Betöltés

Légy résen, ha vállalkozó vagy – Ezek a legfontosabb adóváltozások

szerző: Bankmonitor
2017-01-31

Lassan az év első hónapját is magunk mögött tudhatjuk, ami minden vállalkozás számára különösen fontos időszak. A céges pénzügyek áttekintését is ilyenkor célszerű megejteni, hiszen az évkezdés mindig újdonságokat jelent a vállalatok számára. Tipikusan ilyen az adóváltozás témaköre is, amire különösképp figyelnünk kell, ha vállalkozók vagyunk, hiszen az nagymértékben meghatározza a kiadásainkat. Éppen ezért az idei év nagyobb adóváltozásait szedtük egy csokorba, ami minden vállalkozást érint.

A 2017-es év számtalan fontos újdonságot hozott az adórendszerben, amire érdemes lehet figyelni vállalkozóként. A legfontosabb változásokat röviden összefoglaljuk a következőkben.

Társasági adó, szociális hozzájárulási adó és SZJA változások

Vélhetően az egyik legnagyobb változást a társasági adó terén tapasztalhatjuk idén. Az új szabályozás értelmében egységesen 9 százalékra csökken a vállalatok nyereségét sújtó adó, ami még tavaly 500 millió forintig 10 százalékot, efölött pedig 19 százalékot tett ki. Amellett, hogy nagyon fontos az intézkedés a kisebb cégek számára, egyértelműen a nagyobb vállalatoknak kedvez, hisz ők már érdemi adócsökkenést élvezhetnek ki. Emellett a kis- és középvállalkozások számára az is lényeges, hogy az új ingatlan beruházás és műszaki gép berendezés esetén az adózás előtti eredményig érvényesíthető adóalap kedvezményt használhatnak ki.

Ráadásul a társasági adó változásokkal párhuzamosan az egyéni vállalkozói személyi jövedelemadó is egykulcsos lett és mértéke 9 százalékra csökkent az eddigi 10 illetve 19 százalék helyett.

További jó hír emellett, hogy a szociális hozzájárulási adó is 5 százalékkal mérséklődött, vagyis a tavalyi 27 százalékos szintjéről 22 százalékra. Sokan azt várják ettől az intézkedéstől, hogy növeli a cégek mozgásterét a béremelésre, amellett, hogy a minimálbér szintje 15, míg a garantált bérminimum 25 százalékkal nőtt idén. Emellett az egészségügyi hozzájárulás is 22 százalékra mérséklődött 27 százalékos szintjéről.

Kedvezőbb lett a kata és a kiva is

Az egyéni vállalkozók körében kedvelt kata esetében a bevételi értékhatár az eddig 6 millió forintról 12 millióra emelkedik, az összeghatár túllépése esetén pedig 40 százalékos adó szükséges fizetni a különbözetre. Tehát a kata szerint adózók zsebében jóval több pénz maradhat, ugyanakkor, ami hátrány, hogy a bevételekről az új szabályzás értelmében szigorúbb adminisztrációt kell vezetni. Továbbá a főállású kisadózó havi 50 ezer forint, míg a nem főállású kisadózó 25 ezer forint tételes adófizetésre kötelezett. Ráadásul előnyös a tételes adózók számára az is, hogy az alanyi adómentesség választására jogosító értékhatár 6 millióról 8 millió forintra emelkedett.

A kiva terén is lényeges változásokat hoz a 2017-es év, ugyanis a kisvállalati adó kulcsa 16 százalékról 14 százalékra csökken, ráadásul 1 milliárd forintos bevétel eléréséig kivában is maradhat a cég. Itt az jelenti az előnyt, hogy a kiva alapján fizetett adó esetében, a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól. Az adó alapját az új szabály szerint növeli a vállalkozásból kivont tőke és az adóévben jóváhagyott, fizetendő osztalék, továbbá az adóalapot csökkenti a bevont tőke, illetve kapott osztalék.

Hitelre van szüksége, de nem tudja, hogy mire számíthat? Használja a kalkulátorunkat!

