Betöltés

Legnagyobb félelmünk a nyugdíj, pedig az orrunk előtt van a megoldás!

szerző: Bankmonitor
2016-11-05

Nem is gondolnánk, de egy felmérés alapján az amerikaiak 40 százalékának egyik legnagyobb félelme az, hogy a jövőben nem fog kijönni a pénzéből. Az biztos, hogy nálunk is aggodalom forrása a jövőbeli pénzügyi helyzet, különösen az, hogy időskorunkban milyen megélhetésre számíthatunk. Azonban pánikra nincs ok, egy kellő időben elkezdett önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással sokat tehetünk magunkért. 40 év alatt akár 15 millió is összekalapozhatunk havi 10 ezer forintos befizetéseinkből, amivel már jelentősen meg tudjuk toldani a nyugdíjunkat.

Az amerikaiak irtóznak attól, hogy kifutnak a pénzükből

Sokszor azt gondoljuk, hogy a nálunk jóval fejlettebb országokban, a nagyobb jólét miatt az embereknek általánosságban kevesebbet aggódnak a pénzügyeik, vagy jövőbeli megélhetésük miatt. A napokban bukkantunk egy kutatásra, ami erre azonban alaposan rácáfol.

A kutatók az amerikai lakosság legnagyobb félelmeire kérdeztek rá, amiből az jött ki, hogy 3-ból 1 ember bizony retteg attól, hogy a jövőben kifut a pénzéből, és nem tud miből gondoskodni magáról. Úgy látszik, Amerikában sincs kolbászból a kerítés, legalábbis sokaknak problémát okoz a nyugdíj- és az egészségügyi ellátás kigazdálkodása. Ráadásul a tengerentúli országban a társadalombiztosítási rendszer is máshogy néz ki, mint például nálunk, ott a hangsúly sokkal inkább az öngondoskodáson van.

A megkérdezett amerikaiak 60 százaléka fél a kormányzattal kapcsolatos korrupciótól, de nagyon sokan tartanak a terrorizmustól vagy egy esetleges terrorista támadástól, ami nem is meglepő a 2001-es amerikai események tükrében.

A virtuális világ térhódításával az emberek 37 százaléka az adataival való visszaéléstől is fél, de a fegyverhasználat korlátozása is a megkérdezettek 38 százalékát tölti el rémülettel. Ugyanakkor az emberekben nagy félelmet kelt az USA-ban évek óta parázs vitát okozó egészségügyi reform bevezetése is (ami sok millió biztosítatlan amerikainak nyújtana egészségügyi ellátást), aminek következményeit a legtöbb amerikai nem tudja felmérni.

A gazdasági jellegű félelmek is ott vannak az élvonalban, ugyanis az emberek 38 százaléka tart egy újabb gazdasági válságtól, majdnem 40 százalék pedig attól, hogy nem fog elegendő pénzzel rendelkezni a jövőben.

Ideje nekünk is gondolkodni a jövőnkön

Minden bizonnyal a hazai lakosság körében is nagy félelmet kelt, hogy a jövőben milyen pénzösszegből gazdálkodhat, de legnagyobb bizonytalanságot mégis az időskori biztonság kérdése jelenti. Amint arra az OTP Öngondoskodási Index is rámutat, egyre jobban nő azok aránya, akiknek már van valamilyen megtakarításuk, sőt egyre többen terveznek valamilyen formában öngondoskodásra is adni a fejüket. A TÁRKI nem régen megjelent tanulmánya is a megtakarítók számának növekedéséről árulkodik, ami a lakossági eladósodás csökkenésének is köszönhető. Ami viszont lehangoló, hogy még ennek ellenére is igen kevesen takarékoskodnak a nyugdíjas éveikre, pedig több alternatíva is rendelkezésre áll az időskori megtakarításunk felhalmozására.

A legjobb megoldást az önkéntes nyugdíjpénztár kínálja számunkra, mivel egyszerűsége rendkívül vonzóvá teszi, emellett az sem elhanyagolható, hogy a 20 százalékos állami támogatás (évente maximum 150 ezer forint) is igen nagyot dobhat a befizetéseinken. Ráadásul még csak nagy összegekben sem kell gondolkodnunk, 5-10 ezer forintos havi megtakarítással is sokat tudunk időskori megélhetésünk érdekében tenni, ha időben kezdünk neki. Az állami támogatást pedig még az év vége közeledtével is gond nélkül ki tudjuk aknázni, mivel a december végéig beérkező összegekre jár az állami adó-visszatérítés.

