Légy résen, ha vállalkozó vagy – Ezek a legfontosabb adóváltozások

Légy résen, ha vállalkozó vagy – Ezek a legfontosabb adóváltozások
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-31 Frissítve: 2021-08-06
 

Lassan az év első hónapját is magunk mögött tudhatjuk, ami minden vállalkozás számára különösen fontos időszak. A céges pénzügyek áttekintését is ilyenkor célszerű megejteni, hiszen az évkezdés mindig újdonságokat jelent a vállalatok számára. Tipikusan ilyen az adóváltozás témaköre is, amire különösképp figyelnünk kell, ha vállalkozók vagyunk, hiszen az nagymértékben meghatározza a kiadásainkat. Éppen ezért az idei év nagyobb adóváltozásait szedtük egy csokorba, ami minden vállalkozást érint.

A 2017-es év számtalan fontos újdonságot hozott az adórendszerben, amire érdemes lehet figyelni vállalkozóként. A legfontosabb változásokat röviden összefoglaljuk a következőkben.

Társasági adó, szociális hozzájárulási adó és SZJA változások

Vélhetően az egyik legnagyobb változást a társasági adó terén tapasztalhatjuk idén. Az új szabályozás értelmében egységesen 9 százalékra csökken a vállalatok nyereségét sújtó adó, ami még tavaly 500 millió forintig 10 százalékot, efölött pedig 19 százalékot tett ki. Amellett, hogy nagyon fontos az intézkedés a kisebb cégek számára, egyértelműen a nagyobb vállalatoknak kedvez, hisz ők már érdemi adócsökkenést élvezhetnek ki. Emellett a kis- és középvállalkozások számára az is lényeges, hogy az új ingatlan beruházás és műszaki gép berendezés esetén az adózás előtti eredményig érvényesíthető adóalap kedvezményt használhatnak ki.

Ráadásul a társasági adó változásokkal párhuzamosan az egyéni vállalkozói személyi jövedelemadó is egykulcsos lett és mértéke 9 százalékra csökkent az eddigi 10 illetve 19 százalék helyett.

További jó hír emellett, hogy a szociális hozzájárulási adó is 5 százalékkal mérséklődött, vagyis a tavalyi 27 százalékos szintjéről 22 százalékra. Sokan azt várják ettől az intézkedéstől, hogy növeli a cégek mozgásterét a béremelésre, amellett, hogy a minimálbér szintje 15, míg a garantált bérminimum 25 százalékkal nőtt idén. Emellett az egészségügyi hozzájárulás is 22 százalékra mérséklődött 27 százalékos szintjéről.

Hirdetés

Hirdetés

Kedvezőbb lett a kata és a kiva is

Az egyéni vállalkozók körében kedvelt kata esetében a bevételi értékhatár az eddig 6 millió forintról 12 millióra emelkedik, az összeghatár túllépése esetén pedig 40 százalékos adó szükséges fizetni a különbözetre. Tehát a kata szerint adózók zsebében jóval több pénz maradhat, ugyanakkor, ami hátrány, hogy a bevételekről az új szabályzás értelmében szigorúbb adminisztrációt kell vezetni. Továbbá a főállású kisadózó havi 50 ezer forint, míg a nem főállású kisadózó 25 ezer forint tételes adófizetésre kötelezett. Ráadásul előnyös a tételes adózók számára az is, hogy az alanyi adómentesség választására jogosító értékhatár 6 millióról 8 millió forintra emelkedett.

A kiva terén is lényeges változásokat hoz a 2017-es év, ugyanis a kisvállalati adó kulcsa 16 százalékról 14 százalékra csökken, ráadásul 1 milliárd forintos bevétel eléréséig kivában is maradhat a cég. Itt az jelenti az előnyt, hogy a kiva alapján fizetett adó esetében, a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól. Az adó alapját az új szabály szerint növeli a vállalkozásból kivont tőke és az adóévben jóváhagyott, fizetendő osztalék, továbbá az adóalapot csökkenti a bevont tőke, illetve kapott osztalék.

Hitelre van szüksége, de nem tudja, hogy mire számíthat? Használja a kalkulátorunkat!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Cafeteria változások

    Nagyon lényeges és sokakat érintő változás, hogy a cafeteria elemek közül kikerül az Erzsébet utalvány, a helyi bérlettérítés, az iskolakezdési támogatás, de a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulások is. Persze ettől függetlenül a munkáltató továbbra is adhatja őket, csak az eddigi kedvezményes adózás szűnik meg, így a juttatás 18 százalékkal növelt összege után szükséges a 15 százalékos SZJA-t és a 22%-os EHO-t fizetni, ami összesen 43,66 százalékos közterhet jelent.

    A béren kívüli juttatások terén az Erzsébet utalványt 100.000 forintos készpénz illetve SZÉP kártyára utalható összeg váltja ki, ami legfeljebb 450.000 forintig élvez kedvezményes adózást. Ennek mértéke pedig a juttatás 18 százalékkal növelt összege után fizetendő 15 százalékos SZJA illetve 14 százalékos EHO (összesen 34,22 százalék).

    De az egyéb adómentesen adható juttatások köre is változik. Ezek közül a legfontosabb talán, hogy a munkába járás költségtérítése is módosul az idei évvel, ugyanis a tavalyi 9 forint helyett 15 forint fizethető kilométerenként adómentesen. Ugyanakkor lakáscélú támogatás is adható, amit 5 évre 5 millió forintban maximalizálnak.

    Így módosult az ÁFA

    Az általános forgalmi adóban is tetten érhetünk változásokat, ugyanis néhány alapvető élelmiszer áfája csökkent. A baromfihúst és tojást terhelő áfa 27 százalékról 5 százalékra csökkent, míg a friss tej áfája 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött. Az intézkedés ugyanakkor a fogyasztók szempontjából is üdvözlendő lehet, hiszen kedvezőbb árakkal találkozhatnak az említett élelmiszerek esetében. Az már más kérdés, hogy a vállalatok lenyelik-e az áfa csökkentés hatását, vagy az áfa ármérséklő hatása miatt tényleg olcsóbban juthatunk ezekhez a termékekhez.

    Hirdetés
    Hirdetés