Leesett az állunk – Íme, minden idők 10 leggazdagabb embere

szerző: Jenei András
2017. 08. 20.

Bill Gates neve ismerősen csenghet, ha a leggazdagabb emberekről van szó, 86 milliárd dolláros vagyonával azonban meg sem közelíti a történelem leggazdagabb személyeit. Meglepő módon olyan személyek tűnnek fel minden idők 10 leggazdagabbjának listáján, akik akár egész birodalmakat irányítottak, vagy hihetetlenül sikeres dinasztiák élén álltak. Mindenki kapaszkodjon meg, az összefoglaló keretében olyan vagyonokról lesz szó, amit még csak elképzelni sem tudunk.

Megannyi lista létezik a leggazdagabb emberekről, azonban más világításba kerülnek a dolgok, ha történelmi távlatokból tekintünk a dologra. Ebben az esetben a most ismert nagyágyúk, mint Bill Gates a Microsoft alapítóatyja, a befektetési guru Warren Buffett, vagy az Amazon ötletgazdája Jeff Bezos labdába sem rúghatnak.

A most soron következő személyek esetében a sorrend nem kőbe vésett, hiszen különböző okok miatt a vagyont hajszálpontosan nem lehet megbecsülni. Ugyanakkor a listán az ókortól a mostani időkig a legmeglepőbb személyiségekkel találkozunk.

10. Hódító Vilmos – 228 milliárd dollár
Törvénytelen fiúként és viking leszármazottként normann fennhatóság alá helyezte egész Angliát, és az angol földek megszerzésével hamar busás vagyont halmozott fel. Érdekesség, hogy az unokaöccsével Alan Rufus-szal is megosztotta a vagyont, aki az egyik legfőbb támogatója volt. Az biztos, hogy az unokaöcs jókor volt jó helyen, hiszen közel 195 milliárd dollárra tett szert a normann királlyal az oldalán.
9. Jakob Fugger – 277 milliárd dollár
Nem lehet szó nélkül elmenni a Habsburgok bankára mellett, aki tulajdonképpen a Medicieket fosztotta meg Európa legjelentősebb bankárcsaládjának címétől. Üzletemberként számos iparágban, így a bányászatban, a kereskedelemben és a bankszektorban is voltak érdekeltségei. Érdekesség, hogy ő pénzelte azt a nyomdát is, amely később Luther Márton, híres 95 tételét is nyomtatta, amely később Európa szerte a reformációhoz vezetett. De számos királyt, háborút finanszírozott, így nem hiába nevezik a történelem egyik legbefolyásosabb üzletemberének.
8. Andrew Carniege – 337 milliárd dollár
A skót iparmágnás az 1800-as évek végén az amerikai acéliparban csinálta meg a szerencséjét, aztán egy távíró céget alapított, de emellett érdekeltsége volt a vasút-, és olajiparban is. Nem is kell mondani, hogy ezekkel a vállalkozásokkal óriási vagyont volt képest felhalmozni. Bőkezűen jótékonykodott, többek között oktatási intézményeket támogatott, amire életének utolsó éveiben vagyonának 90%-át is rászánta.
7. John D. Rockefeller – 367 milliárd dollár
Kétségtelenül a leggazdagabb amerikai a történelemben, de a 19. század tekintetében is a legvagyonosabbnak számít. A monopolkapitalizmus idejében a Standard Oil nevű vállalata az amerikai olajipar 90%-a is a kezében koncentrálódott, és a cég élén óriási vagyont halmozott fel. Híres emberbarát nevében is áll: halála előtt vagyonának több mint felét oktatási, egészségügyi célokra juttatta adományként.
6. Mansa Musa – 415 milliárd dollár
Talán kevésbé hangzik ismerősen a timbuktui uralkodó neve, pedig kortársai is csak úgy hivatkoztak a vagyonára, hogy azt valósággal lehetetlenség számba venni. A nyugat afrikai Mali birodalom hatalmas aranykészlettel rendelkezett, a 14. században az egyik legnagyobb nemesfém kitermelőként tartották számon. A történetek szerint az uralkodó egymaga képes volt Egyiptomban válságot és hiperinflációt előidézni, amikor egy mekkai zarándoklat során 60 ezer kísérője, 12 ezer szolgája fejenként 2 kg, míg 80 tevéje egyenként 23-136 kg aranyat cipelt. Nehéz figyelembe venni vagyonának nagyságát, ezért néhány összesítésben vele találkozhatunk, mint minden idők leggazdagabb embere.
5. Dzsingisz kán – 1 ezer milliárd dollár
A mongol uralkodó személye körül legendák keringenek, már csak azért is, mert a világot Kínától, Európáig meghódította, a birodalom csaknem a Föld területének 22%-át tette ki. Persze ezzel az uralma alá vont területek kincseit is megkaparintotta, azonban a vagyonát megosztotta a családtagjaival és a katonai elöljáróival is.
4. Salamon király – 2,2 ezer milliárd dollár
Ki ne hallott volna Salamon király mesés kincseiről, aki az ókorban élő izraeli király volt. A 39 évig tartó uralkodása alatt minden évben csaknem 25 tonna aranyat kapott sarcként az uralkodó, aminek értéke 40 milliárd dollárra tehető teljes élete során. A mesés vagyon miatt az egész országban az ezüstöt gyakorlatilag olyan értéktelennek tartották, mint az egyszerű kődarabokat. Egyébként gazdagságának nagy része az arabokkal és a selyemúton folytatott kereskedelemből származott.
3. Augustus császár – 4,6 ezer milliárd dollár
Augustus is igen előkelő helyre került, akiről talán még rémlik a tanulmányokból, hogy az első római császár volt. Elképesztő gazdagsága talán kicsit megtévesztő lehet, hiszen az egybeforr az akkor éppen fénypontján álló birodalom területén összpontosuló vagyonnal. Ugyanakkor az akkori gyöngyszem, a páratlan mezőgazdasági és kereskedelmi központnak számító Egyiptom Augustus személyes vagyonát képezte. Márpedig a becslések szerint csak ez az ország adta az akkori világ teljes vagyonának 25-30%-át. Jó lehet annak, aki saját országokat birtokol…
2. Nagy Akbar – 21 ezer milliárd dollár
A 16. században az indiai-félsziget teljhatalmú uraként, a világ teljes vagyonának 20%-ával is rendelkezett, és uralkodása idején a mogul birodalom csaknem triplájára nőtt mind vagyon, mind terület tekintetében. A mogulok messze földön gazdagságukról voltak híresek, ahol még az alattvalóknak is jutott valami (leginkább a felsőosztály tagjainak), hiszen az egy főre jutó jövedelem vetekedett az I. Erzsébet korabeli angol viszonyokkal. A mogul uralkodók köztudottan értettek ahhoz is, hogy lehet a leghatékonyabb módon megsarcolni a népet, ami szintén a gazdagság forrása volt.
1. Shenzong császár – 30 ezer milliárd dollár
Nehéz számszerűsíteni a 11. századi kínai császár vagyonát, de ha figyelembe vesszük, hogy a világ vagyonának 25-30%-ával is bírt, akkor a lista élén kap helyet. Pont jókor volt jó helyen, hiszen a kínai birodalom a Szung dinasztia korában a békés bőség korát élte. Az erősen központosított császárságban az uralkodó vaskézzel irányított, ugyanakkor tere volt mégis a fejlődésnek, és ahogy ma mondanánk az innovációnak. A papírpénz és a puskapor feltalálása is erre a kora középkori korszakra tehető, de még a szegényeket segítő jóléti állam is fejlettnek mondható Shenzong idejében.