Kedvezményes vállalati hitel kereső Széchenyi hitelek

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
Alábbi hitelekre alkalmas a céged:
Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?
Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?
Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:
 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:
Tájékoztatást kérek, hogy:
 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Kérd szakértőnk segítségét!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Cafeteria változások

Nagyon lényeges és sokakat érintő változás, hogy a cafeteria elemek közül kikerül az Erzsébet utalvány, a helyi bérlettérítés, az iskolakezdési támogatás, de a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulások is. Persze ettől függetlenül a munkáltató továbbra is adhatja őket, csak az eddigi kedvezményes adózás szűnik meg, így a juttatás 18 százalékkal növelt összege után szükséges a 15 százalékos SZJA-t és a 22%-os EHO-t fizetni, ami összesen 43,66 százalékos közterhet jelent.

A béren kívüli juttatások terén az Erzsébet utalványt 100.000 forintos készpénz illetve SZÉP kártyára utalható összeg váltja ki, ami legfeljebb 450.000 forintig élvez kedvezményes adózást. Ennek mértéke pedig a juttatás 18 százalékkal növelt összege után fizetendő 15 százalékos SZJA illetve 14 százalékos EHO (összesen 34,22 százalék).

De az egyéb adómentesen adható juttatások köre is változik. Ezek közül a legfontosabb talán, hogy a munkába járás költségtérítése is módosul az idei évvel, ugyanis a tavalyi 9 forint helyett 15 forint fizethető kilométerenként adómentesen. Ugyanakkor lakáscélú támogatás is adható, amit 5 évre 5 millió forintban maximalizálnak.

Így módosult az ÁFA

Az általános forgalmi adóban is tetten érhetünk változásokat, ugyanis néhány alapvető élelmiszer áfája csökkent. A baromfihúst és tojást terhelő áfa 27 százalékról 5 százalékra csökkent, míg a friss tej áfája 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött. Az intézkedés ugyanakkor a fogyasztók szempontjából is üdvözlendő lehet, hiszen kedvezőbb árakkal találkozhatnak az említett élelmiszerek esetében. Az már más kérdés, hogy a vállalatok lenyelik-e az áfa csökkentés hatását, vagy az áfa ármérséklő hatása miatt tényleg olcsóbban juthatunk ezekhez a termékekhez.

4 Hozzászólás

 1. Iring József

  Jó lenne,ha az Evát is egy kicsivel csökkentenék,mondjuk 37%-rol,35-re.

 2. Molnár László

  Az egészségügyi szolgáltatási járulékot viszont minden évben emelik. Nyugdíjas kieg tevékenységnél van 40000.-Ft bevételem ebből fizetek 7110.-Ft járulékot ami 17%.

 3. Életke Multi

  Nagyon ez ÁFA csökkentés! Hétről hétre sőt naponta emelik az élelmiszerek árát. Hol van akkor itt ÁFA csökkenés.

 4. Tőke Jánosné

  Az eva választása kezdetben nagyon kedvező volt 15%. Előnye a kedvezőbb adminisztráció. Most, amikor az adócsökkentés lehetőségeit vizsgálják, rendre megfeledkeznek a már szinte elviselhetetlen 37%-os adó csökkentéséről. Jó lenne, ha erre is figyelnének az illetékesek.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A KATA adózás két nagy buktatója

2018. 12. 19.

Nagyjából 250 ezer vállalkozó választotta 2018-ban a katás adózást, ám egy pozitív adóváltozás miatt a népszerűsége most még tovább nőhet. Bár a kata valóban nagyon előnyös, van két olyan buktatója,...

Személyi kölcsön igénylés: melyik banknál mi a feltétel?

2018. 10. 03.

Alkalmazotti jövedelem? Külföldön megszerzett jövedelem? Vállalkozói jövedelem? Osztalék? Nyugdíj? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy milyen jövedelemforrás mellett milyen lehetőségeid vannak személyi kölcsönt felvenni. Személyi kölcsön igénylése különböző jövedelemtípusokkal: 1. Alkalmazotti...

Lakáshitel felvétele KATA-s vállalkozóként

2018. 07. 30.

Ma már több mint 200 ezren választották a KATA-s vállalkozói formát. Egyszerű és minimális adminisztrációval jár… Két „pénzügyi mellékhatása” közül az egyik, hogy sajátos szabályok kapcsolódnak a KATA-s vállalkozók hiteligényléséhez....

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.