Viszont korántsem mindegy, mikor állunk neki a nyugdíjcélú megtakarításunknak. Általánosságban igaz, hogy minél korábban eszmélünk és kezdünk el takarékoskodni, annál kisebb összeg is elegendő egy szemmel látható nyugdíj-kiegészítéshez. Az eltelt idő és a kamatos kamat nagy segítségünkre van, hiszen lehetővé teszik a megtakarításunk meredek gyarapodását.

Példánkban kiszámoltunk mire számíthatnánk, ha 40 éven keresztül fizetünk önkéntes pénztárba havi 10 ezer forintot és az egyszerűség kedvéért éves szinten 4,5 százalékos hozam üti a markunk. 40 év múlva az egyenlegünk közel 15 millió forintra jönne ki, és mindez úgy, hogy az általunk befizetett összeg 40 év elteltével 4,8 millióra rúg. Tehát befizetésünk hozama 7,8 milliót, míg az állami támogatás és hozama 2,6 millió forintot tesz hozzá a megtakarításunkhoz.

Ha már csak 20 évünk áll rendelkezésre, még akkor is 4,4  millió gyűjthető össze havi 10 ezer forint befizetésével, a nagyobb különbség már a hozamok és az állami támogatás hozzájárulásában van az egyenleghez. Az általunk befizetett összeg ebben az esetben 2,4 millió forintra jön ki, míg a hozamunk 1,4 milliót, míg az állami támogatás pedig 750 ezer forintot tesz hozzá a végső egyenlegünkhöz.

Ne habozz, számítsd ki kalkulátorunk segítségével milyen összegű nyugdíjra számíthatsz!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

17 Hozzászólás

 1. Pesti Gyula!

  A létminimumon élők,a közmunkások nem tudnak félre tenni sajnos!A 45-50 éves emberek,akik még bíztak a nyugdíj rendszerben,azok most ezek az emberek!Sem pénzük,sem idejük nincs már félre rakni!

 2. egy emberke

  Aki időben meghal, semmi oka félni.

 3. nyertes

  Nettó 100000ft a havi keresetem,12000ft a bejárás! A lakkosság nagyrésze havi 70-80000ft-ér dolgozik két három műszakba! Van megtakarítás, a munka adónak !

 4. poll flower

  Nem írták ki a cikk mellé ,hogy ez reklám .

 5. BTO11

  havi 10eft rakjak félre? ne ba… meg!
  akkor szolj a lopkivics kormánynak ne adoztassa meg a cafeteriaban az önkéntes nyugdijtakarékot ! B+ jó?

 6. Maci Laci

  Akinek nyugdíjat állapítanak meg, az előre és sokszorosan befizette már annak fedezetét.
  Nem kell ellopni, hanem nyugdíj előtakarékosságként kell kezelni, magas hozamú értékpapírokban fialtatni és a befizető nyugdíjazásáig hozzá se nyúlni se a tőkéhez, se a hozamaihoz. Ilyen egyszerű.
  Pont így volt előírva a magán nyugdíjpénztáraknak. S működött is, amíg a pénzéhes, mohó állam el nem rabolta tőlük az befizetők nyugdíjra félretett háromezer milliárdját. Amit gyorsan el is baszott a semmire.

 7. germicid

  Mi történik Amerikában?Miért aggódnak?Ott a befizetett,fel nem használt összeg a hagyaték része,nem pedig lenyúlás tárgyát képezi!

 8. cibertalan

  Naccerű, egy amerikai helyzetelemzés, majd egy magyar reklám. Köszönjük szépen. Bravó! Így tovább!

 9. József

  EZ EGY NAGYON NAGY BAROMSÁG!!! Ez megint csak az üzletkötőknek jó! Felveszi a jutalékot aztán csá!!!!! Mert ebben a bankrendszerben hol lehet előre tervezni 40 évre??? Még 4re sem!!!!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves József! Sajnáljuk, hogy nem ment át a cikk üzenete. Azzal nem tudunk igazán mit tenni, ha a nyilvánvaló tényekre és előnyökre valaki ilyen reakciót ad. Az tény, hogy a pénztártagoknak egyértelmű előnnyel jár ez a megtakarítás, a befizetésre járó 20%-os adó-visszatérítés (maximum 150 ezer forint) nem csak szerintünk meggyőző. Azt jogszabály határozza meg, hogy az üzletkötőknek mekkora jutalékot lehet adni, a pénztáraknál a költségszint ott van, ami teljes mértékben elfogadható (töredéke egy nyugdíjbiztosításénak). Végül, de nem utolsó sorban semmi köze sincs a bankrendszernek a pénztárakhoz, így nem is azzal kell előre tervezni. Mi úgy látjuk, hogy nagyon is szilárd volt a magyar bankrendszer, a pénztárak is rendben működnek. Nyugdíj esetében pedig nem lehet mást tenni, aki nincs közel a nyugdíjhoz, annak több tíz évre kell lőre terveznie. És ez jól is van így. Már csak azért is, mert néhány év alatt nem lehet akkora összeget összegyűjteni, hogy az valós nyugdíj-kiegészítést jelenthessen (tisztelet a kivételnek).

