Légy résen, ha vállalkozó vagy – Ezek a legfontosabb adóváltozások

 • 2017.01.31.
 • szerző: bankmonitor.hu

Lassan az év első hónapját is magunk mögött tudhatjuk, ami minden vállalkozás számára különösen fontos időszak. A céges pénzügyek áttekintését is ilyenkor célszerű megejteni, hiszen az évkezdés mindig újdonságokat jelent a vállalatok számára. Tipikusan ilyen az adóváltozás témaköre is, amire különösképp figyelnünk kell, ha vállalkozók vagyunk, hiszen az nagymértékben meghatározza a kiadásainkat. Éppen ezért az idei év nagyobb adóváltozásait szedtük egy csokorba, ami minden vállalkozást érint.

A 2017-es év számtalan fontos újdonságot hozott az adórendszerben, amire érdemes lehet figyelni vállalkozóként. A legfontosabb változásokat röviden összefoglaljuk a következőkben.

Társasági adó, szociális hozzájárulási adó és SZJA változások

Vélhetően az egyik legnagyobb változást a társasági adó terén tapasztalhatjuk idén. Az új szabályozás értelmében egységesen 9 százalékra csökken a vállalatok nyereségét sújtó adó, ami még tavaly 500 millió forintig 10 százalékot, efölött pedig 19 százalékot tett ki. Amellett, hogy nagyon fontos az intézkedés a kisebb cégek számára, egyértelműen a nagyobb vállalatoknak kedvez, hisz ők már érdemi adócsökkenést élvezhetnek ki. Emellett a kis- és középvállalkozások számára az is lényeges, hogy az új ingatlan beruházás és műszaki gép berendezés esetén az adózás előtti eredményig érvényesíthető adóalap kedvezményt használhatnak ki.

Ráadásul a társasági adó változásokkal párhuzamosan az egyéni vállalkozói személyi jövedelemadó is egykulcsos lett és mértéke 9 százalékra csökkent az eddigi 10 illetve 19 százalék helyett.

További jó hír emellett, hogy a szociális hozzájárulási adó is 5 százalékkal mérséklődött, vagyis a tavalyi 27 százalékos szintjéről 22 százalékra. Sokan azt várják ettől az intézkedéstől, hogy növeli a cégek mozgásterét a béremelésre, amellett, hogy a minimálbér szintje 15, míg a garantált bérminimum 25 százalékkal nőtt idén. Emellett az egészségügyi hozzájárulás is 22 százalékra mérséklődött 27 százalékos szintjéről.

Kedvezőbb lett a kata és a kiva is

Az egyéni vállalkozók körében kedvelt kata esetében a bevételi értékhatár az eddig 6 millió forintról 12 millióra emelkedik, az összeghatár túllépése esetén pedig 40 százalékos adó szükséges fizetni a különbözetre. Tehát a kata szerint adózók zsebében jóval több pénz maradhat, ugyanakkor, ami hátrány, hogy a bevételekről az új szabályzás értelmében szigorúbb adminisztrációt kell vezetni. Továbbá a főállású kisadózó havi 50 ezer forint, míg a nem főállású kisadózó 25 ezer forint tételes adófizetésre kötelezett. Ráadásul előnyös a tételes adózók számára az is, hogy az alanyi adómentesség választására jogosító értékhatár 6 millióról 8 millió forintra emelkedett.

A kiva terén is lényeges változásokat hoz a 2017-es év, ugyanis a kisvállalati adó kulcsa 16 százalékról 14 százalékra csökken, ráadásul 1 milliárd forintos bevétel eléréséig kivában is maradhat a cég. Itt az jelenti az előnyt, hogy a kiva alapján fizetett adó esetében, a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól. Az adó alapját az új szabály szerint növeli a vállalkozásból kivont tőke és az adóévben jóváhagyott, fizetendő osztalék, továbbá az adóalapot csökkenti a bevont tőke, illetve kapott osztalék.

Hitelre van szüksége, de nem tudja, hogy mire számíthat? Használja a kalkulátorunkat!

