Betöltés
loading

Legnagyobb félelmünk a nyugdíj, pedig az orrunk előtt van a megoldás!

Nem is gondolnánk, de egy felmérés alapján az amerikaiak 40 százalékának egyik legnagyobb félelme az, hogy a jövőben nem fog kijönni a pénzéből. Az biztos, hogy nálunk is aggodalom forrása a jövőbeli pénzügyi helyzet, különösen az, hogy időskorunkban milyen megélhetésre számíthatunk. Azonban pánikra nincs ok, egy kellő időben elkezdett önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással sokat tehetünk magunkért. 40 év alatt akár 15 millió is összekalapozhatunk havi 10 ezer forintos befizetéseinkből, amivel már jelentősen meg tudjuk toldani a nyugdíjunkat.

Az amerikaiak irtóznak attól, hogy kifutnak a pénzükből

Sokszor azt gondoljuk, hogy a nálunk jóval fejlettebb országokban, a nagyobb jólét miatt az embereknek általánosságban kevesebbet aggódnak a pénzügyeik, vagy jövőbeli megélhetésük miatt. A napokban bukkantunk egy kutatásra, ami erre azonban alaposan rácáfol.

A kutatók az amerikai lakosság legnagyobb félelmeire kérdeztek rá, amiből az jött ki, hogy 3-ból 1 ember bizony retteg attól, hogy a jövőben kifut a pénzéből, és nem tud miből gondoskodni magáról. Úgy látszik, Amerikában sincs kolbászból a kerítés, legalábbis sokaknak problémát okoz a nyugdíj- és az egészségügyi ellátás kigazdálkodása. Ráadásul a tengerentúli országban a társadalombiztosítási rendszer is máshogy néz ki, mint például nálunk, ott a hangsúly sokkal inkább az öngondoskodáson van.

A megkérdezett amerikaiak 60 százaléka fél a kormányzattal kapcsolatos korrupciótól, de nagyon sokan tartanak a terrorizmustól vagy egy esetleges terrorista támadástól, ami nem is meglepő a 2001-es amerikai események tükrében.

A virtuális világ térhódításával az emberek 37 százaléka az adataival való visszaéléstől is fél, de a fegyverhasználat korlátozása is a megkérdezettek 38 százalékát tölti el rémülettel. Ugyanakkor az emberekben nagy félelmet kelt az USA-ban évek óta parázs vitát okozó egészségügyi reform bevezetése is (ami sok millió biztosítatlan amerikainak nyújtana egészségügyi ellátást), aminek következményeit a legtöbb amerikai nem tudja felmérni.

A gazdasági jellegű félelmek is ott vannak az élvonalban, ugyanis az emberek 38 százaléka tart egy újabb gazdasági válságtól, majdnem 40 százalék pedig attól, hogy nem fog elegendő pénzzel rendelkezni a jövőben.

Ideje nekünk is gondolkodni a jövőnkön

Minden bizonnyal a hazai lakosság körében is nagy félelmet kelt, hogy a jövőben milyen pénzösszegből gazdálkodhat, de legnagyobb bizonytalanságot mégis az időskori biztonság kérdése jelenti. Amint arra az OTP Öngondoskodási Index is rámutat, egyre jobban nő azok aránya, akiknek már van valamilyen megtakarításuk, sőt egyre többen terveznek valamilyen formában öngondoskodásra is adni a fejüket. A TÁRKI nem régen megjelent tanulmánya is a megtakarítók számának növekedéséről árulkodik, ami a lakossági eladósodás csökkenésének is köszönhető. Ami viszont lehangoló, hogy még ennek ellenére is igen kevesen takarékoskodnak a nyugdíjas éveikre, pedig több alternatíva is rendelkezésre áll az időskori megtakarításunk felhalmozására.

A legjobb megoldást az önkéntes nyugdíjpénztár kínálja számunkra, mivel egyszerűsége rendkívül vonzóvá teszi, emellett az sem elhanyagolható, hogy a 20 százalékos állami támogatás (évente maximum 150 ezer forint) is igen nagyot dobhat a befizetéseinken. Ráadásul még csak nagy összegekben sem kell gondolkodnunk, 5-10 ezer forintos havi megtakarítással is sokat tudunk időskori megélhetésünk érdekében tenni, ha időben kezdünk neki. Az állami támogatást pedig még az év vége közeledtével is gond nélkül ki tudjuk aknázni, mivel a december végéig beérkező összegekre jár az állami adó-visszatérítés.

Viszont korántsem mindegy, mikor állunk neki a nyugdíjcélú megtakarításunknak. Általánosságban igaz, hogy minél korábban eszmélünk és kezdünk el takarékoskodni, annál kisebb összeg is elegendő egy szemmel látható nyugdíj-kiegészítéshez. Az eltelt idő és a kamatos kamat nagy segítségünkre van, hiszen lehetővé teszik a megtakarításunk meredek gyarapodását.

Példánkban kiszámoltunk mire számíthatnánk, ha 40 éven keresztül fizetünk önkéntes pénztárba havi 10 ezer forintot és az egyszerűség kedvéért éves szinten 4,5 százalékos hozam üti a markunk. 40 év múlva az egyenlegünk közel 15 millió forintra jönne ki, és mindez úgy, hogy az általunk befizetett összeg 40 év elteltével 4,8 millióra rúg. Tehát befizetésünk hozama 7,8 milliót, míg az állami támogatás és hozama 2,6 millió forintot tesz hozzá a megtakarításunkhoz.

Ha már csak 20 évünk áll rendelkezésre, még akkor is 4,4  millió gyűjthető össze havi 10 ezer forint befizetésével, a nagyobb különbség már a hozamok és az állami támogatás hozzájárulásában van az egyenleghez. Az általunk befizetett összeg ebben az esetben 2,4 millió forintra jön ki, míg a hozamunk 1,4 milliót, míg az állami támogatás pedig 750 ezer forintot tesz hozzá a végső egyenlegünkhöz.

Ne habozz, számítsd ki kalkulátorunk segítségével milyen összegű nyugdíjra számíthatsz!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Pénznyomtatás limit nélkül, bitcoin feleződés

  A bitcoin feltalálója és első bányásza, az ismeretlen Satoshi Nakamoto, a blokklánc legelső, genezis blokkjába egy üzenetet kódolt bele. Az üzenet a The Times 2009.... The post Pénznyomtatás limit nélkül, bitcoin feleződés appeared first on alapblog.