 10. Zoltán

  Minden javaslatra van legalább 3 kifogás, miért nem lehet megcsinálni.
  Ez a magyar mentalitás.

  Azt mondják, havi 100 ezerből nem lehet 10 ezret félretenni, kölcsönadni időskori önmaguknak.
  De arra nem tudnak válaszolni, honnan miből fogják kipótolni a 30-50 ezer forintos hiányt, amennyivel a kezdő nyugdíjuk kevesebb lesz a korábbi fizetésüknél.

 11. Katzor

  Ez a fele sem igaz játék!

 12. Katzor

  A nyugdíjpénztárak ellopják a pénzt ahogy eddig is tették.

 13. István

  Már csak az a kérdés mit fog érni az a pénz 40 év múlva.Ugyanis 40 évvel ezelőtt baromi jól hangzott a 100 ezer forint,akár egy lakást is lehetett venni belőle.Most meg már arra se elég,hogy az ember kitörölje vele a seggét.

 14. Edina

  Na ez itt az a nagy igazság amit senki nem vitathat!

 15. Ásvány Attila

  Zoltán-nak !! 2016.11.09-
  Kedves Zoltán ! Érdekes hogy az általad emlitett magyar mentalitás, föként az ostoba Fidesz kormányra jellemző, gondolom ezt akartad kiemelni a cikkedből ??? Ugyanis aki tud és akar megprobál takarékoskodni, de a kormány ellopja. 2013-ban sok -sok 2,5 millió forint tünt el joggal ellentétesen és szemét módon! Most abbol fizetik ki az állam és magánsszerzödések közti megszünéseket, amit az EU birósága megitélt a feleknek ! Viszont meg tudod mondani , hogy ha Europában sok helyen müködik az állami nyugdijelvonás / 4.5–9 % / munkabérből levonás , összesen !!! és mellete megbizható és korrekt az EGYÉNI SZÁMLÁK tökeösszeg növelése is, akkor nálunk Orbán Viktor miért nem akarja átvenni ezt a jó modelt ?? Orbán Viktor beszéde 2010 április 26-án ::: A hatalommal visszaélő oligarchiák rendszer helyett a nemzeti egység ideje jött el , és VÉGE a magyarok millióit szorongató, VAGYONUKBÓL kiforgató korszakból !! Vagy mégsem ?? Talán hazudik a magyar miniszterelnők ?? Irjál ha nem értesz egyett velem !
  üdv
  egy 72 éves repszerelő

 16. Ásvány Attila

  Zoltánnak !!! 60 napja nem válaszoltál barátságos cikkemre !! Lehet hogy csak bértollnok vagy mint itt sokan ??? Ezzel senkit sem gyözöl meg semmiről és nem is fognak a gazdáid fizettni! Jól van ez igy ??? Egyet még ne felejts el– a Kádár korszakban jó volt és erős a forint.. ma még a rubel is 5 forintba kerül, ezt a magyar kormány csinálja, nem mi !! A többi valuta lényegesen többet ér , mint a forint !! 1971-ben havi 7500 forint fizetésből 85 nm -es házat lehetett épiteni , aminek teljes szerkezetkész költsége– 550 000 !!!!!!!!!!!!—— forint volt , ugy hogy az akkor még becsületes OTP 350 000 -et adott, havi 2,5 % -os kamatra !! 2300 forint volt a törlesztőrészlet !! Most hogy állunk akkor ??? Ki a hülye ??? Ki nem akar épiteni , takarékoskodni?? Mi van a magyar mentalitással, ami alatt Te szerintem a primitiv , de nagyon erőszakos Fideszt gondoltad !!
  üdv
  72 éves repszerelő

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani

2019. 10. 15.

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek...

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy nyugdíjasnak?

2019. 09. 27.

Egyre több nyugdíjas kapja havi juttatását bankszámlára. Nem mindegy azonban, hogy milyen számlát nyitunk, mert akár több ezer forintot spórolhatunk évente, ha megtaláljuk a számunkra legjobb konstrukciót. Viszont mindannyian mások...

Blogajánló

 • alapblog

  Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin!

  Kollégáink, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek arról, hogy mi a különbség a 2017-es és a 2019-es 10 ezer dolláros Bitcoin közt és, hogy hogy jön... The post Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.