7 Hozzászólás

 1. Cseh Béla

  0,9 Szerénységem 31.000.- Ft, (a befizetések után), mert a szocialista vadkapitalizmus tobzódása idején a Horn érában 1994-1998 között, az elvtársszerű vállalkozó úr elfelejtett utánam és sok munkatársam után TB járulékot fizetni, mely csak 10 évvel később, a nyugállományba menetelkor derült ki .Cégét végelszámolással felszámolta, majd elhunyt.

  2017.08.20.18:53

 2. Sinka László

  A ma élő 300 legg gazdagabb zsidók nyomába sem érhetnek a felsorolt személyek! Csak ők nem kivánnak szerepelni semijen listán és igazuk van! A helyükbe én sem tenném!

  2017.08.21.00:13

 3. Lapos Elemér

  Hiába is voltak ilyen gazdagok:
  A koporsón nincsen zseb.

  2017.08.21.02:53

 4. Tóth Ágnes

  Kedves Sinka István, milyen tévedésben van! és milyen undorítóan fejti ki. én szégyenlem magam Ön helyett.

  2017.08.21.09:01

 5. Baranyai György

  “Cseh Béla!” Bocs, de ki kellett köpnöm mindent, ami a számban volt…ne csinálj ilyet, légyszíves, még most is “röhögök”. Pedig nagyon komoly dologról van szó és igazad van….
  Tisztelettel: Baranyai György

  2017.08.21.10:00

 6. babos

  Eszetlen, rövidlátó és hihetetlenül buta vagy. Mondhatni az a fajta “náci” aki még életében nem látott sem zsidót sem más vallású embert. Talán kicsi faluja, kicsi kocsmájának ajtaján túl sem volt még soha.

  2017.08.21.10:25

 7. Affetto

  a semijen = semmilyen de önnek biztos felye van 😀

  2017.08.21.12:50

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Céges megbeszélés laptoppal

Nagyot robbantanak a fintech cégek, de mire elég ez?

2018. 06. 23.

Egyre többet lehet ma hallani a fintech cégekről, vagyis az olyan pénzügyi szolgáltatókról, amelyek valamilyen szempontból forradalmasítják a hagyományos pénzügyeket. Az biztos, hogy számos újdonság már rendelkezésre áll, azonban távol...

Szaúd-Arábia nyert, amivel nagyon sok pénz jár együtt

2018. 06. 22.

Fontos döntésre jutott az MSCI, az indexszolgáltató jövő nyártól a feltörekvő piaci indexébe teszi Szaúd-Arábiát. Óriási pénz érkezhet intézményi befektetőktől jövőre az országba, ami jótékony hatással lehet a tervezett olajcég...

Eltörlik a tranzakciós illetéket! Részben.

2018. 06. 21.

2019. január 1-jétől mentesülnek a pénzügyi tranzakciós illeték alól a lakosság által bonyolított átutalások, utalásonként 20 ezer Ft-ig. Megvizsgáltuk, mennyit jelent ez egy aktív számlahasználó ügyfél esetében.  Nézd meg aktuális...

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.