy visszatekintő múltbeli adat alapján kell dönteni. Másrészt a hozam bizonytalan. Ráadásul minél magasabb hozamot célzok meg, annál bizonytalanabb. Ám megfelelő választás esetén akár 10%-ot meghaladó éves átlagos hozam sem valóságtól elrugaszkodott érték.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A hitelek 

A jelenlegi alacsony kamat áldás a referenciához kötött hitellel rendelkezőknek. A jegybanki alapkamat csökkenésével párhuzamosan a törlesztőrészletek is fogyókúrának indultak. Aki pedig olyan helyzetben van, hogy most venne fel hitelt, soha nem látott alacsony forint hitelkamatokkal találkozhat. Ráadásul már az árfolyamkockázattól sem kell tartani és akár a futamidő végéig havi fix összeggel kalkulálhatnak.

A bizonytalan jövő

A jelenlegi szituáció azoknak kedvez, akiknek pénzre van szükségük, és nem azoknak, akinek pénzük van. Viszont a jövő egyelőre elég bizonytalan. A kamatemelés valószínűsége nem elhanyagolható. Ugyan az infláció még rekord alacsonyan van, ám a rezsicsökkentés hatása lassan kiárazódik belőle, és akkor megemelkedik. A jegybank inflációs célja egyébként is 3%. Sőt, még közbeszólhat a gyenge forint is, ami az importon keresztül szintén áremelkedést okozhat. És még nem is beszéltünk az ukrajnai helyzetről, ami a gáz árával ébresztheti fel a rezsidémont. 

A nemzetközi helyezet nem csak az oroszok miatt nehéz. A rekord alacsony szinten lévő amerikai alapkamat emelkedése is megzavarhatja a mi alacsony irányadó rátánk további szinten tartását. Nem nehéz belátni, ha ugyanannyi hozamot érhetünk el dollárban, mint forintban, akkor nem kérdés, hogy a befektető mit fog választani. 

A fentiekből látszik, hogy nehéz okosnak lenni az elkövetkező időszakot nézve. Azért elmondható, hogy most a hiteleknél a hosszabb kamatperiódus preferálható, míg befektetéseknél az olyan alapok, ahol az alapkezelőnek nagyobb szabadsága van a befektetések terén. Így az alap teljesítményét optimalizálni tudják minden piaci szituációban. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.05.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,20% 5,44% 4,81% 8,16% 1
  OTP Supra Alap 2,88% 7,22% 4,19% 15,81% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,12% 4,04% 4,88% 7,96% 3
  OTP Fundman Alap 3,65% 6,42% n.a. 5,08% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,19% 2,88% 4,05% 5,41% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,50% 14,13% 9,29% 6,97% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,82% 0,37% 3,69% 4,23% 7
  OTP Trend Alap 12,82% 7,67% 15,27% 14,14% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

2018. 06. 18.

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai....

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Blogajánló

 • alapblog

  Tények – különkiadás

  – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.