Kedvezményes vállalati hitel kereső
Széchenyi hitelek

1 / 9

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?

millió Ft
2 / 9
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
3 / 9

Alábbi hitelekre alkalmas a céged:


Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?

4 / 9

Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?


Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
5 / 9
5 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
7 / 9
7 / 9
7 / 9
8 / 9

A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:

 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
8 / 9

Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:


Tájékoztatást kérek, hogy:

 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Azonnali tájékoztatás a hitel(ek) feltételeiről, a bankok eltérő követelményeiről, átfutási időről.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Cafeteria változások

Nagyon lényeges és sokakat érintő változás, hogy a cafeteria elemek közül kikerül az Erzsébet utalvány, a helyi bérlettérítés, az iskolakezdési támogatás, de a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulások is. Persze ettől függetlenül a munkáltató továbbra is adhatja őket, csak az eddigi kedvezményes adózás szűnik meg, így a juttatás 18 százalékkal növelt összege után szükséges a 15 százalékos SZJA-t és a 22%-os EHO-t fizetni, ami összesen 43,66 százalékos közterhet jelent.

A béren kívüli juttatások terén az Erzsébet utalványt 100.000 forintos készpénz illetve SZÉP kártyára utalható összeg váltja ki, ami legfeljebb 450.000 forintig élvez kedvezményes adózást. Ennek mértéke pedig a juttatás 18 százalékkal növelt összege után fizetendő 15 százalékos SZJA illetve 14 százalékos EHO (összesen 34,22 százalék).

De az egyéb adómentesen adható juttatások köre is változik. Ezek közül a legfontosabb talán, hogy a munkába járás költségtérítése is módosul az idei évvel, ugyanis a tavalyi 9 forint helyett 15 forint fizethető kilométerenként adómentesen. Ugyanakkor lakáscélú támogatás is adható, amit 5 évre 5 millió forintban maximalizálnak.

Így módosult az ÁFA

Az általános forgalmi adóban is tetten érhetünk változásokat, ugyanis néhány alapvető élelmiszer áfája csökkent. A baromfihúst és tojást terhelő áfa 27 százalékról 5 százalékra csökkent, míg a friss tej áfája 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött. Az intézkedés ugyanakkor a fogyasztók szempontjából is üdvözlendő lehet, hiszen kedvezőbb árakkal találkozhatnak az említett élelmiszerek esetében. Az már más kérdés, hogy a vállalatok lenyelik-e az áfa csökkentés hatását, vagy az áfa ármérséklő hatása miatt tényleg olcsóbban juthatunk ezekhez a termékekhez.

4 Hozzászólás

 • Iring József 2017-01-31 08:10:46 - Válasz

  Jó lenne,ha az Evát is egy kicsivel csökkentenék,mondjuk 37%-rol,35-re.

 • Molnár László 2017-01-31 10:02:23 - Válasz

  Az egészségügyi szolgáltatási járulékot viszont minden évben emelik. Nyugdíjas kieg tevékenységnél van 40000.-Ft bevételem ebből fizetek 7110.-Ft járulékot ami 17%.

 • Életke Multi 2017-01-31 12:59:56 - Válasz

  Nagyon ez ÁFA csökkentés! Hétről hétre sőt naponta emelik az élelmiszerek árát. Hol van akkor itt ÁFA csökkenés.

 • Tőke Jánosné 2017-02-08 10:23:48 - Válasz

  Az eva választása kezdetben nagyon kedvező volt 15%. Előnye a kedvezőbb adminisztráció. Most, amikor az adócsökkentés lehetőségeit vizsgálják, rendre megfeledkeznek a már szinte elviselhetetlen 37%-os adó csökkentéséről. Jó lenne, ha erre is figyelnének az illetékesek.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Deglobalizáció működésben

  A 2015-ös csúcshoz képest 2017-re 40%-kal (!) esett az USA-ban tanulni kívánó diákoknak kiadott vízumtömeg – szoros összefüggésben a bevándorlást korlátozni kívánó Trump-elnökséggel és azzal...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.